Καταλυτικός ο ρόλος του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια υγεία

ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΝΑΚΗΣ * ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Δημοσίευση: 04 Απρ 2019 22:40

Πρόσκληση στους Λαρισαίους να παρακολουθήσουν την ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο, με θέματα το αντιεμβολιαστικό κίνημα και την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών "ένας εύκολος τρόπος για να μείνουμε λίγοι στον πλανήτη", απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νίκος Γκανάκης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσίασε το πρόγραμμα της ημερίδας αναδεικνύοντας πρώτιστα τον ρόλο του επιστήμονα φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. "Πάνω από 46 εκατ. ευρωπαίοι πολίτες περνούν καθημερινά τις πόρτες 400 χιλιάδων φαρμακείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο του φαρμακείου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας" είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει "ειδικά στην Ελλάδα η γεωγραφική κατανομή τους είναι τέτοια, που ακόμα και στην πιο δυσπρόσιτη περιοχή από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και το Ιόνιο και τους Οθωνούς μέχρι το Αιγαίο και το Καστελόριζο η ελληνική κοινωνία έχει δίπλα της έναν επιστήμονα υγείας που πολλές φορές αντικαθιστά το ίδιο το κράτος όταν αυτό ολιγωρεί ή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει...".

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της ημερίδας, ο κ. Γκανάκης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες με επιχειρήματα του τύπου "εμβόλια προκαλούν αυτισμό ή δεν υπάρχει λόγος εμβολιασμού αφού δεν πεθαίνει κάποιος από την ιλαρά αφού έχει εξαφανιστεί η ασθένεια". Όσοι διατυπώνουν αυτές τις απόψεις, παραγνωρίζουν ότι η εξαφάνιση της νόσου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον μαζικό εμβολιασμό ολόκληρων γενεών τα προηγούμενα χρόνια, υποστήριξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέροντας ενδεικτικά ότι τη χρονιά που πέρασε στην Ευρώπη καταγράφτηκε ρεκόρ κρουσμάτων ιλαράς με πάνω από 45 χιλιάδες νοσούντες και 37 τουλάχιστον θανάτους.

Στην ημερίδα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα αναλυθεί η αξία του εμβολιασμού με κατεύθυνση την κατάρριψη όλων των αιτιάσεων των υπέρμαχων του αντιεμβολιασμού και θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κάλεσε τους υπέρμαχους του αντιεμβολιαστικού κινήματος να συμμετάσχουν για να καταθέσουν τις απόψεις τους. 

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, στην πρόσκληση επισημαίνεται ότι η μικροβιακή ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη και εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, λόγω της υπέρμετρης και πολλές φορές αδικαιολόγητης χρήσης των αντιβιοτικών στον άνθρωπο χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο πρόβλημα και τα αντιβιοτικά καθίστανται μη αποτελεσματικά όταν πραγματικά χρειάζονται, με αντίκτυπο το μεγάλο κόστος της ιατρικής περίθαλψης. Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία είναι δυσμενέστατες, καθώς οι θεραπευτικές επιλογές ακόμα και για κοινές λοιμώξεις έχουν γίνει πολύ περιορισμένες και σε μερικές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες. Στην Ευρώπη, λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια συσχετίζονται με 25.000 θανάτους και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ κόστος, λόγω εξόδων νοσηλείας και απωλειών παραγωγικότητας ετησίως.

Αν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, θα πάψουν να είναι αποτελεσματικά Αντιβιοτικά Καθοριστικής Σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και συνήθεις λοιμώξεις θα μπορούν να οδηγούν στον θάνατο. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι αυτοί μπορεί να είναι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω καρκίνου σήμερα.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί του Σαββάτου, στο ξενοδοχείο Διβάνη και μεταξύ των ομιλητών είναι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Έφη Πετεινάκη, επίκουροι καθηγητές των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Λευκωσίας καθώς και πέντε φαρμακοποιοί της Λάρισας.

 

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass