Συνδετήρια πτέρυγα εξπρές για το ΓΝΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ * ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ * ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2019 20:00 | Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουλ 2019 20:05

Τη δρομολόγηση κατασκευής της συνδετήριας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αίτημα τριών δεκαετιών, ανακοίνωσε και επίσημα χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Είχε προηγηθεί προχθές η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 13,8 εκατ. ευρώ, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εάν η υλοποίηση του έργου ακολουθήσει την κινηματογραφική έγκριση και ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τότε η συνδετήρια πτέρυγα θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ και θα αποτελέσει πρότυπο έργου στην Περιφέρεια: Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Αγοραστός πήρε την κυβερνητική έγκριση για τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και το ενέταξε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, δίνοντας εντολή στις υπηρεσίες του να το δημοπρατήσουν το φθινόπωρο, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει μια ακόμα έγκριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

«Ένα σχέδιο, ένα όραμα, μια επιθυμία των ανθρώπων της Λάρισας και των γιατρών, η νέα Συνδετήρια Πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων για ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Ένα έργο κοινωνικό, προσφορά στον άνθρωπο που αναβαθμίζει την ποιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας» δήλωσε περιχαρής ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχοντας δίπλα του τους αντιπεριφερειάρχες Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας κ. Βασ. Πινακά και Τουρισμού, Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης κ. Νικ. Λιούπα, αλλά και τον νεοεκλεγέντα περιφερειακό σύμβουλο και διευθυντή της ΜΕΘ του ΓΝΛ κ. Απ. Κομνό, ο οποίος θεωρείται «υπεύθυνος» για την επαναφορά ενός αιτήματος, που μάλλον εγκαταλείφθηκε από τους φορείς της πόλης τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι με τη νέα πτέρυγα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά καθώς «αναβαθμίζονται οι υποδομές της Παιδοχειρουργικής Κλινικής που είναι η μοναδική στη Θεσσαλία, αλλά και στους νεφροπαθείς καθώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα εγκατασταθεί σε ισόγειο χώρο για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις μετακινήσεις τους».

ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

Η νέα συνδετήρια πτέρυγα είναι ένα τετραώροφο κτίριο δυναμικότητας 115 κλινών και συνολικής δόμησης 6.356 τ.μ. που θα ανεγερθεί στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, στη γωνία Ερυθρού Σταυρού και Σβαρτς, στη θέση των κτισμάτων του Φαρμακείου και των παλαιών αποθηκών, τα οποία θα κατεδαφιστούν. Περιλαμβάνει:

- Υπόγειο Β' με αποδυτήρια προσωπικού, αποθήκες, αρχείο.

- Υπόγειο Α' με επέκταση των υπαρχόντων Εξωτερικών Ιατρείων και ενδοσκοπήσεις.

- Ισόγειο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού 20 θέσεων, επέκταση Καρδιολογικής Κλινικής και Μονάδα Εμφραγμάτων.

- Α' όροφο με Χειρουργική Νοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών.

- Β' όροφο με Ορθοπεδική Νοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών.

- Γ' όροφο με Ουρολογική Νοσηλευτική Μονάδα 14 κλινών και Παιδοχειρουργική Νοσηλευτική Μονάδα 13 κλινών.

- Δ' όροφο με τα εφημερεία των γιατρών.

ΤΟ ΓΝΛ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΕΡΥΓΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας μετά την προσθήκη και τις εσωτερικές μετακινήσεις-μεταφορές κλινών των κλινικών, το Νοσοκομείο θα διαθέτει 315 κλίνες που κατανέμονται ως εξής: 200 κλίνες στο παλαιό τμήμα του Νοσοκομείου και 115 κλίνες στη Νέα Πτέρυγα Ν2. Με την προσθήκη δεν αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των κλινών, αλλά αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με την κτιριακή επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας βελτιώνονται και αναβαθμίζονται σημαντικά οι υποδομές των Χειρουργικών Κλινικών και της Παιδοχειρουργικής, η Μονάδα Εμφραγμάτων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που σήμερα στεγάζεται στον 4ο όροφο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. Παράλληλα επιτυγχάνεται η λειτουργική επέκταση τμημάτων (Εξωτερικών Ιατρείων που σήμερα είναι διάσπαρτα στο Νοσοκομείο) ενώ δημιουργούνται και νέες μονάδες, όπως οι Ενδοσκοπήσεις και το Ιατρικό Αρχείο.

Το έργο έχει και άμεσα οικονομικά αποτελέσματα αφού θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής της νέας πτέρυγας αλλά και λόγω της ανακατανομής των κλινών και της αναβαθμισμένης λειτουργίας του Νοσοκομείου. Επιπλέον θα υπάρχει μείωση εκροών στο τοπικό εισόδημα από αναγκαστικές μετακινήσεις (διακομιδές) σε νοσοκομεία εκτός της Θεσσαλίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 60 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Σε άλλο σημείο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι «μέσω του ΕΣΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουμε διαθέσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ για εκατοντάδες μηχανήματα προηγμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και για νέες κτιριακές υποδομές σε Νοσοκομεία και Περιφερειακά Ιατρεία. Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται το σύνολο της παρεχόμενης δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία και όλα τα Νοσοκομεία της. Με τους σύγχρονους δρόμους που κατασκευάζουμε η Θεσσαλία είναι ενιαία αφού οι μετακινήσεις γίνονται γρήγορα και με ασφάλεια». Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα νέα έργα που ενέκρινε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όσο και του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ επανέφερε το πάγιο αίτημα να επανέλθουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων στις Περιφέρειες, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί και προβλεπόταν από τον Καλλικράτη. «Ευελπιστούμε ότι με την αλλαγή της διοίκησης στο Υπουργείο Υγείας το αίτημα αυτό θα επανέλθει προς συζήτηση, και θα ικανοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass