Κινητές μονάδες στην ύπαιθρο για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ANIMUS ΑΧ. ΝΤΑΒΕΛΗΣ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ - ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2019 22:00

Πρόταση για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του Ομίλου Animus κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια και των συνεργατών του, στο υπουργείο κατατέθηκε φάκελος με την πρόταση του προέδρου του Animus με την οποία επιχειρεί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρά τη στήριξή της με σειρά πολιτικών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η πρόταση του Λαρισαίου επιχειρηματία μάλιστα κινείται στην κατεύθυνση των αρχών, που φαίνεται να διαπνέει την κυβερνητική παράταξη και αφορά στις συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στο χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρόεδρος του Ομίλου Animus στην πρότασή του, για την οποία έχουν ενημερωθεί ανώτατα στελέχη της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, χαρακτηρίζει αποτυχημένο το μοντέλο διαμόρφωσης μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανοίγοντας ΤΟΜΥ, που δεν λειτουργούν εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Είναι ουτοπικές, αναχρονιστικές και κοστοβόρες εκείνες οι λογικές που θέλουν το ελληνικό δημόσιο να σπαταλά πάνω από 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ σε ένα σύστημα που θυμίζει Κέντρα Υγείας προηγούμενων δεκαετιών και χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας…» φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Νταβέλης, υπενθυμίζοντας πως η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο είναι πολλαπλάσια αν υπολογιστεί ότι κάθε ασθενής της υπαίθρου που δεν εξυπηρετείται από τις υπάρχουσες δομές και υποχρεώνεται να μεταβεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Λάρισας κοστίζει 250 ευρώ ημερησίως στο Γενικό Νοσοκομείο και 400 ευρώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Απέναντι στο αποτυχημένο μοντέλο, όπως το χαρακτηρίζει και βρίσκει σύμφωνα πολλά στελέχη του υπουργείου, που άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες για κατάργηση των ΤΟΜΥ –τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή- ο πρόεδρος του Animus προτείνει την ελεύθερη επιλογή γιατρού στις αστικές περιοχές με κάλυψη της καθορισθείσας από τον ΕΟΠΥΥ δαπάνης. Ενώ για τις απομακρυσμένες περιοχές και τις περιοχές της υπαίθρου κινητές ιατρικές μονάδες κατά τα πρότυπα οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη γειτονική Ιταλία.

Οι κινητές ιατρικές μονάδες, σύμφωνα με την τεκμηρίωση της πρότασης, έρχονται να καλύψουν το τεράστιο κενό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της ουσιαστικής πρόληψης, των κατοίκων της υπαίθρου ανά την επικράτεια. Με απεριόριστες δυνατότητες σε εξοπλισμό και μεγέθη οχημάτων, μπορούν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες όλων των ειδικοτήτων με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτουν παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, ακτινολογικές, υπερηχογραφήματα), να μεταδίδουν δορυφορικά online και σε realtime ιατρικά δεδομένα σε νοσοκομεία και κλινικές.

-Οι κινητές μονάδες υγείας:

* Πηγαίνουν και στις πιο δύσβατες περιοχές.

* Προφυλάσσουν τους κατοίκους της υπαίθρου από περιττές μετακινήσεις.

* Καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κάνοντας ουσιαστική πρόληψη για την υγεία των κατοίκων της υπαίθρου.

* Εξοικονομούν και αποτρέπουν τη σπατάλη πόρων των κατοίκων της υπαίθρου, για έξοδα μετακίνησης σε πολλαπλές και διάσπαρτες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες συνήθως βρίσκονται συγκεντρωμένες στα μεγάλα αστικά κέντρα.

* Εξοικονομούν τεράστια ποσά και πόρους για το κράτος, τον ΕΟΠΥΥ και κατ' επέκταση τον Ελληνα φορολογούμενο, αποτρέποντας τον ηλικιωμένο-η ή τον χρόνιο πάσχοντα για λόγους υγείας και ανεξάρτητως ηλικίας, να προσέρχεται στα υψηλού κόστους δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία ελλείψει ουσιαστικής πρωτοβάθμιας φροντίδας στην περιοχή του.

Συμπερασματικά οι κινητές μονάδες υγείας γεφυρώνουν την απόσταση με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο εκμεταλλευόμενες τη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και μετατρέπουν το μέχρι πρότινος μειονέκτημα των κατοίκων της υπαίθρου για πρόληψη και καλή υγεία, σε πλεονέκτημα και προνόμιο για όλους.

«Πρόκειται για δυνατότητα που μπορεί να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών υγείας στον τόπο του ασθενή και χωρίς κόστος για το δημόσιο» επισημαίνεται στην πρόταση, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στη νομοθετική ρύθμιση καθώς τονίζεται ότι υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που μπορεί με μικρές αλλαγές να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Εφόσον φυσικά η πολιτική ηγεσία έχει την πρόθεση να δώσει λύσεις και να θεραπεύσει τον μεγάλο ασθενή, που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας…

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass