Αγώνας δρόμου για προσλήψεις γιατρών στα δύο νοσοκομεία

* ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 90 ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ * ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥΣ *ΣΥΝΟΛΙΚΑ 60 ΘΕΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ *«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2019 22:07

Σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες τα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Η επικείμενη προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη 900 γιατρών αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των ιδρυμάτων με τις διοικήσεις να κινούνται πλέον προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από την προκήρυξη.

Η τελευταία αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ με τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που έχει προγραμματιστεί στη 1.30 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με τα στελέχη της 5ης ΥΠΕ να εμφανίζονται αποφασισμένα να επιτύχουν μια συμφωνία για την κατανομή των 90 θέσεων, που έχουν διατεθεί για τα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της.

Ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης αποτελεί το γεγονός ότι μόνο οι αναπληρωτές διοικητές των δύο νοσοκομείων της Λάρισας ζητούν τις 60 από τις 90 συνολικά θέσεις, ενώ από τα αιτήματα και των υπολοίπων νοσοκομείων προκύπτει ότι η ζήτηση είναι ίσως και τριπλάσια από τις 90 θέσεις.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κα Ανθή Χαλιβέρα ζήτησε εγγράφως τις προηγούμενες ημέρες 44 συνολικά θέσεις για την κάλυψη κενών θέσεων στο σύνολο σχεδόν των κλινικών και εργαστηρίων επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι η αποδοχή της πρότασής της είναι απαραίτητη για να συνεχίσει το νοσοκομείο να προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Από την πλευρά του και ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Δημήτρης Λιόλιος ζήτησε την κάλυψη 16 από τις συνολικά 23 κενές οργανικές θέσεις. Από τις 16 θέσεις, οι τρεις αφορούν σε παθολόγους, από δύο σε ουρολόγους, χειρουργούς και οδοντιάτρους και από μία θέση για νεφρολόγο, παιδοχειρουργό, καρδιολόγο, μαιευτήρα-γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και δερματολόγο. Σημειώνεται ότι 5 θέσεις από μία για την παθολογία, τη νεφρολογία, την παιδοχειρουργική, την ουρολογία και την καρδιολογία είχαν ζητηθεί για διευθυντές των αντίστοιχων κλινικών αλλά με αποφάσεις της διοίκησης μετατράπηκαν σε θέσεις επιμελητών Β’.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Παράλληλα με την προκήρυξη ιατρικού προσωπικού, τεράστιες εμφανίζονται οι ανάγκες και για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Η αναφορά του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου για πιθανή προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας στην προηγούμενη συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων αναζωπύρωσε τις ελπίδες για την κάλυψη μέρους των αναγκών.

Την ίδια ώρα τα δύο νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ένα πρόσθετο πρόβλημα με τους τραυματιοφορείς που είχαν μεταταχθεί από θέσεις σχολικών συμβούλων και μετά από προσφυγές δικαιώθηκαν με αποτέλεσμα να τους παρέχεται πλέον η δυνατότητα επιστροφής τους σε δήμους.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 87 υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ρυθμίζει θέματα που αφορούν στις μετατάξεις σχολικών φυλάκων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 80 του ν. 4172/20131.

Σύμφωνα με αυτό «Υπάλληλοι ειδικότητας σχολικών φυλάκων οι οποίοι, μετά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το άρθρο 80 του ν. 4172/2013 (Α ́167), μεταφέρθηκαν σε θέσεις ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού, με την ίδια σχέση εργασίας, σε νοσοκομεία της Χώρας, μπορούν να μετατάσσονται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 είτε στην υπηρεσία του Δήμου στην οποία απασχολούνταν πριν από τη θέση τους σε διαθεσιμότητα με την ειδικότητα ΔΕ Σχολικών Φυλάκων, είτε σε άλλο Δήμο με την ίδια ειδικότητα, με αίτησή τους που υποβάλλεται στον οικείο Δήμο. Η πράξη μετάταξης εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του Δήμου, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με μέριμνα του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για τη διενέργεια της μετάταξης, το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης της ειδικότητας στην οποία ανήκει ο υπάλληλος, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό 50 % τουλάχιστον. Ο αιτών υπάλληλος πρέπει να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο, εκτός αν στο οργανόγραμμα του φορέα προβλέπεται μόνο μία θέση του εν λόγω κλάδου…».

Στα δύο νοσοκομεία υπηρετούν 10 συνολικά υπάλληλοι -6 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και 4 στο Γενικό Νοσοκομείο- ως τραυματιοφορείς, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μεταταχθούν σε δήμους υποβάλλοντας σχετικές αιτήσεις σύμφωνα με τη ρύθμιση της υπουργικής απόφασης.

Η διαφαινόμενη αποχώρηση των τραυματιοφορέων έχει προσθέσει έναν ακόμα "πονοκέφαλο" στα δύο νοσοκομεία, με τους αναπληρωτές διοικητές να έχουν ενημερώσει ήδη τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ ζητώντας την αντιμετώπιση του κενού που θα προκύψει.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass