Αποχωρεί δηλώνοντας δικαιωμένος

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΑΝ. ΝΑΝΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ *ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 19 Απρ 2019 22:03

Τον απολογισμό δράσης της τριετούς θητείας του στη διοίκηση των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας, στον οποίο έβαλε θετικό πρόσημο, έκανε χθες στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ο απελθών διοικητής Παναγιώτης Νάνος στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του στη Λάρισα με την ιδιότητα του διοικητή.

Ήταν μια εκδήλωση στην οποία αν και περίσσεψε, όπως ήταν φυσικό, η συγκινησιακή φόρτιση, κυριάρχησαν οι αριθμοί και η ψυχρή λογική τους με βομβαρδισμό στοιχείων για τη στήριξη των αριθμοδεικτών αλλά και αρκετή δόση αυτοκριτικής για όσα δεν έγιναν στη διάρκεια της τριετίας παρά την αρχική πολιτική βούληση της διοίκησης.

Καταρχήν ο κ. Νάνος περιστοιχισμένος από τους αναπληρωτές διοικητές ΠΓΝΛ Ανθή Χαλιβέρα και ΓΝΛ Δημήτρη Λιόλιο, υποστήριξε ότι από τα τέλη Μαΐου 2016, οπότε ανέλαβε, μέχρι σήμερα η διοίκηση με τη συνδρομή του προσωπικού πέτυχε να στηρίξει τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και να αναβαθμίσει το Γενικό Νοσοκομείο και να τα καταστήσει βιώσιμα με οικονομίες κλίμακας επενδύοντας τόσο στην ποιότητα όσο και στην καινοτομία. Δήλωσε μάλιστα δικαιωμένος για το γεγονός ότι την τριετία 2016-2018 στο Πανεπιστημιακό επιτεύχθηκε αύξηση της παραγωγικότητας 40% με αποτέλεσμα για το 2018 να βρίσκεται στα 3 αποδοτικότερα Νοσοκομεία της χώρας.

Ιδιαίτερα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δύο Ιδρυμάτων επισήμανε ότι είναι πλέον αποδοτικά και όχι κερδοφόρα, διατύπωση που είχε προκαλέσει έντονο θόρυβο και αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς όταν χρησιμοποιήθηκε στον προηγούμενο απολογισμό. Για να αναφερθεί ιδιαίτερα σε αριθμοδείκτες, που δείχνουν δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών και μείωση του φαρμακευτικού κόστους ενώ διευκρίνισε πως δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του κόστους παραγωγής όσο συνεχίζει η εξομοίωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τα υπόλοιπα επαρχιακά νοσοκομεία και ο προϋπολογισμός των 42,6 εκατ. ευρώ κρίνεται "λογικός" για το μέγεθος του Ιδρύματος.

Συνεχίζοντας να παραθέτει αριθμούς και στοιχεία έκανε λόγο για αύξηση της χειρουργικής δραστηριότητας και της πληρότητας των Νοσοκομείων και μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας και του ποσοστού θνητότητας ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στη στήριξη των ογκολογικών ασθενών με εντυπωσιακή αύξηση των ακτινοθεραπειών κατά ...254% (!) με την προσθήκη του μηχανήματος του Ιδρύματος Νιάρχου και τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και την αύξηση των χημειοθεραπειών κατά 35%.

Στα θετικά του απολογισμού του κατέταξε την προκήρυξη 70 θέσεων ιατρικού προσωπικού (35 για το Πανεπιστημιακό και 35 για το Γενικό Νοσοκομείο) μέχρι και το 2018, τον επανασχεδιασμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα δύο Νοσοκομεία με την ίδρυση της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, την Εστία Πολιτισμού, τη δρομολόγηση της ενεργειακής αναβάθμισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η δρομολόγηση και υλοποίηση τμήματος προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Σε άλλα σημεία του απολογισμού και με αυτοκριτική διάθεση ο απερχόμενος διοικητής τόνισε ότι η διοίκησή του δεν κατάφερε να αυξήσει όσο επιθυμούσε τον χειρουργικό χρόνο με αποτέλεσμα οι λίστες των χειρουργείων να είναι μεγάλες ενώ χαρακτήρισε υψηλό και τον χρόνο αναμονής για τακτικά εξωτερικά ιατρεία με ασθενείς να περιμένουν ακόμη και έξι μήνες για να εξεταστούν από ενδοκρινολόγο, ορθοπεδικό, νευρολόγο και άλλες ειδικότητες.

Χαρακτηρίζοντας επίσης προβληματική και χωρίς σταθερή ποιότητα την σίτιση οριοθέτησε άλλο ένα πεδίο, όπου δεν επιτεύχθηκαν αποτελεσματικές παρεμβάσεις ενώ σε όσα δεν πέτυχε η διοίκηση εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ, η συστηματική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων, η εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση καθώς και η προώθηση των πολιτικών για κλινικό έλεγχο και τη διαμόρφωση πάρκου υγείας, το πρώτο στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ κα Βιβή Ζαζά σε σύντομο χαιρετισμό της εξήρε τον απερχόμενο διοικητή χαρακτηρίζοντας σοβαρή τη δουλειά που έκανε την τελευταία τριετία στα δύο νοσοκομεία και ιδιαίτερα στους τομείς της πρόσληψης προσωπικού, της εξοικονόμησης δαπανών και της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και από το ΕΣΠΑ.

Στη διάρκεια του απολογισμού παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και των συλλόγων εργαζομένων καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αμέσως μετά τον απολογισμό ο κ. Νάνος προήδρευσε για τελευταία φορά στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που εξέτασε τρέχοντα λειτουργικά θέματα των Νοσοκομείων.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass