×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/234029

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαφορές στην απογραφή φαρμακείου στο ΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2019 22:05

Διαφορές μεταξύ φυσικών -λογιστικών υπολοίπων παρατηρήθηκαν κατά την απογραφή στο φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που διενεργήθηκε το πρώτο τριήμερο του φετινού Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, μετά τη διαδοχική απογραφή στις 2 και 3 Ιανουαρίου διαπιστώθηκαν για φάρμακα και είδη, που καταμετρήθηκαν στα ράφια ελλείμματα ή πλεονάσματα σε σχέση με τα λογιστικά υπόλοιπα που υπήρχαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του Φαρμακείου. Από τη διαφορά ελλείμματος-πλεονάσματος προκύπτει πλεόνασμα 1.985,23 ευρώ.

DIAFORES STHN APOGRAFH FARMAKEIOY

Το θέμα συζητήθηκε στη διοίκηση των δύο νοσοκομείων-πριν τον διαχωρισμό τους- στα τέλη του προηγούμενου Μαρτίου όπου διαπιστώθηκε ότι η απογραφή των φαρμάκων που είχε πραγματοποιηθεί στις 31/12/2017 δεν έχει κατατεθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου ώστε να γίνει εγγραφή των πλεονασμάτων και διαγραφή των ελλειμμάτων και να ξεκινήσει το έτος 2018 με τα σωστά λογιστικά υπόλοιπα. Ως εκ τούτου, το 2018 ξεκίνησε λογιστικά με τα υπόλοιπα που υπήρχαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του φαρμακείου στις 31-12-2017, ενώ παρατηρούνταν διαφορές μεταξύ λογιστικών και φυσικών υπολοίπων.

Επιπρόσθετα στην ίδια συνεδρίαση, επισημάνθηκαν ως προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου, όσον αφορά τον επιστημονικό καθώς και το διαχειριστικό του ρόλο, η αδυναμία των φαρμακοποιών να ανταποκριθούν στην τακτική καταμέτρηση των υπολοίπων στο ράφι λόγω φόρτου εργασίας (πρόσθετη απασχόληση στο εργαστήριο διάλυσης κυτταροστατικών) καθώς και η παρατεταμένη απουσία φαρμακοποιού το 2018.

Οι εξηγήσεις κρίθηκαν επαρκείς με αποτέλεσμα η διοίκηση των δύο νοσοκομείων να εγκρίνει τόσο την απογραφή του φαρμακείου όσο και την εγγραφή των πλεονασμάτων και διαγραφής των ελλειμμάτων ώστε το 2019 να ξεκινάει με τα σωστά λογιστικά υπόλοιπα.

 

 

* * *

Κομνός -Ζακυνθινός σε επιτροπή για την Εντατική Θεραπεία

Τακτικό μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για την εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη τοποθετείται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ο συντονιστής διευθυντής ΜΕΘ του Γ.Ν. Λάρισας κ. Απόστολος Κομνός.

Αναπληρωματικό μέλος στην ίδια επιτροπή τοποθετείται ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Επαμεινώνδας Ζακυνθινός.

Η θητεία των τοποθετηθέντων μελών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

* * *

Μονάδα Μεταμόσχευσης Πνευμόνων στο Ωνάσειο

Άδεια για τη λειτουργία Μονάδας Μεταμόσχευσης Πνευμόνων χορήγησε το Υπουργείο Υγείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για τρία χρόνια. Η συγκεκριμένη Μονάδα Μεταμόσχευσης θα είναι διατομεακού επιπέδου και θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ως επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας και συντονιστής της ορίστηκε ο αν. καθηγητής Πνευμονολογίας του Π.Γ.Ν ΑΤΙΚΟΝ Ηρακλής Τσαγκάρης.

Σημειώνεται ότι για το τρέχον έτος, η εκτιμώμενη δαπάνη που ανέρχεται στο ποσό των 276.500,00 ευρώ, θα καλυφθεί από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Ωνάσειου, ενώ για τα επόμενα οικονομικά έτη η προκαλούμενη δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 200.000 ευρώ.

* * *

Μικρά και ενδιαφέροντα

* Τη συνέχιση της ολοήμερης λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αποφάσισε η διοίκηση του ιδρύματος αφού έκρινε επιτυχημένο τον θεσμό, όπως φαίνεται από τα στατιστικά και οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη της λειτουργίας του.

* Εγκρίθηκε από τη διοίκηση των δύο νοσοκομείων το αίτημα Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης της κλινικής Πατσίδη για επέκταση της δυναμικότητας των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης από 30 σε 45 και υποστήριξη των 15 επιπλέον αυτών μηχανημάτων από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Λάρισας. Επειδή το Νεφρολογικό τμήμα λόγω ανεπαρκούς αριθμού ιατρών δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες εφημερίας του Γενικού Νοσοκομείου, οι ημέρες αυτές θα καλύπτονται από το Νεφρολογικό Τμήμα του Π.Γ.Ν. Λάρισας.

* Με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), τα ζητήματα στελέχωσης και στέγασης καθώς και η δημιουργία, τήρησης και λειτουργίας του Μητρώου Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών τους. Σκοπός λειτουργίας των ΧΕΧ είναι μεταξύ άλλων η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών, η μείωση επιπολασμού των μεταδιδόμενων νόσων στον πληθυσμό των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας, η κινητοποίηση των ληπτών/ριών των υπηρεσιών των ΧΕΧ και η διασύνδεσή τους με προγράμματα θεραπείας, η προώθηση της διασύνδεσης με δομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και θεραπείας και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

* * *

"Καμπανάκι" για τον ιό του δυτικού Νείλου

KAMPANAKI GIA TON IO TOY DYTIKOY NEILOY9

Ιδιαιτέρως πιθανή βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων των τελευταίων ετών, κρίνεται από το Υπουργείο Υγείας η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών τόσο σε γνωστές από προηγούμενες χρονιές όσο και σε νέες περιοχές κυκλοφορίας.

Ο ιός του δυτικού Νείλου, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, εισάγεται σε μία περιοχή με μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά και στη συνέχεια μεταδίδεται στα κουνούπια της περιοχής καθώς και σε τοπικούς πληθυσμούς -κυρίως άγριων- πτηνών. Από τα μολυσμένα κουνούπια μολύνονται οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Ως πιο σημαντικοί διαβιβαστές του ιού θεωρούνται τα «κοινά» κουνούπια, που υπάρχουν παντού, σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και ως εκ τούτου θεωρείται απρόβλεπτη χρονικά η κυκλοφορία του ιού και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης, το Υπουργείο Υγείας θεωρεί επιβεβλημένη τη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων τόσο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ - Περιφέρειες και Δήμους) όσο και από τον γενικό πληθυσμό. Έμφαση δίνεται στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών - με κάθε πρόσφορο μέσο με τη μέριμνα των ΟΤΑ - για τα μέτρα ατομικής προστασίας και πρόληψης ανάπτυξης κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους. Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά η αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης εγρήγορσής τους για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση κρουσμάτων του ιού.

Gallery άρθρου

{gallery}234029{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass