×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/238764

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2019 22:02

Ο ιός του Δυτ. Νείλου και το άτμισμα ινδικής κάνναβης

* Καλπάζει ο ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 22 Αυγούστου καταγράφτηκαν 96 συνολικά κρούσματα προκαλώντας πονοκέφαλο στην επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Ο νομός Καβάλας με 22 κρούσματα (13 με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και 8 χωρίς) αναδεικνύεται την εβδομάδα που πέρασε ως η πλέον μολυσμένη περιοχή, με τον νομό Ξάνθης να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 22 κρούσματα (8 με ΚΝΣ και 14 χωρίς). Ακολουθούν ο νομός Λάρισας με 19 κρούσματα (10 με ΚΝΣ και 9 χωρίς) υποχωρώντας στην τρίτη θέση έναντι της πρώτης την προηγούμενη εβδομάδα και η Ανατολική Αττική με 11 κρούσματα όλα με ΚΝΣ. Σε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων κινούνται οι νομοί Καρδίτσας με 4 περιστατικά όλα με ΚΝΣ, Ροδόπης με 3 περιστατικά (2 με ΚΝΣ και 1 χωρίς), Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Πιερίας με 2 περιστατικά, και Χαλκιδικής, Πέλλας Ημαθίας και Σερρών από ένα περιστατικό.

Γεωγραφικά στον νομό Λάρισας καταγράφτηκαν στον Δήμο Λαρισαίων 10 περιστατικά (5 με και 5 χωρίς ΚΝΣ), στον Δήμο Τυρνάβου 2 με ΚΝΣ, στον Δήμο Κιλελέρ 4 (1 με και 3 χωρίς ΚΝΣ), στον Δήμο Τεμπών 2 (1 με και 1 χωρίς ΚΝΣ) και στον Δήμο Αγιάς ένα με ΚΝΣ.

* * *

* Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειου» την τελευταία τριετία περιλαμβάνει ο απολογισμός της διοίκησης του ιδρύματος, στην οποία μετέχει και ο Λαρισαίος Χάρης Αποστολίδης ως αναπληρωτής διοικητής.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, που συζητήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Νοσοκομείο Βόλου, τα τμήματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο αυτή και λειτουργούν είναι το Εργαστήριο εμφύτευσης βηματοδοτών, η Ψηφιακή αίθουσα χειρουργικών επεμβάσεων, το Τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου, το Παιδοψυχιατρικό τμήμα, ο ξενώνας φιλοξενίας συγγενών, το αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών, το Τμήμα Ημερήσια νοσηλείας, επεκτάθηκαν η Β’ Παθολογική κλινική και η Μονάδα Χημειοθεραπειών, μεταφέρθηκαν η Ψυχιατρική Κλινική και το τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας και δημιουργήθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία ελέγχου βηματοδοτών, Παιδοπνευμολογικό, Βρογχοσκοπικό, Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και Γραφείο συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης ογκολογικών ασθενών.

Στο πλαίσιο του δικτύου της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του Υπουργείου Υγείας, στο Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» λειτουργεί οργανωμένη Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλείας. Ενδεικτικά για το 2018 ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών ήταν 335, ο αριθμός των επισκέψεων που υλοποιήθηκαν ανέρχεται στις 2.949 και τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν 7.628. Η διοίκηση στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης προμηθεύτηκε για επικουρική λειτουργία ένα νέο όχημα (από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημ. Υλικού, Τελωνείο).

* * *

* Τα μικρά πλαστικά σωματίδια που υπάρχουν στο πόσιμο νερό δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ενώ οι μέχρι τώρα έρευνες για τα πλαστικά σωματίδια στο νερό είχαν εγείρει ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, πρόσφατες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτόν τον κίνδυνο και δείχνουν πως τα μεγάλα σωματίδια και τα περισσότερα από τα μικρά σωματίδια που βρίσκονται στο νερό δεν απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα μικροπλαστικά είναι μεγαλύτερα από 150 μικρόμετρα σε διάμετρο και αποβάλλονται από το σώμα, ενώ τα μικρότερα σωματίδια είναι πιο πιθανό να περάσουν στο έντερο και άλλους ιστούς. Ο ΟΗΕ κρατά επιφυλακτική στάση και τονίζει την ανάγκη να μάθουμε περισσότερα πάνω στο ζήτημα.

«Το ότι δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα μικροπλαστικά βλάπτουν, αυτό δε σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα», δήλωσε η Άλις Χόρτον, ερευνήτρια μικροπλαστικών στο Βρετανικό Κέντρο Εθνικής Ωκεανογραφίας, σχολιάζοντας τα ευρήματα του ΠΟΥ. Η Τζένιφερ ντε Φρανς, τεχνικός εμπειρογνώμων του ΠΟΥ και μια από τις συντάκτριες της αναφοράς, τονίζει την ανάγκη επέκτασης της γνώσης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα μικρά σωματίδια όχι μόνο στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον αριθμό, το μέγεθος, το σχήμα και τη χημική σύνθεση αυτών των σωματιδίων», τονίζει η ίδια.

* * *

2PARATHRHUHKAN PROSFATA PERIPOY 190 PERISTATIKA

* Παρατηρήθηκαν πρόσφατα περίπου 190 περιστατικά πνευμονικής νόσου σε 14 διαφορετικές Πολιτείες της Αμερικής και δυστυχώς ο θάνατος ενός ατόμου στο Ιλινόις με ειδικούς να σχετίζουν την εμφάνιση της ασθένειας με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δίχως ωστόσο να έχουν κατανοήσει πλήρως το τι συμβαίνει. Οι ασθενείς ανέφεραν χρήση διαφόρων συστατικών στο υγρό αναπλήρωσης όπως η νικοτίνη, «σπιτικά» μείγματα αρωμάτων, ακόμα και προϊόντα με βάση την ινδική κάνναβη με την ψυχοτρόπο ουσία THC.

Τα 100 και πλέον περιστατικά της «μυστηριώδους» ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του επιστημονικού περιοδικού Medical Daily, το οποίο δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ) συνδέονται με τη χρήση παράνομων, μη πιστοποιημένων σκευασμάτων με περιεκτικότητα ελαίου ινδικής κάνναβης.

Σύμφωνα με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τα κρούσματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας συνδέονται με χρήση παράνομων υγρών αναπλήρωσης, στα οποία είχε προστεθεί έλαιο ινδικής κάνναβης με την ψυχοτρόπο ουσία THC, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Καθώς τα υγρά ατμίσματος που διατίθενται παράνομα δεν είναι ούτε ελεγμένα ούτε πιστοποιημένα, οι χρήστες τους είναι εκτεθειμένοι σε άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Επομένως τα κρούσματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας που απασχόλησαν τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ δεν σχετίζονται με το άτμισμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά είτε με την κατανάλωση παράνομων σκευασμάτων -μεταξύ αυτών και ναρκωτικών ουσιών- είτε με τη γενικότερη χρήση φθηνών, απαγορευμένων προϊόντων και μάλιστα σε μια χώρα που δεν έχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Η πραγματική αιτία των περιστατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται να επιβεβαιώσει τη σταθερή σύσταση του ΣΕΕΠΑ προς τους Έλληνες ατμιστές να επιλέγουν μόνο νόμιμα, ελεγμένα και πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά από επώνυμους, αναγνωρισμένους παραγωγούς και διατίθενται στα εξειδικευμένα σημεία πώλησης με οδηγίες για την ορθή χρήση. Τα προϊόντα αυτά έχουν κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ατμιστικών Προϊόντων (EU-CEG) και στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ο ΣΕΕΠΑ τονίζει ότι από την πλευρά του έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταιρείες-μέλη του προσφέρουν νόμιμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα και ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί τα επιστημονικά ευρήματα για το άτμισμα ώστε να ενημερώνει άμεσα, έγκυρα και υπεύθυνα τους Έλληνες καταναλωτές.

Gallery άρθρου

{gallery}238764{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass