Κοινωνικό μέτωπο για τους γιατρούς στα νοσοκομεία

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ ΣΤΙΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ *ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 5η ΥΠΕ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2019 22:02

Κοινωνικό μέτωπο για την αύξηση των θέσεων ιατρικού προσωπικού στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας διαμορφώνεται ενόψει της προκήρυξης των 900 θέσεων από το Υπουργείο Υγείας.

Μετά την οργισμένη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, χθες και οι γιατροί του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έκαναν λόγο για «προφανή προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου» και ζήτησαν την ανάκληση της κατανομής της 5ης ΥΠΕ καλώντας τους κοινωνικούς φορείς να εμπλακούν για να στηρίξουν το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της περιφέρειας.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νομού ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας αποφάσισαν στη διάρκεια σύσκεψης στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου να οργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου, ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή καλώντας -μεταξύ άλλων- τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να αυξήσει στη σχετική προκήρυξη, τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων γιατρών για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, σύμφωνα με το καθολικό αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η κατανομή των γιατρών στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας από την 5η ΥΠΕ κυριάρχησε όπως ήταν φυσικό στη σύσκεψη φορέων και συλλόγων του νομού, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΕΙΝΚΥΛ για συζήτηση της κατάστασης της υγείας στην περιοχή με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Νίκο Νταφούλη να μιλά για σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου, να υπενθυμίζει τη μεγάλη μείωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού από 150 σε 122 θέσεις στον Οργανισμό το 2012 και να χαρακτηρίζει ψίχουλα τις 6 θέσεις γιατρών που έδωσε στο νοσοκομείο η 5η ΥΠΕ.

Περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα τόσο την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας, πρόσληψης και θεραπείας όσο και τις συνθήκες του κτιριακού συγκροτήματος του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας και αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Νταφούλης ανακοίνωσε την απόφαση της Ένωσης να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ διεκδικώντας καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης περιλαμβάνονται:

* Κτιριακή αναβάθμιση με ανθρώπινες συνθήκες και χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης από 5η ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας.

* Ένταξη της ΜΑΦ στον Οργανισμό.

* Επανέναρξη στο Γενικό Νοσοκομείο της λειτουργίας των κλινικών Γαστρεντερολογική, Νευροχειρουργική, ΩΡΛ, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνολογική, Νευρολογική και των εργαστηρίων Παθολογοανατομικό, Κυτταρολογικό και Γιατρού Εργασίας.

* Στελέχωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

* Αποκατάσταση του Οργανισμού στα επίπεδα προ του 2012.

* Επαρκής χρηματοδότηση του ΓΝΛ.

* Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο Ακτινολογικό και στην Παιδοχειρουργική.

Με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΙΝΚΥΛ συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Βασίλης Πινακάς, ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάρις Λιόλιος.

Σημειώνεται ότι τα σωματεία και οι φορείς που συμμετείχαν στην σύσκεψη ήταν το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λάρισας, το Συνδικάτο ΟΤΑ, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (ΕΕΔΥΕ), ο Σύλλογος εργαζομένων ΓΝ Λάρισας, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΣΑ Λάρισας, ο Πανελλήνιος Αγωνιστικός Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ), το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ταμείων, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Λάρισας, οι Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ - Τράπεζας ενώ παρουσία δήλωσαν και οι Γ. Παζιάνας - Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση και Χρ. Μπίκας - Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

ΟΙ ΓIΑΤΡΟΙ Ε.Σ.Υ. ΠΓΝΛ

Την εμπλοκή των κοινωνικών φορέων για τη στήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζητά και ο σύλλογος ιατρών του ιδρύματος, ο οποίος θεωρεί ότι η απόφαση για την κατανομή του ιατρικού προσωπικού αδικεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με έκπληξη μέσω της καθημερινής εφημερίδας της Λάρισας λάβαμε γνώση για την κατανομή των 90 θέσεων που αντιστοιχούν στην 5 ΥΠΕ.

Για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προφανή προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Από την παραπάνω κατανομή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βγαίνει βαθιά αδικημένο έχοντας λάβει μόνο 10 θέσεις από τις 44 που έχουν ζητηθεί!

Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε το σκεπτικό αυτής της απόφασης και πώς οι ευθύνοντες μπορούν να εξηγήσουν τόσο στην τοπική κοινωνία της Λάρισας, όσο και στους πολίτες της Θεσσαλίας, τις συντεταγμένες προσπάθειες υποβάθμισης του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Μετά τη μείωση του προϋπολογισμού έρχεται και η υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας, απαιτώντας βέβαια πάντα από αυτό το νοσοκομείο να κάνει τα πάντα…

Θεωρούμε ότι όλοι οι φορείς της πόλης και περιφέρειάς μας, θα πρέπει να εμπλακούν ουσιαστικά και εποικοδομητικά στο σημαντικό θέμα της υποβάθμισης του μοναδικού τριτοβάθμιου νοσοκομείου της περιφέρειάς μας. Θα πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε την αύξηση των συνολικών θέσεων που προορίζονται για την 5η ΥΠΕ, όταν από τον κεντρικό σχεδιασμό δίνονται ίδιες ή και περισσότερες θέσεις σε ΥΠΕ με μικρότερο πληθυσμό κάλυψης.

Ζητάμε από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να συγκαλέσει εκ νέου συνάντηση με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων ευθύνης του, καθώς και με τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας αυτών, ώστε να ενημερωθεί επιμελώς και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις πραγματικές ανάγκες των Νοσοκομείων.

Ευελπιστούμε στην ουσιαστική στήριξη όλων τον φορέων στον δύσκολο αγώνα, να διατηρηθεί ο τριτοβάθμιος χαρακτήρας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Λάρισας που εμπράκτως καλύπτει όλες τις ανάγκες της Θεσσαλίας» καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ

Να αυξήσει, στη σχετική προκήρυξη, τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων γιατρών για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και να εντάξει τη ΜΑΦΚ στον οργανισμό του ΓΝΛ, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καλεί τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με σχετική ερώτηση ο βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass