Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθελοντές οδοντίατροι στις Φυλακές Λάρισας

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2019 16:40

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας με εθελοντές οδοντιάτρους - μέλη του απευθύνθηκε στους κρατούμενους των Φυλακών Λαρισας, αναπτύσσοντας το πρόγραμμα που από το 2017 υλοποιείται στους εκπαιδευόμενους του 2ου ΣΔΕ Λάρισας.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενισχυθεί ευρύτερα η αντίληψη για το δικαίωμα στην πρόσβαση των κρατουμένων στο αγαθό της στοματικής υγείας, ως βασικού παράγοντα της κοινωνικής τους επανένταξης.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης και του προσωπικού του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας, την υποστήριξη του Εισαγγελέα Εφετών κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλου, και του Αντιεισαγγελέα Εφετών κ. Βασίλη Τσαρδάκα. Στη συνάντηση πήραν μέρος περισσότεροι από 30 κρατούμενοι, και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι σταδιακά εκδηλώνουν ενδιαφέρον και άλλοι.

Το καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει η χειρουργός οδοντίατρος Βιολέτα Π. Μπέη Φουντή, είναι μία σημαντική παρέμβαση με πολλαπλά μηνύματα και με ιδιαίτερη σημασία για την προαγωγή της στοματικής υγείας των κρατουμένων.

Στη δράση συμμετείχε οκταμελής ομάδα εθελοντών οδοντιάτρων αποτελούμενη από τους κ.κ. Ευστάθιο Κουτσογιάννη πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Αθηνά Ζηνούλη, Ανδρέα Κλειούση, Ιωάννη Τσολάκη, Ελένη Νούλα, Παρασκευή Μυλωνά, Αλεξάνδρα Δημογιάννη, τη συντονίστρια Βιολέτα Π. Μπέη - Φουντή, καθώς και τη γραμματέα του ΟΣΛ κ. Φωτεινή Καραχάλιου.

Οι κρατούμενοι μέσα από βιωματικές ασκήσεις ήρθαν σε επαφή με βασικές έννοιες για το στόμα, τα νοσήματα, τις τροφές και τη ζάχαρη, απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο που συνέταξαν οι εθελοντές οδοντίατροι, εξασκήθηκαν στη σωστή τεχνική του βουρτσίσματος των δοντιών και της παρυφής των ούλων, εξετάσθηκαν ενδοστοματικά και δημιουργήθηκε ένα αρχείο, ενώ τους προσφέρθηκε και υλικό πρόληψης PlacControl και FROIMED.

Οι εθελοντές οδοντίατροι συνεχίζοντας παράλληλα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών στο οδοντιατρείο της φυλακής, φέρνουν με τις δράσεις τους ιδιαιτέρως αισιόδοξο μήνυμα για το ύψιστο αγαθό της στοματικής υγείας.

Σχετικά Άρθρα