Χρηματοδότηση στα νοσοκομεία για ασφαλή περίθαλψη!

ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ «ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ» ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2019 22:01

Έντονες ανησυχίες στον ιατρικό κόσμο της Λάρισας συνεχίζει να προκαλεί το «ψαλίδισμα» των ιατρικών εξετάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ιδιαίτερα η διακοπή τους στα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία του ιδρύματος μετά από σχετική ανακοίνωση του Εργαστηρίου κλινικής Μικροβιολογίας και κλινικής Χημείας του ιδρύματος.

Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για τη διακοπή των εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων «δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της Θεσσαλίας» και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα με έκτακτη χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επιχειρεί να διαψεύσει την επιχειρηματολογία του Εργαστηρίου για έλλειψη αντιδραστηρίων και με ανακοίνωσή της παραθέτει στοιχεία για τις εργαστηριακές εξετάσεις διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένα «ψαλίδι» στις εξετάσεις του Νοσοκομείου.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Την ανάγκη άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης των νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών τους επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και με ανακοίνωσή του «εκφράζει την έντονη ανησυχία του, μετά από τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο περί «ψαλιδίσματος» σειράς εξετάσεων στο ΠΓΝΛ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, που θεωρούνται απαραίτητες για τη διάγνωση ορισμένων ιογενών κυρίως νόσων, όπως π.χ. η ηπατίτιδα.

Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων δομών, δεν άγγιξε μόνο τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των ακριτικών περιοχών και των νήσων του Αιγαίου, αλλά και αυτά της ενδοχώρας.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων μας δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της Θεσσαλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής» διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα με έκτακτη χρηματοδότηση, ώστε «η δημόσια υγεία, να μην δοκιμάζεται περιοδικά, όταν μάλιστα μπαίνουν εμπόδια στην ανίχνευση σοβαρών μεταδοτικών ιογενών νοσημάτων».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

Έκπληκτη δηλώνει η διοίκηση του νοσοκομείου με το χθεσινό δημοσίευμα και με ανακοίνωσή της επιχειρεί να διαψεύσει το «ψαλίδισμα» των εξετάσεων παραθέτοντας αριθμούς χωρίς πάντως να απαντά για τη διακοπή των εξετάσεων από το Εργαστήριο κλινικής Μικροβιολογίας και κλινικής Χημείας στα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία –η αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ανθή Χαλιβέρα μάλιστα ερωτηθείσα παρέπεμψε για απαντήσεις στη διευθύντρια του Εργαστηρίου καθηγήτρια Έφη Πετεινάκη!

Όπως αναφέρει στην απάντησή της η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Με έκπληξη η διοίκηση του Νοσοκομείου ανάγνωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 02-04-2019, με θέμα «Ψαλίδι» σε εξετάσεις στο ΠΠΓΝΛ!

Ωστόσο οι αριθμοί το διαψεύδουν. Παρατίθενται ενδεικτικά στοιχεία:

Στο έτος 2018 διενεργήθηκαν από τα αντίστοιχα εργαστήρια του Νοσοκομείου 3.898.353 εξετάσεις στους 78.155 νοσηλευόμενους ασθενείς, στους 68.888 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), στους 132.457 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και στους 39.916 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στα ιατρεία στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 διενεργήθηκαν από τα αντίστοιχα εργαστήρια του Νοσοκομείου περίπου 950.000 εξετάσεις.

Παρά το γεγονός ότι για το οικονομικό έτος 2019 ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου εγκρίθηκε από το Υπουργείο την 27-03-2019, λόγω του διαχωρισμού των δύο Νοσοκομείων και παρά την αλλαγή των αναλυτών των εργαστηρίων και των λειτουργικών δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν, διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπήρξε κανένα «ψαλίδι» στις εξετάσεις του Νοσοκομείου.

Κριτήριο και τελικός στόχος της Διοίκησης είναι η βέλτιστη παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες που εμπιστεύονται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και για τον σκοπό αυτό η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Λάρισας απαντά με αριθμούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ

Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας έφερε εκ νέου στη Βουλή, ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή τη διακοπή εκτέλεσης σειράς εξετάσεων του Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, όπως έγραψε χθες η «Ελευθερία».

Ο κ. Κέλλας ρωτά τον υπ. Υγείας σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα η λειτουργία του Εργαστηρίου και η αξιόπιστη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Θεσσαλίας.

 

Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass