Και είσπραξη νοσηλίων και δωρεάν περίθαλψη σε ανασφάλιστους

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ -ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΟΕΔΗΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΑΖΑ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2019 22:16

Έντονους προβληματισμούς προκάλεσε η εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για την είσπραξη νοσηλίων από ασθενείς της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Ενδεικτική των προβληματισμών υπήρξε η ερμηνεία που δόθηκε σε πολλά δημοσιεύματα περί προθέσεων της κυβέρνησης να καταργήσει τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων και κυρίως των μεταναστών.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, που υποστήριξε χθες ότι η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων δεν θίγεται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών.

Η Ομοσπονδία ζητάει από το Υπουργείο Υγείας «να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι με το εν λόγω έγγραφο δεν τίθεται περιορισμός στους νόμιμους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης τα έκτακτα περιστατικά δικαιούνται χωρίς κανένα κώλυμα πρόσβαση και νοσηλεία στις Υγειονομικές Μονάδες».

«Ασφαλώς θα πρέπει για τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών να κινείται η διαδικασία είσπραξης των παροχών που έλαβαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως εξάλλου πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες (6% υγειονομική περίθαλψη, φόροι, συμμετοχές)», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν κάρτα ασφάλισης ασθένειας και τα χρήματα θα πρέπει να εισπράττονται από τον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο υποβάλλουν τα παραστατικά οι Υγειονομικές Μονάδες. Οι πολίτες τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλουν μέσω της ασφάλισής τους να καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να ζητείται ευθύνη για την είσπραξη των παροχών στο λιγοστό προσωπικό των νοσοκομείων για κάποιους που αρνούνται να συμμορφωθούν».

Ερωτηθείσα σχετικά με τον θόρυβο γύρω από την είσπραξη των νοσηλίων από ασθενείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ αρμόδια για οικονομικά θέματα κα Παρασκευή Ζαζά υποστήριξε ότι η εγκύκλιος του υφυπουργού υπενθύμισε την ανάγκη τήρησης της διαδικασίας, η οποία ισχύει και σήμερα. Ωστόσο, πρόσθεσε, υφίσταται ένα θέμα με την είσπραξη νοσηλίων για παροχή υπηρεσιών υγείας μικρού κόστους, που δεν είναι τιμολογημένες επισημαίνοντας πως αν αυτές οι ιατρικές πράξεις τιμολογηθούν από τον ΕΟΠΥΥ και προστεθούν στις συμβάσεις με τα νοσηλευτικά ιδρύματα η χώρα μας θα διεκδικεί και αυτά τα νοσήλια.

«Πρόκειται για μικρά ποσά ανά νοσηλευόμενο αλλά μεγάλο ποσό στο σύνολό του αν αναλογιστεί κανείς πόσα περιστατικά καλύπτονται από τα Κέντρα Υγείας σε μια τουριστική χώρα, όπως η δική μας…» κατέληξε η κα Ζαζά.

Όσον αφορά στην περίθαλψη των ανασφάλιστων μεταναστών η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ υπογράμμισε πως τα νοσήλια στις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών από τις ελληνικές δομές υγείας καλύπτονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

Υπενθυμίζεται ότι στην εγκύκλιό του ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι όλες οι δημόσιες δομές της χώρας που χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών, οι οποίες καθίστανται ιατρικώς αναγκαίες ή επείγουσες κατά τη διαμονή αυτών στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν υπόψη τα κάτωθι:

* Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών ΦΚΑ με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να πραγματοποιούν φόρτωση της σαρωμένης εικόνας του έντυπου δικαιώματος της ΕΚΑΑ ή του ΠΠΑ σε αρχείο acrobat reader (pdf), σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν γνωστοποιηθεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής ΕΟΠΥΥ και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία χορήγησης της παροχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φορείς.

* Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών ΦΚΑ οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα (ΕΚΑΑ) και εφόσον δεν προλαβαίνουν να προσκομίσουν εγκαίρως ΠΠΑ (σε περίπτωση νοσηλείας) οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου ο δεύτερος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του Φορέα για αποζημίωση όταν επιστρέψει στη χώρα του.

* Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς, σε πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών αυτών, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν. 4368/16, οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν γνωστοποιηθεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής.

* Σε περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., τότε οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass