Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύτιμό μου ταπεράκι ή το ταπεράκι σου και... σε άλλη παραλία!

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2019 16:38

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι διατροφικές μας ανάγκες διαφοροποιούνται σημαντικά από εκείνες του χειμώνα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν αυξημένη ενυδάτωση και εύπεπτες τροφές. Η επίσκεψη στη θάλασσα μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες, σε αυτή την περίπτωση δεν παραμελούμε τη διατροφή μας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάντληση.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι πλέον φροντίζουν να τρέφονται σωστά όλο τον χρόνο και αυτό είναι κάτι που επιθυμούν να διατηρηθεί και την περίοδο των διακοπών. Πολλοί μάλιστα επιλέγουν να προετοιμάζουν μικρά γεύματα που θα κουβαλήσουν μαζί τους στη θάλασσα. Το ταπεράκι στην παραλία αποτελεί την καλύτερη λύση όταν θέλουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας και παράλληλα να κάνουμε οικονομία.

-Τι πρέπει να προσέξουμε όταν ετοιμάζουμε το ταπεράκι για την παραλία;

Βασικός κανόνας είναι ακόμη και τις ημέρες που είμαστε εκτός προγραμματισμού-διακοπές να μπορούμε να καταναλώνουμε τα πέντε γεύματα την ημέρα.

Καλό είναι να περιλαμβάνουν εύπεπτες τροφές, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος σε συνδυασμό με πολύπλοκα γεύματα πλούσια σε λιπαρά θα μπορούσαν να προκαλέσουν στομαχικό βάρος και δυσπεψία.

Αποφεύγουμε να πάρουμε μαζί τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, όπως είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, τα μαλακά τυριά (μανούρι, ανθότυρο, μπρι, κατίκι Δομοκού), τα οποία είναι δύσκολο να συντηρηθούν πολλές ώρες. Τα μαγειρευτά και πολύπλοκα φαγητά (όπως μακαρονάδα, λαδερά, τηγανιτά, σάλτσες κ.ά.) επίσης δεν αποτελούν λύση, καθώς είναι δύσπεπτα και καθόλου πρακτικά στο να τα καταναλώσουμε.

Επιλέγουμε κυρίως τροφές εύκολες στη συντήρηση και πρακτικές στην κατανάλωση, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα. Μία σαλάτα με εποχιακά φρέσκα λαχανικά σε συνδυασμό με ένα σκληρό τυρί και ένα κρίθινο παξιμάδι αποτελεί πλήρες γεύμα με αυξημένη θρεπτική αξία, εύπεπτη και πρακτική. Τα ψητά λαχανικά επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν την ωμή σαλάτα όπως και ένα σάντουιτς με ψητά ή ωμα λαχανικά σε πολύσπορο ψωμάκι αποτελούν σνακ με υψηλή θρεπτικότητα, εύκολα στην προετοιμασία και ασφαλή στη συντήρησή τους.

Εύκολη και πρακτική επιλογή ιδιαιτέρα όταν έχουμε παιδιά μαζί μας στην παραλία είναι τα σπιτικά χορτοπιτάκια ή τυροπιτάκια, ή σπιτική πίτα με βάση εποχιακά λαχανικά (μελιτζανόπιτα, κολοκυθόπιτα, μανιταρόπιτα κ.ά.), τα μπουρεκάκια, τα τοστ με κίτρινο τυρί και ντομάτα και άλλα. Προσοχή όμως στην ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε στην παραλία, καθώς απαγορεύεται το κολύμπι με γεμάτο στομάχι. Συχνά παρατηρούμε γονείς να ταΐζουν το παιδί τους λίγο πριν το κολύμπι. Αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική και για τον λόγο αυτό καλύτερα να κολατσίζουν τα παιδιά μετά το κολύμπι.

Τα φρέσκα φρούτα (φρουτοσαλάτα) και οι χυμοί εποχιακών φρέσκων φρούτων επιπρόσθετα είναι η ιδανική επιλογή για την παραλία, καθώς ελέγχουν την πείνα, δίνουν ενέργεια, βιταμίνες και προσφέρουν ενυδάτωση. Επιλέγουμε ποικιλία φρούτων ( καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες κ.ά.) και ποικιλία λαχανικών (ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι, μελιτζάνα, χρωματιστές πιπεριές κ.ά.) στα σνακ, καθώς μας παρέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών με φωτοπροστατευτική δράση (βιταμίνη C, καροτένια, λυκοπένιο κ.ά.).

Η επιλογή των παραπάνω μας αποτρέπει από την κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ, όπως ρυζογκοφρέτες, τυποιποιημένες μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, παγωτά κ.ά.).

 Οι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, τα καρύδια αποτελούν επίσης εξαιρετική επιλογή για σνακ καθώς είναι σημαντικά ωφέλημα αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την όρεξη για τροφή.

-Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε την τροφή μας στα beach bar;

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο μέρος έχει κατανάλωση άρα το γεύμα μας θα είναι από φρέσκα υλικά. Συνήθως στα γεύματα που προσφέρονται έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ κάποιας σαλάτας και διαφόρων σάντουιτς.

Καλό είναι να επιλέγουμε η σαλάτα μας να έχει εποχιακά λαχανικά όπως για παράδειγμα μία σαλάτα χωριάτικη ή σαλάτα ντάκο (περιέχει ντομάτα, τυρί και παξιμάδι), σάντουιτς με ψητά λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, κολοκύθι), τοστ με κίτρινο τυρί και ντομάτα.

Στις έτοιμες σαλάτες συχνά αποτελεί παγίδα το dressing. Αποφεύγουμε σαλάτες που έχουν βάση τη μαγιονέζα καθώς είναι εύκολο να αλλοιωθεί. Επιλέγουμε dressing με βάση το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Σαλάτες με συστατικό το ψάρι (όπως κονσέρβα τόνος ή καπνιστός σολομός) δεν συντηρούνται εύκολα οπότε καλό είναι να μην τις προτιμάμε.

Επίσης σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά, τυποποιημένα ροφήματα κρύου τσαγιού κ.ά. καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, πολλές θερμίδες, πολλά συντηρητικά και δεν βοηθάνε καθόλου στην απώλεια βάρους.

Προσοχή στο αλκοόλ καθώς μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και πολλές αρνητικές συνέπειες ιδιαίτερα στις αυξημένες θερμοκρασίες.

Το νερό είναι πολύτιμο συστατικό στη διατροφή μας και ιδιαίτερα το καλοκαίρι καθώς αποβάλλουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού από το σώμα μας μέσω της εφίδρωσης. Βασικός κανόνας να πίνουμε συνέχεια νερό σε μικρές γουλιές έτσι ώστε να ενεργοποιούμε στο σώμα μας έναν μηχανισμό διατήρησης της ενυδάτωσης.

Νερό πίνουμε συνέχεια πριν διψάσουμε. Οι έρευνες έχουνε δείξει ότι η δίψα αποτελεί σημάδι αφυδάτωσης. Σχεδόν 2-3 λίτρα την ημέρα είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού.

Απολαύστε λοιπόν το καλοκαίρι σας τρώγοντας δροσερά και με μέτρο!

* Από τη Μαρία Πλάδα

* Η Μαρία Πλάδα είναι κλινική διαιτολόγος Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Bsc), αθλητική διατροφολόγος Πανεπιστημίου Λονδίνου (MSc)