Συρρέουν σε διαιτολόγους για καλή υγεία

ΜΙΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ -ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2019 22:06

Αυξανόμενη εμφανίζεται, τα τελευταία χρόνια, η τάση έναρξης ενός προγραμματισμού επισκέψεων σε διαιτολόγους, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η τάση αυτή, παρατηρείται να αναπτύσσεται, παράλληλα με μία συναφή τάση των καταναλωτών, να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σωστής και υγιεινής διατροφής, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητά της στη διατήρηση της καλής τους υγείας.

Το χρονικό διάστημα δε, κατά το οποίο ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων στρέφεται στους διαιτολόγους, δεν είναι τυχαίο, αφού οι καλοκαιρινές διακοπές, λόγω έλλειψης συγκεκριμένου καθημερινού διατροφικού προγράμματος, έχουν αφήσει …λίγα κιλά παραπάνω!

 «Η καλή υγεία αποτελεί πλέον πρωταρχικό ρόλο για το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που επιλέγουν να δουν κάποιον διαιτολόγο» δηλώνει στην «Ε» η Κλινική Διαιτολόγος Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Bsc), Αθλητική Διατροφολόγος Πανεπιστήμιου Λονδίνου (MSc) κ. Μαρία Πλάδα και συμπληρώνει: «Παλαιότερα η απώλεια βάρους ήταν ο κυριότερος λόγος που θα επέλεγε να δει κάποιος έναν ειδικό (διαιτολόγο). Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς αυτό έχει αλλάξει, καθώς η ενημέρωση του κοινού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει κατανοητή η σημασία του μαθαίνω να τρώω σωστά, για καλή υγεία».

Αναλυτικότερα, για την αναπτυσσόμενη τάση της στροφής στην καλή διατροφή, μέσω ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, η κ. Πλάδα αναφέρει: «Αυτή είναι η τάση που ακολουθούν πλέον οι περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Νεαρά άτομα κάθε ηλικίας έως και άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, επιλέγουν να κάνουν διατροφή για καλή υγεία. Η απώλεια βάρους δεν αποτελεί τον μόνο λόγο για να επιλέξει κάποιος να κάνει διατροφή.

Η διατροφή αποτελεί εξατομικευμένη ανάγκη. Κάθε ηλικία και κάθε άτομο ξεχωριστά έχει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις στη διατροφή.

Μεγάλη προσοχή απαιτεί η επιλογή της δίαιτας που επιλέγει να ακολουθήσει κάποιος».

«ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ»

«Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως η διατροφή αποτελεί ισχυρό μέσο της Προληπτικής Ιατρικής», υποστηρίζει η κ. Πλάδα, τονίζοντας πως: «Η σωστή απώλεια βάρους είναι θεραπευτική, καθώς συμβάλλει στην απώλεια λίπους και κατά συνέπεια στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού μας προφίλ, του σακχάρου και άλλων δεικτών υγείας». Επισημαίνει, επίσης, πως «Το «κλειδί» για καλή υγεία είναι η Μεσογειακή διατροφή.

Οι κανόνες της μετράνε πολλά χρόνια πίσω, τότε που στα απομακρυσμένα χωριά της Κρήτης στο καθημερινό τραπέζι θέση είχαν μόνο αγνές τροφές που δεν είχαν υποστεί καμία επεξεργασία.

Το ελαιόλαδο αποτελούσε τη μοναδική πηγή πρόσθετου λίπους στα φαγητά, το ψάρι και τα όσπρια αποτελούσαν την κυριότερη πηγή ζωικής πρωτεΐνης και το κρέας είχε θέση στη διατροφή μία φορά τον μήνα. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούσαν καθημερινή συνήθεια και το σπιτικό κρασί υπήρχε στο τραπέζι συχνά αλλά με μέτρο.

Με βάση τα παραπάνω καλό είναι να ακολουθούμε ένα μέτρο σε ό,τι καταναλώνουμε. Βασικότερος κανόνας είναι να βγάλουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα από την καθημερινότητά μας, καθώς αποτελούν πηγή κρυμμένου λίπους, ζάχαρης και καρκινογόνων συντηρητικών.

Το σπιτικό φαγητό βοηθά στο να τηρήσουμε τους κανόνες της Μεσογειακής διατροφής και να έχουμε πάντα στο τραπέζι υγιεινά γεύματα. Καλό, επίσης, είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας να τρώνε σωστά όλα τα γεύματά τους και τα σνακ. Τα παιδιά είναι ο καθρέπτης μας και διατροφικά. Τα αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή που ακολουθεί η οικογένεια. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά αντιγράφουν τις διατροφικές συνήθεις των γονιών».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass