ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2019 22:04

Ελεγχοι στο νερό μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα

Εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μετά από έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τις καταστροφές στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπεινα διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία.

Εφόσον υφίστανται ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπεύθυνους ύδρευσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας για διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων και λήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία). Μετά από κάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού πρέπει να γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας συνιστά:

* Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κλπ.) και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από γειτονικές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.

* Να συντηρούνται επαρκώς τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα), να ελέγχονται συστηματικά και να αντικαθίστανται με προτεραιότητα τα τμήματα των δικτύων που έχουν υποστεί βλάβες.

* Να διενεργείται υγειονομική αναγνώριση σε διάφορα τμήματα του συστήματος ύδρευσης σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση και έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου.

* Να εφαρμόζεται η προβλεπόμενη Υγ. Διάταξη υποχρεωτική απολύμανση που επιβάλλεται για υδρεύσεις, που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς.

* Να διενεργούνται δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή.

* * *

34 θέσεις για μαθητεία ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ στο ΠΓΝΛ

Τη διάθεση 34 θέσεων Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας 2019-20 ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ αποφάσισε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με τις εξής ειδικότητες:

* Τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών 1

* Τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων εγκαταστάσεων δικτύων και τηλεπικοινωνιών 1

* Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού 2

* Βοηθός ιατρικών-βιολογικών εργαστηριών 5

* Βοηθός φυσικοθεραπευτή 1

* Υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών 8

* Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων εγκαταστάσεων και δικτύων 2

* Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής 2

* Βοηθός νοσηλευτή 10

* Τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών 1

* Τεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου 1.

* * *

Σε Πιερία και Ξάνθη περιστατικά ιού του Δυτ. Νείλου

Tα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2019, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πιερίας (Δήμο Κατερίνης) και το άλλο στην Π.Ε. Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου)ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Με στόχο την προφύλαξη από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

* Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

* Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών). Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό. Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

* * *

Προδιαγραφές μονάδων τεχνητού νεφρού σε Κέντρα Υγείας

Καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας οι προδιαγραφές και ο κανονισμός λειτουργίας Μονάδων Τεχνητού Νεφρού σε Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα την απόφαση, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού μπορούν να λειτουργήσουν σε Κέντρα Υγείας απομακρυσμένων και με ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες περιοχών, εφόσον στο πλησιέστερο Νοσοκομείο του ΕΣΥ λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Για εξασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών, το εν λόγω Νοσοκομείο καλύπτει τη Μονάδα του ΚΥ επιστημονικά και τη στηρίζει στην αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων που προκύπτουν κατά την αιμοκάθαρση. Οι Μονάδες των ΚΥ λειτουργούν καθ` όλη τη διάρκεια του έτους.

Στα Νοσοκομεία, με τα οποία διασυνδέονται οι Μονάδες των ΚΥ, πρέπει να υπηρετούν τουλάχιστον δύο Νεφρολόγοι ιατροί εκ των οποίων ένας με βαθμό διευθυντή ή Επιμελητή Α΄, να υπάρχει επαρκής σύνθεση νοσηλευτικού προσωπικού και η Μονάδα του ΚΥ θα μπορεί να λειτουργεί σε δύο ημερήσια προγράμματα (πρωινή ή/και απογευματινή βάρδια).

Ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από πέντε, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά ενός εφεδρικού και ενός μηχανήματος για αιμοκάθαρση οροθετικών για ηπατίτιδα Β ή άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του συνδεδεμένου νοσοκομείου.

* * *

Ογκολογικό ιατρείο στην ολοήμερη λειτουργία ΓΝΛ

Ιατρείο της Ογκολογικής Κλινικής εντάχθηκε στις ιατρικές ειδικότητες ιατρείων που λειτουργούν στην Ολοήμερη Λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου.

Το ογκολογικό ιατρείο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος θα λειτουργεί κάθε Τρίτη.

Τηλέφωνο για ραντεβού: 2413 504125.

Ώρες επικοινωνίας και κλείσιμο των ραντεβού: 16:00 – 18:00 (Δευτέρα – Πέμπτη).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass