Στις επάλξεις αιμοδοτικοί φορείς για τις γιορτές

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΓΙΖΟΜΕΝΟΥΣ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΝΛ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2019 22:04
Το παλιό μικρό αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των εξορμήσεων για αιμοληψίες. Η ηλικία των 28 ετών προκαλεί προβληματισμούς για την ασφάλεια στις μετακινήσεις Το παλιό μικρό αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των εξορμήσεων για αιμοληψίες. Η ηλικία των 28 ετών προκαλεί προβληματισμούς για την ασφάλεια στις μετακινήσεις

Μνήμες από την «τραγωδία που δεν ξεχνιέται» αναμένεται να αναμοχλεύσει η επίσκεψη αντιπροσωπείας Ιταλών από το Αβιάνο στη Λάρισα τις επόμενες ημέρες με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 40 ετών από το τραγικό δυστύχημα που είχαν, στις 24 Μαΐου 1979, τα μέλη χορευτικού συγκροτήματος «Federico Angelica», που ταξίδευαν στη χώρα μας προκειμένου να μετάσχουν σε χορευτικές εμφανίσεις σε φεστιβάλ στην Κρήτη.

Ήταν 24 Μαΐου 1979 όταν το λεωφορείο που μεταφέρει τους χορευτές του ιταλικού συγκροτήματος, βγαίνει πολύ αριστερά επιχειρώντας διπλή προσπέραση φορτηγών.

Το λεωφορείο συνεχίζει την πορεία του στις δύο ρόδες φεύγοντας από την άσφαλτο και ακολουθώντας τρελή πορεία στα χωράφια αναποδογυρίζει. Επικρατεί πανικός. Επτά άτομα χάνουν επί τόπου τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 20. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η 19χρονη χορεύτρια Lorella Fabris. Στη Λάρισα σημαίνει συναγερμός. Ασθενοφόρα πηγαίνουν και έρχονται μεταφέροντας νεκρούς και τραυματίες στο ΓΝΛ. Ο Τύπος σε Ελλάδα και Ιταλία ανακοινώνει το τραγικό συμβάν στις πρώτες σελίδες.

Από το Αβιάνο κατέφθασαν στη Λάρισα ο δήμαρχος της πόλης, ο καθολικός επίσκοπος αλλά και ομάδα γιατρών από την Ιταλία καθώς και συγγενείς των θυμάτων. Με πολεμικά αεροπλάνα που έφυγαν από το αεροδρόμιο της Λάρισας οι σοροί των νεκρών και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση του Αβιάνο.

Ακόμη και σήμερα ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται σε εκείνη τη μαύρη ημέρα για την ιταλική πόλη. Οι κάτοικοί της δεν ξεχνούν τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ούτε και τη βοήθεια που πρόσφεραν η Λάρισα και οι φορείς της στο δοκιμαζόμενο ιταλικό σύλλογο. Και με κάθε ευκαιρία αποδεικνύουν την εκτίμησή τους.

Σαράντα χρόνια μετά την τραγωδία, το ιταλικό χορευτικό συγκρότημα θα βρεθεί στη Λάρισα για να συμμετάσχει στις τριήμερες εκδηλώσεις, που ξεκινούν την Παρασκευή στις 8 μ.μ. στην Πινακοθήκη όπου οργανώνεται η επετειακή εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας θα βραβευτεί μεταξύ άλλων και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για την κινητοποίηση και την προσφορά αίματος στα θύματα του τροχαίου δυστυχήματος.

Η διευθύντρια του Τμήματος κα Μαίρη Χατζητάκη δεν κρύβει τη συγκίνησή της για τη συγκεκριμένη βράβευση γιατί «καμία αποστολή από το εξωτερικό δεν τίμησε την αιμοδοσία για την προσφορά της παρότι αυτή η προσφορά ήταν μέσα στα καθήκοντά της», επισημαίνοντας πως στις επετειακές εκδηλώσεις έχει ενταχθεί και μια αιμοδοσία τη Μεγάλη Δευτέρα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

 Μια αιμοδοσία με υψηλό συμβολισμό αλλά και σημαντική αξία, σε μια περίοδο κατά την οποία το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου κινητοποιεί φορείς και συλλόγους για τη συγκέντρωση όσο το δυνατό περισσότερων μονάδων αίματος προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των γιορτών του Πάσχα.

«Το Τμήμα οφείλει να έχει επαρκή αποθέματα για να καλύψει τα έκτακτα περιστατικά κυρίως τροχαία αλλά και τις ανάγκες των μεταγγιζόμενων» δηλώνει η κα Χατζητάκη, που οργώνει την επαρχία του νομού ενημερώνοντας σχολεία και οργανώνοντας εθελοντικές αιμοδοσίες την περίοδο πριν και μετά τις γιορτές.

Στην πρόσκληση ανταποκρίνονται κάθε φορά οι μεγάλοι αιμοδοτικοί σύλλογοι του νομού και για τις επόμενες ημέρες να οργανώνονται αιμοδοσίες στα Φάρσαλα, στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας, στον Πυργετό, στην Κρανέα Ελασσόνας και στη Φαλάνη.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Η διευθύντρια του Τμήματος πάντως δεν χάνει την ευκαιρία να αναδείξει και τα σοβαρά προβλήματα του τμήματός της τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό, προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των κλινικών και των εργαστηρίων του Γενικού Νοσοκομείου.

Το μικρό αυτοκίνητο του τμήματος πέραν της κινητής μονάδας χρησιμοποιείται σε περιοχές που δεν έχει πρόσβαση η κινητή μονάδα, είναι παλιό με 28 χρόνια κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα ασφάλειας στις μετακινήσεις.

«Θέλουμε ένα αυτοκίνητο που να καλύπτει τις προδιαγραφές και να είναι ασφαλές…» υπογραμμίζει η κα Χατζητάκη χαρακτηρίζοντας παράλληλα ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεχωριστό προσωπικό για τη λειτουργία των μονάδων που εξορμούν για τις εθελοντικές αιμοδοσίες –προβλέπεται μια νοσηλεύτρια και μια επισκέπτρια υγείας- με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η λειτουργία του Τμήματος.

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass