Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς η υγεία

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2019 22:00

Σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης κινείται ο χώρος της υγείας υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό.

Ολόκληρος ο μηχανισμός της δημόσιας υγείας βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής της στελέχωσης οργανισμών και ιδρυμάτων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δείχνει ότι δεν βιάζεται να ανακοινώσει τις επιλογές της παρά τη γενικότερη εικόνα της πλήρους ετοιμότητας για προώθηση πολιτικών και λήψης αποφάσεων, που έδειξε η κυβέρνηση από τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης.

Από τις πρώτες επιλογές του υπουργού Βασίλη Κικίλια, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν η τοποθέτηση της κας Θεανώς Καρποδίνη στη θέση του αντιπροέδρου στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

2ANTIPROEDROS EOPYY

Η κα Καρποδίνη (φωτ.) έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη λογιστική και χρηματοδότηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Διαθέτει εμπειρία διοίκησης δεκαεφτά ετών, τόσο στον ιδιωτικό τομέα ως υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων όσο και στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια ως ειδική σύμβουλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών. Στην επαγγελματική της σταδιοδρομία έχει ασχοληθεί με τον χρηματοοικονομικό έλεγχο ΑΕ, ισολογισμών-απολογισμών φορέων του Δημοσίου, ενώ είχε την ευθύνη του Προγράμματος Εξόφλησης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης 2012-2014 ως ειδικός σύμβουλος του ΓΛΚ.

* * *

 *Αντίθετα πληθαίνει η ονοματολογία στη Λάρισα για τις θέσεις του διοικητή και των δύο υποδιοικητών της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η κάλυψη των οποίων τοποθετείται χρονικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Αυγούστου. Δύο καθηγητές της Ιατρικής, τρία πρώην και νυν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, πολιτευτές, ένα κομματικό στέλεχος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας και ένα πρόσωπο-έκπληξη από άλλο πολιτικό χώρο με ισχυρά ερείσματα στη σημερινή κυβέρνηση "ακούγονται" τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της υγείας τοπικά.

Όσο για τις διοικήσεις των νοσοκομείων παρατηρείται "σιγή ιχθύος", γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, που συνεχίζουν να λειτουργούν με μια διοίκηση και με διαφορετικούς αναπληρωτές διοικητές, παρότι διαχωρίστηκαν από τον προηγούμενο Μάρτιο.

 

* * *

3P1

* Το πρώτο στοίχημα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αποτελεί αναμφισβήτητα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο πλαίσιο της επίτευξης του βασικού στόχου της προστασίας και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Σχετικές οδηγίες για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας έχουν σταλεί στις περιφέρειες, όπου υπενθυμίζεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ.).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απαγόρευση σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, δημοτικά ιατρεία, ιατρεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, ιδιωτικά ιατρεία – οδοντιατρεία, φαρμακεία, μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και σε κάθε άλλο χώρο όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας.

Αντίστοιχες οδηγίες έχουν σταλεί από τους αναπληρωτές διοικητές στις κλινικές των δύο νοσοκομείων και από τις πρώτες διαπιστώσεις φαίνεται ότι το κάπνισμα περιορίστηκε στα μπαλκόνια και τους ακάλυπτους χώρους αλλά είναι άγνωστο αν μπορεί να εφαρμοστεί η απαγόρευση στους προαύλειους χώρους, που θεωρούνται εγκαταστάσεις των νοσοκομείων και ως εκ τούτου εντάσσονται στην υποχρέωση της απαγόρευσης.

* * *

* Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Υπουργείου Υγείας για πλαστά πτυχία γιατρών και λοιπών επιστημόνων και επαγγελμάτων υγείας. Η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει αποδέκτης προφορικής γνωστοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών μετά από επιβεβλημένο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Επικράτειας.

Για τον λόγο αυτό ζητά από τις περιφέρειες τη διενέργεια σχετικού ελέγχου για τους τίτλους που έχουν εκδοθεί από κράτη - μέλη της Ε.Ε. μετά το 1980 για ιατρούς και οδοντιάτρους και για τους φαρμακοποιούς από τον Φεβρουάριο του 1999.

* * *

* Σύμβαση για την απασχόληση ενός γιατρού ειδικότητας Αναισθησιολογίας ως επικουρικού γιατρού για τις ανάγκες της ΜΕΘ υπέγραψε ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Δημήτρης Λιόλιος.

Το χρονικό διάστημα που θα παρέχει βάσει της παρούσας τις υπηρεσίες του ο προσλαμβανόμενος είναι τριάντα έξι (36) μήνες και αρχίζει από 12-07-2019 και λήγει αυτοδίκαια την 11-07-2022.

Ο γιατρός προσλαμβάνεται σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και του καταβάλλονται κατά μήνα οι μηνιαίες αποδοχές πρωτοδιόριστου γιατρού ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Β' .

* * *

* Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου απέρριψε σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της την πρόταση της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Λάρισας να συμμετέχουν εθελοντικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Λάρισας.

Τα μέλη της διοίκησης ευχαρίστησαν την Επίλεκτη Ομάδα για την πρόθεσή της να συνδράμει με τις υπηρεσίες της εθελοντικά στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, αφού προηγουμένως απέρριψαν τη σχετική πρόταση θεωρώντας ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί ένα ιδιαίτερο και νευραλγικό τμήμα.

* * *

* Προχωρά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η διαδικασία για την προμήθεια αξονικού τομογράφου 32 τομών και της 5ετούς συντήρησής του, συνολικής δαπάνης 435.000 ευρώ.

Τις προηγούμενες ημέρες συγκροτήθηκε και η πενταμελής επιτροπή για τη διενέργεια και αξιολόγηση των προσφορών με πρόεδρο τη διευθύντρια του Ακτινοδιαγνωστικού κα Παρασκευή Αργύρη.

* * *

* Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια αναγνωρίζεται το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ως κέντρο κατάλληλο για τη διενέργεια της μεθόδου κυτταρομειωτικής χειρουργικής και ενδοπεριτοναϊκής υπερθερμικής χημειοθεραπείας (HIPEC) με επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος τον Παναγιώτη Μανίκη, γενικό χειρουργό, διευθυντή του Χειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου.