Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2019 22:01

Το Υπ. Υγείας στη ΔΕΘ, η ΔΑΚΕ και η ΔΕΠΑΝΟΜ

* Την εφαρμογή τηλεϊατρικής MedApp της Microsoft, η οποία κάνει χρήση μεθόδων Mixed Reality και Τεχνητής Νοημοσύνης, συνδέει την ανθρώπινη καρδιά με το Microsoft HoloLens AR, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τον καρδιολόγο που του επιτρέπει λεπτομερή προβολή σε πραγματικό χρόνο της καρδιάς του κάθε ασθενή, φιλοξενεί φέτος το περίπτερο του Υπουργείου Υγείας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η χρήση εργαλείων ρομποτικής αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο το σύστημα υγείας, να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και να βελτιώσει την αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Το περίπτερο του Υπουργείου Υγείας στην 84η ΔΕΘ, δείχνει την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο σύγχρονος κόσμος, με τη χρήση νέων τεχνολογιών που μπορούν να μετασχηματίσουν την καθημερινή κλινική πράξη.

Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων στο περίπτερο του Υπουργείου Υγείας είναι:

*Σήμερα

17.00-19.00 Πρόληψη αναπνευστικών νοσημάτων

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα screening test (σπιρομετρήσεις–σωματομετρικά test) με σκοπό την ανίχνευση–πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων (άπνοιες – ΧΑΠ κ.λπ.). Οι εξετάσεις διενεργούνται από εξειδικευμένο ιατρικό–νοσηλευτικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

*Αύριο Τετάρτη

17.00-19.00 Ενημέρωση για τη διακοπή καπνίσματος – λειτουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος.

17.00-19.00 Επίδειξη τεχνικών Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ΒLS).

*Πέμπτη 12/9/2019

17.00-19.00 Διατροφή – Σωματική ανάπτυξη.

Εξειδικευμένο προσωπικό επισκεπτών υγείας, διατροφολόγων και ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για την αξία της υγιεινής διατροφής και άσκησης που είναι βασισμένα στον ΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, όπως αναπτύχθηκε από τους διατροφικούς οδηγούς του Υπουργείου Υγείας. Θα εκπαιδεύουν τους μικρούς επισκέπτες με διαδραστικό παιγνίδι στο πώς να φτιάχνουν ένα υγιεινό πιάτο.

*Παρασκευή 13/9/2019

17.00-19.00 Μαθήματα γονεϊκότητας.

*Σάββατο 14/9/2019

11.00-13.00 Στοματική Υγιεινή και Στοματική Υγεία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ., στο περίπτερο του Υπουργείου Υγείας θα συμμετέχει ο ΟΚΑΝΑ μέσω του τοπικού δικτύου κοινωνικής επανένταξης Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει τις παρακάτω μονάδες που θα ενημερώνουν το κοινό για τη θεραπευτική προσπάθεια του ΟΚΑΝΑ και την κοινωνική επανένταξη των μελών του.

* Συνδυασμένη Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινωνικής Επανένταξης.

* Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης.

* Μονάδα Υποστήριξης Εκπαίδευσης Θεραπευομένων – Ειδική Μονάδα Εφαρμογών Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Επίσης, θα προβάλλονται video, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται από ειδικά κέντρα, όπως η κατ’ οίκον νοσηλεία παιδιών με σοβαρές αναπηρίες της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και για διασυνοριακά ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται από Νοσοκομεία και την 4η ΥΠΕ σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

* * *

*Κλιμάκιο της ΔΕΠΑΝΟΜ βρέθηκε χθες στη Λάρισα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να επιθεωρήσει τους χώρους της πρώτης επέκτασης του κτιριακού συγκροτήματος όπου θα εγκατασταθεί ο ιατρικός εξοπλισμός PET/CT (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) καθώς και η μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον) δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση της δωρεάν προμήθειας και εγκατάστασης υπογράφηκε στις αρχές του προηγούμενου Ιουνίου στην Αθήνα με την πλευρά του Υπουργείου Υγείας να προκρίνει τη ΔΕΠΑΝΟΜ για την εκπόνηση της μελέτης του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί.

* * *

*Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος, διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Μπεχράκης τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν η Αθηνά Καλοκαιρινού, καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Άννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιώργος Μπαλαφούτης σύμβουλος Πληροφορικής, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Ελεάνα Στουφή, στοματολόγος-οδοντίατρος, επισκέπτρια λέκτορας στο Harvard School of Dental Medicine, Παναγιώτης Τσανάκας, καθηγητής Πληροφορικής ΕΜΠ και Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Επικεφαλής Έδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία.

Η Επιτροπή θα λειτουργεί συμβουλευτικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

* * *

* "Πράσινο φως" στην αντικατάσταση του παλιού γραμμικού επιταχυντή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο άναψε η διοίκηση του ιδρύματος καθώς έκανε και τυπικά δεκτό το αίτημα του τμήματος ακτινοθεραπείας εξαιτίας της παλαιότητας του μηχανήματος που κρίθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία "end of life" με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά επισφαλής η επισκευή του σε περίπτωση βλάβης.

Οι κινήσεις της διοίκησης έγιναν για την αντικατάσταση μέσω ΕΣΠΑ και πλέον στο Πανεπιστημιακό περιμένουν τις κινήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ικανοποίηση του αιτήματος.

* * *

* Σε ένα έργο υγείας με ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Πύλης και γενικότερα για την περιοχή του ορεινού όγκου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας Πύλης, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ενέκρινε τη σύμβαση κατασκευής του έργου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

* * *

*Εκατοντάδες ιατροί από Βαλκανικές και άλλες χώρες αλλά και από όλη την Ελλάδα εκπαιδεύθηκαν μέχρι σήμερα σε συνθήκες προσομοίωσης στις νεότερες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, στα Πειραματικά Χειρουργεία Οφθαλμολογίας που πραγματοποιούνται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

 Η τελευταία εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ οι θέσεις του επόμενου προγράμματος του Δεκεμβρίου 2019 έχουν ήδη καλυφθεί από αιτήσεις από χώρες του εξωτερικού, γεγονός που δείχνει τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του προγράμματος. Επίσης, υπάρχει συμμετοχή και από Έλληνες που ειδικεύονται σε χώρες του εξωτερικού και έρχονται για τη χειρουργική τους άσκηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

 Τα Ελληνικά Πειραματικά Χειρουργεία Οφθαλμολογίας πραγματοποιούνται τέσσερις φορές τον χρόνο και έχουν ως στόχο τη χειρουργική προετοιμασία των ιατρών. Η προ-εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων, προτού να εισέλθουν στο πραγματικό χειρουργείο, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα απαραίτητο στάδιο προετοιμασίας των νέων ιατρών αλλά και εκείνων που θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε έναν χειρουργικό τομέα.

* * *

2KIKILIAS DAKE

*Προβληματισμών συνέχεια από τους ΔΑΚίτες υγειονομικούς για τη στελέχωση του συστήματος υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη συγκέντρωση στη Λάρισα οι ΔΑΚίτες υγειονομικοί της Θεσσαλίας με νοσηλεύτρια της Λάρισας να "δίνει ρέστα", έθεσαν τις ανησυχίες τους την προηγούμενη Παρασκευή στη συγκέντρωση της ΔΑΚΕ στο κέντρο Αγγέχρημα στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους συναδέλφους τους από την περιοχή της Μακεδονίας, με αφορμή την επιλογή ΔΥΠΕαρχών με καταγωγή από άλλους πολιτικούς χώρους.

Και μπορεί ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας να έδωσε τις γνωστές απαντήσεις περί αξιοκρατίας, που ουδείς επισήμως αμφισβητεί, αλλά το αίτημα ήταν σαφές: τα (προερχόμενα από τα σπλάχνα της παράταξης) στελέχη, οι διοικητές να επιλεγούν με απόλυτη αξιοκρατία! Υψηλά στην ατζέντα φυσικά και οι προσλήψεις προσωπικού καθώς οι ελλείψεις σε όλες τις υγειονομικές δομές είναι γνωστές.