Θερίζει η ιλαρά και στην Ελλάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2019 15:39

Το πρόβλημα της «εμβολιαστικής διστακτικότητας» φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και με ερώτησή του μεταφέρει τις ανησυχητικές διαστάσεις της αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς που ανέρχεται στο 300% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση "Στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ «Από την 1η/5/2017 και μέχρι τις 13/12/2018 έχουν καταγραφεί 3.258 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι».

Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Η Αυστραλία παρέχει οικονομικά κίνητρα. Στον Καναδά η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο και στη Σλοβενία η άρνηση εμβολιασμού των παιδιών έχει συνδεθεί με ποινές. Στην Ελλάδα με το άρθρο 33 του Ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1/Α/5-1-1999) καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Ωστόσο, η περίπτωση των εμβολιασμών ομοιάζει με αυτή του καπνίσματος, το οποίο απαγορεύεται ρητά, παρ’ όλα αυτά, όλοι καπνίζουν παντού. Η υποχρεωτικότητα όμως της αγορανομικής διατάξεως, που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν αίρεται λόγω της αδυναμίας του συστήματος να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα, το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή για τις περιπτώσεις μη εμβολιασμού, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του" καταλήγει ο κ. Μπαργιώτας για να ρωτήσει τον υπουργό Υγείας:

1) Πόσα είναι τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2019;

2) Ενόψει της παγκόσμιας αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς, σε ποιες δράσεις σκοπεύετε να προβείτε, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού;

3) Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να κάμψετε τις αντιρρήσεις γονέων; Προσανατολίζεστε -σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον- στη δημιουργία ενός συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass