Αδικη εξαίρεση από το ανθυγιεινό επίδομα

ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΟΚΑΝΑ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2019 16:18

Άδικη χαρακτηρίζει την εξαίρεση των νοσηλευτών και παρασκευαστών του ΟΚΑΝΑ από την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής απασχόλησης ο Λαρισαίος βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας με ερωτησή του στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση: "Στο άρθρο 101 του ν. 4600/2019 (ΦΕΚ 43 Α/19) «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» προβλέπεται η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής απασχόλησης στο προσωπικό των Τοπικών Ομάδων Υγείας Τ.ΟΜ.Υ) και στο προσωπικό των Μονάδων Υγείας που ανήκουν στην Α.Ε.Μ.Υ. Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου οι βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων πρότειναν να δοθεί το επίδομα και στους νοσηλευτές και παρασκευαστές του ΟΚΑΝΑ, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε σε σχετική νομοθέτηση. Μάλιστα, από το 2013 με ΚΥΑ έχει χορηγηθεί το επίδομα στο σύνολο των νοσηλευτών και οδηγών ασθενοφόρων του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, στο προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» , στους νοσηλευτές και νοσοκόμους των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών.

Πρόκειται για άδικη εξαίρεση, τη στιγμή που οι συνθήκες εργασίας στον ΟΚΑΝΑ είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες, καθώς οι ασθενείς που απευθύνονται στις μονάδες του είναι υψηλού κινδύνου αναφορικά με μολυσματικές και μεταδιδόμενες ασθένειες και με αυξημένη παραβατική συμπεριφορά. Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ αιτήθηκε δύο φορές (07/06/2013 και 09/07/2015) τη χορήγηση του επιδόματος στις σχετικές ειδικότητες εργαζομένων. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ που ανήκουν στις ειδικότητες αυτές έχει δικαιωθεί δικαστικά (πρωτόδικα) για την καταβολή του επιδόματος αυτού από την 01/01/2013 και εφεξής. Πρόκειται για 150 νοσηλευτές και παρασκευαστές. Δεδομένου ότι το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ μεικτά, το ετήσιο κόστος καταβολής του επιδόματος δεν υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ" καταλήγει ο Λαρισαίος βουλευτής για να ρωτήσει τον υπουργό:

1) Για ποιον λόγο οι νοσηλευτές και παρασκευαστές του ΟΚΑΝΑ δεν έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας;

2) Πότε προτίθεστε να τους συμπεριλάβετε προκειμένου να σταματήσει να υφίσταται αυτή η αδικία σε βάρος 150 εργαζομένων;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass