«Μείζον θέμα η κτιριολογική επέκταση του Πανεπιστημιακού»

«Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ» ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΑΝ. ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΣ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2019 18:00
Ο κ. Αθαν. Γιαννούκας Ο κ. Αθαν. Γιαννούκας

«Η Θεσσαλία απαιτεί αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με προοπτική δεκαετίας» σημειώνει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννούκας.

Με αφορμή και την ανάληψη καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Γιαννούκας χαρακτηρίζει μείζον θέμα της ανάγκη κτιριολογικής επέκτασης του ΠΠΓΝΛ, το οποίο για «να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις».

Με τον πανεπιστημιακό καθηγητή να υπογραμμίζει πως «αυτή η κραυγή αγωνίας για το μέλλον του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλία πρέπει να γίνει μέλημα όλων των φορέων της περιοχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των βουλευτών ώστε να απαιτήσουν τώρα την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ

Αναλυτικότερα, ο κ. Γιαννούκας σημειώνει πως «το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας συμπληρώνει τον προσεχή Σεπτέμβριο 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας με σημαντική προσφορά στον άνθρωπο. Η στήριξη του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη λειτουργία του είναι αδιαμφισβήτητη ώστε να το καταστήσει τη «ναυαρχίδα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη την Κεντρική Ελλάδα. Το νοσοκομείο που ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει τις κλινικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετέβαλε άρδην τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και ανέστρεψε την τάση που υπήρχε πριν την ίδρυσή του για αναζήτηση προηγμένων, τριτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το 50% σχεδόν των ασθενών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προέρχονται από περιοχές εκτός του νομού Λάρισας, ενώ σημαντικός αριθμός ασθενών προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας όπως Ήπειρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και Μακεδονία. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργούν μοναδικές κλινικές στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας όπως Αγγειοχειρουργική, Θωρακο-Καρδιοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, Πνευμονολογική, Αιματολογική, Μονάδα Νεογνών και Μονάδα Ηπατολογικών Παθήσεων προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, ενώ πραγματοποιούνται περί τις 13.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως.

Ωστόσο, οι ανάγκες σήμερα έχουν πια υπερκεράσει τις δυνατότητες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας τόσο κτιριολογικά όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού. Δυστυχώς οι αστοχίες, η ολιγωρία και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού των διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ την προηγούμενη δεκαετία στέρησαν τη δυνατότητα της σταδιακής αντικατάστασης του εξοπλισμού του και την κτιριολογική του επέκταση μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και δωρεών από κοινωφελείς οργανισμούς».

ΑΠΩΛΕΙΑ

«Εδώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης απέκτησε και σύγχρονο κτίριο που στέγασε το Κέντρο Αποκατάστασης με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και τη δόμηση νέου κτιρίου που αύξησε τη δυναμικότητά του κατά 80 κλίνες. Απεναντίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι χαρακτηριστική η απώλεια της Μονάδας Παίδων ως δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, που θα ήταν η μοναδική σε όλη τη Θεσσαλία, με απόλυτη υπεύθυνη για την απώλεια αυτή την τότε Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τέλος με ευθύνη της απερχόμενης Διοίκησης δεν αξιοποιήθηκε ούτε η πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας το 2016 για προτάσεις προς υλοποίηση κτιριολογικής επέκτασης, παρότι τα επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου και το Τμήμα Ιατρικής έκαναν σημαντικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Αν αυτό το συναρτήσει κανείς και με την οριζόντια κραυγαλέα μείωση του προϋπολογισμού τα τελευταία 9 έτη, μπορεί κανείς να συνάγει ότι για να μπορέσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της επόμενης δεκαετίας, χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

«Αυτή η κραυγή αγωνίας για το μέλλον του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση του συστήματος Υγείας στη Θεσσαλία πρέπει να γίνει μέλημα όλων των φορέων της περιοχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των βουλευτών ώστε να απαιτήσουν τώρα την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας:

1. Κτιριολογική επέκταση που είναι επιτρεπτή σε ύψος των κτιρίων Β και Γ που θα αποδώσουν 3 νέους ορόφους 6.000 τ.μ., στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν 100 νέες κλίνες ώστε να στεγάσουν νέες κλινικές όπως Πλαστική Χειρουργική, Χειρουργική Παίδων, Αγγειοχειρουργική, απελευθερώνοντας κλίνες για πλήρη ανάπτυξη άλλων κλινικών όπου τώρα συστεγάζονται. Επίσης θα δημιουργηθούν 4 νέες αίθουσες Χειρουργείων, εκ των οποίων μία Υβριδική και μία Ψηφιακή, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδα Αντιμετώπισης Οξέων Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Σημειωτέον ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι το μόνο ίδρυμα που πληροί όλες τις προϋποθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών για να δημιουργηθεί μία σύγχρονη μονάδα Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων αφού διαθέτει τις απαιτούμενες κλινικές (Νευρολογική, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική) και μονάδες (ΜΕΘ, Επεμβατικής Αγγειογραφίας, Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας).

2. Δημιουργία νέου χώρου για τη μεταστέγαση της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής (ΤΕΠ, Βραχεία νοσηλεία) με άμεση πρόσβαση στα εργαστήρια (Ακτινολογικό, Αιματολογικό, Αιμοδοσία) ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διαχείριση των βαρέως πασχόντων ασθενών.

3. Δημιουργία Μονάδας Παίδων, της μοναδικής σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.

4.  Λειτουργία της υπάρχουσας Μονάδας Λοιμώξεων.

5. Δημιουργία Μονάδας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης σε ανεξάρτητο χώρο.

6. Μετεγκατάσταση και εξοπλισμό της Μονάδας Ενδοσκοπήσεων της Γαστρεντερολογικής Κλινικής σε κατάλληλους λειτουργικούς χώρους.

7. Ανανέωση του εξοπλισμού των χειρουργείων.

8. Πλήρη ανάπτυξη των κλινών της ΜΕΘ.

9. Εγκατάσταση και λειτουργία του PET CT Scan που θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών, ιδίως των ογκολογικών ασθενών.

10. Λειτουργία χειρουργείου μαιευτηρίου με εξοπλισμό και στελέχωση.

11. Αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ώστε να συμπεριλάβει την εγκατάσταση των νέων Κλινικών και Εργαστηρίων που έχουν ιδρυθεί από το Τμήμα Ιατρικής και αντιστοιχούν στις σύγχρονες απαιτήσεις καθώς και την αύξηση του αριθμού των θέσεων ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθητικού προσωπικού και την προκήρυξη αυτών.

12. Προϋπολογισμό που να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες και τουλάχιστον όχι μικρότερο από όλα τα άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πατρών και Ηρακλείου Κρήτης) που εξυπηρετούν παρόμοια πληθυσμιακή περιοχή.

13. Τοποθέτηση Διοίκησης στο Νοσοκομείο που να διαθέτει ικανότητες και όραμα, ώστε να υπηρετήσει τους υψηλούς στόχους της ουσιαστικής αναβάθμισης του νοσοκομείου με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη διεκδίκηση πόρων και την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  

Είναι πασιφανές ότι η ανάπτυξη της δημόσιας υγείας στην περιοχή της Θεσσαλίας περνάει μέσα από την αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων του τόπου, ώστε να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, να εξασφαλισθεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία και να αναβαθμισθεί η εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος Ιατρικής, ώστε να παράγει καλά καταρτισμένους ιατρούς που θα στελεχώσουν επάξια για τα επόμενα 20 έτη τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας της περιοχής και της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Γιαννούκας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass