«Καλπάζει» ο ιός του Δυτ. Νείλου στη Λάρισα

ΣΕ 32 ΕΝΑΝΤΙ 26 ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ * ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ * ΜΑΖΙ ΜΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2019 22:16

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η ραγδαία εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, καθώς 27 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι προστέθηκαν σε μια μόλις εβδομάδα στον μακρύ κατάλογο, που αναδεικνύει την Ξάνθη, τη Λάρισα και την Καβάλα ως τις πλέον μολυσματικές περιοχές στη χώρα.

Τα νέα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προκάλεσαν την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συγκαλέσει το επόμενο χρονικό διάστημα ευρεία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο να εκπονηθεί Στρατηγικό Σχέδιο για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί 158 ασθενείς με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (έναντι 131 της προηγούμενης εβδομάδας) εκ των οποίων οι 97 με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας), και οι 16 χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ καταγράφτηκαν και 15 θάνατοι έναντι 13 την προηγούμενη εβδομάδα, με το ποσοστό των θανάτων να παραμένει σταθερά λίγο κάτω από το 10% των ασθενών.

Η Ξάνθη και η Λάρισα με καταγεγραμμένα 32 κρούσματα η καθεμία θεωρούνται οι πλέον «μολυσμένες περιοχές» της χώρας, με την Καβάλα να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 30 κρούσματα. Ακολουθεί η Ανατολική Αττική με 18 κρούσματα και με μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, η Ημαθία με 8, η Ροδόπη με 7, η Καρδίτσα με 6, η Πέλλα με 5, η Θεσσαλονίκη με 4, ο Έβρος, τα Τρίκαλα, η Πιερία και οι Σέρρες από 3 και η Δράμα, η Χαλκιδική και το Κιλκίς με ένα κρούσμα.

Αυξητικές τάσεις συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζει ο ιός στις περιοχές Ξάνθη, Καβάλα, Λάρισα, Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες και Ανατολική Αττική, ενώ αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στους νομούς Ροδόπης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Κιλκίς. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ένα κρούσμα η περιοχή της Δράμας εμφανίζεται για πρώτη φορά φέτος στη λίστα των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ιό.

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Όσο αφορά στον νομό Λάρισας με τα 32 κρούσματα (ποσοστό 20,2%) αναδεικνύεται μία από τις τρεις προβληματικότερες περιοχές της χώρας με μεγάλη διασπορά του ιού και παρουσία και στους 7 δήμους, καθώς εμφανίστηκαν κρούσματα και στην περιοχή της Ελασσόνας, που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έλειπε από τη λίστα.

Συγκεκριμένα 13 κρούσματα καταγράφτηκαν σε περιοχές του Δήμου Λαρισαίων και 6 σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και ακολουθούν από 3 κρούσματα σε χωριά των Δήμων Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς ενώ στους Δήμους Φαρσάλων και Ελασσόνας καταγράφτηκαν από 2 κρούσματα. Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στους Δήμους Τυρνάβου και Κιλελέρ σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δήμους όπου εμφανίζονται αυξητικές τάσεις και εξάπλωση του ιού.

Όπως πάντως επισημαίνεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρώπινων κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού. Αξίζει να σημειωθεί, συνεχίζει η έκθεση, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2019, έως τις 05/09/2019, έχουν καταγραφεί δεκατέσσερα περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε οικισμούς των Δήμων: Αβδήρων Π.Ε. Ξάνθης, Τοπείρου Π.Ε. Ξάνθης, Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας, Σοφάδων Π.Ε. Καρδίτσας, Βισαλτίας Π.Ε. Σερρών, Ωραιοκάστρου Μητροπολιτικής Ενότητας (Μ.Ε.) Θεσσαλονίκης, Κρωπίας και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Ανατολικής Αττικής. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι «η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου».

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ευρεία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων για τον ιό του Δυτικού Νείλου πρόκειται να συγκαλέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το επόμενο χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι να εκπονηθεί Στρατηγικό Σχέδιο για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου κ.τ.λ.).

Σημειώνεται ότι σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου).

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass