Κλειστά από σήμερα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια

* Απεργία σε όλη τη χώρα * Τι λένε στην «ΕτΔ» οι πρόεδροι των Ιατρικού Συλλόγου και Ενωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2019 18:01

Χωρίς μικροβιολογικά, ακτινολογικά και πυρηνικά εργαστήρια θα είναι από σήμερα όλη η χώρα, αφού ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ξεκινάει επ αόριστον απεργία.

Πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα την περασμένη Τετάρτη στη συνέλευση του κλάδου και έγινε με γνώμονα την επαγγελματική επιβίωση των μελών του. Οι άνθρωποι του χώρου τονίζουν σε όλους τους τόνους πως αρνούνται τα χρέη που τους επιβλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ από το 2013 (claw back και rebade) και χαρακτηρίζουν «άδικη και ληστρική τη δήμευση του 70% των εσόδων μας». Δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εκτελούν παραπεμπτικά που δεν αμείβονται πραγματικά, ζητώντας μεταξύ άλλων, πρώτα απ’ όλα, την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές ανάγκες των ασφαλισμένων της χώρας και την κατάργηση του claw back και rebade.

«Το claw back είναι αρπαγή των χρημάτων από το κράτος» εξηγεί στην «ΕτΔ» η κ. Λίλια Χελιδώνη που είναι πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας.

«Εμείς αυτή τη στιγμή εκτελούμε εξετάσεις χωρίς να ξέρουμε αν θα τις πληρωθούμε. Μας δίνουν τα χρήματα της χρονιάς και στο τέλος μας λένε πως δεν έφτασε ο προϋπολογισμός» προσθέτει.

Τονίζει επίσης πως είναι η πρώτη φορά που φτάνουν σε αυτό το σημείο και αντιδρούν όλα τα εργαστήρια καθώς «πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει. Κάναμε μεγάλη υπομονή γιατί έλεγαν πως είναι μέχρι το 2018 και τώρα λένε πως θα είναι μέχρι το 2022». Η κ. Χελιδώνη διευκρινίζει πως δεν είναι ο στόχος τους να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες αλλά «πρέπει να δείξουν υπομονή διότι η επιβίωσή μας είναι ανέφικτη». Σύμφωνα με την ίδια έχει ήδη καλέσει σε συνάντηση τη Συντονιστική Επιτροπή ο Υπουργός Υγείας αύριο Τρίτη το μεσημέρι.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Την κινητοποίηση αυτή στηρίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλη της χώρας. Για το θέμα μάλιστα μιλώντας στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος αναφέρει πως «Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών που αρχίζουν τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. Αυτή τη στιγμή τα εργαστήρια με το ληστρικό claw back κινδυνεύουν με κλείσιμο αφού είναι μη βιώσιμα. Μένει μόνο ένα 30% που είναι ασυμβίβαστο με τη βιωσιμότητα. Δεν βγαίνει κανένας έτσι οικονομικά. Όλα τα εργαστήρια συμμετέχουν στην κινητοποίηση και είναι η πρώτη φορά που έχουν συσπειρωθεί όλοι μαζί».

Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογραμμίζει πως με αυτές τις ενέργειες οι κυβερνώντες «θα στερήσουν από τον πολίτη τις ποιοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες που παρέχουν τα εργαστήρια αυτά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και είναι το 95% αφού μόνο το 5% παρέχεται από τις δημόσιες δομές. Αφετέρου θα αναγκάσουν ένα μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης από τους γιατρούς στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, οι δημόσιες δομές θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά για τους πολίτες και γι’ αυτό τον λόγο ζητάει και τη συμπαράσταση των πολιτών.

Επιγραμματικά, όπως τονίζουν στις ανακοινώσεις τους, τα Ιδιωτικά Ιατρικά Εργαστήρια και Πολυϊατρεία κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, αφού:

- Οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται.

- Η κυβέρνηση δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων του clow back και του rebade λόγω ότι οι ανάγκες των ασφαλισμένων υπερβαίνουν τον μίζερο, κλειστό προϋπολογισμό για την Υγεία.

- Τινάζει στον αέρα την ΠΦΥ, αφού εξυπηρετούμε πάνω από το 95% των αναγκών των ασφαλισμένων σε ιατρικές υπηρεσίες.

- Οδηγεί τους Ελληνες επιστήμονες στην οικονομική εξαθλίωση και ξενιτιά, λόγω συσσωρευμένων χρεών που μας φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ από το 2013 έως σήμερα.

- Καταστρέφει τα Ιδιωτικά Εργαστήρια και Ιατρεία.

- Στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες.

- Υποβαθμίζει την υγεία του ελληνικού λαού.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass