«Στοίχημα» η (επαν)ίδρυση της Γαστρεντερολογικής στο ΓΝΛ

ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ 5η ΥΠΕ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2019 22:04

Έφτασε στην πηγή αλλά δυστυχώς νερό δεν ήπιε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για την (επαν)ίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής ο λόγος, που έπεσε θύμα της πολιτικής αλλαγής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, καθώς η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Εσωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όχι όμως και από τον συνάδελφό τους στο Υπουργείο Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που δεν πρόλαβε λόγω εκλογών.

Η γνωστή εξέλιξη στέρησε -προσωρινά ελπίζουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα- την επανίδρυση και τη λειτουργία της κλινικής στον φυσικό της χώρο μετά από δύο ολόκληρες δεκαετίες, καθώς οι χρονοβόρες διαδικασίες για την υπογραφή νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναμένεται να ξεκινήσουν από την αρχή, εφόσον φυσικά η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συμφωνεί με την προηγούμενη για την ύπαρξη Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο νομαρχιακό νοσοκομείο.

Φορείς και παράγοντες του Γενικού Νοσοκομείου έχουν τοποθετήσει υψηλά στην ατζέντα του διεκδικητικού τους πλαισίου το θέμα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής ως πυλώνα για την ανάπτυξη του ιδρύματος και με δεδομένη την αντίληψη της Ιατρικής Υπηρεσίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς γαστρεντερολογική υποστήριξη. Πλαίσιο που πρόκειται να αναπτύξουν τόσο στον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, που αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες, όσο και στους νέους διοικητές όταν οριστούν.

Με την επανίδρυση και λειτουργία της κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο, εκτιμούν παράγοντες του ιδρύματος και γιατροί, ότι θα δοθεί τέλος στο πολύχρονο σίριαλ μιας κλινικής, που ξεκίνησε από το Γενικό Νοσοκομείο το 1990, μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό για να καταλήξει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργώντας είτε ως μοναδική κλινική είτε ως αυτόνομη κλινική του ΕΣΥ παράλληλα με την Πανεπιστημιακή Κλινική. Και λειτούργησε στο Πανεπιστημιακό χωρίς ποτέ να έχει καταργηθεί ως κλινική του Γενικού Νοσοκομείου αλλά και για κάποια εποχή -με την έγκριση των Οργανισμών του 2012- χωρίς να φαίνεται και ως κλινική του ΕΣΥ, καθώς εκ παραδρομής δεν συμπεριελήφθη στον Οργανισμό, όπως εξηγήθηκε από τα αρμόδια όργανα.

Η επανίδρυση της κλινικής στον χώρο όπου ιδρύθηκε δεν είναι καινούρια υπόθεση. Η ενιαία διοίκηση με διοικητή τον Θανάση Μητσιό πήρε σχετική απόφαση, που όμως έμεινε στα χαρτιά, έστω και αν προβλεπόταν ακόμα και χωροθέτηση της κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο. Η ενιαία διοίκηση των δύο νοσοκομείων επανέρχεται υπό την προεδρία του διοικητή Παναγιώτη Νάνου στα μέσα Νοεμβρίου του 2018 και αποφασίζει εκ νέου την επανασύσταση της κλινικής προβλέποντας ότι θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση στους χώρους που μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στη Β΄ Παθολογική Κλινική, για να μεταφερθεί σε νέους χώρους με την πλήρη ανάπτυξή της, ενώ θα αναληφθούν προσπάθειες για τον πλήρη εξοπλισμό της με τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση προέβλεπε επανασύσταση με ισοδύναμο την παράλληλη μετατροπή της Ψυχιατρικής Κλινικής, που παραμένει ανενεργή με έναν ψυχίατρο, σε τμήμα, και ελήφθη μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με αφορμή την προμήθεια του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος για το πεπτικό και τους πνεύμονες για τη λειτουργία του παλιού νοσοκομείου.

Όσον αφορά στο προσωπικό, η διοίκηση σχεδίαζε να λειτουργήσει αρχικά με τον διευθυντή του ΕΣΥ και με οργανική θέση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κ. Γιώργο Παρούτογλου, ο οποίος προσφέρει περιστασιακά τις υπηρεσίες του και στα δύο νοσοκομεία, τον έμπειρο γαστρεντερολόγο κ. Ψύχο, αποσπασμένο στο Γενικό Νοσοκομείο και την επικουρική γιατρό κ. Τάτση, η σύμβαση της οποίας ως επικουρικής γιατρού λήγει στα μέσα του επόμενου μήνα.

«Η υπόθεση έχει ωριμάσει, τα πάντα είναι έτοιμα, οι γιατροί ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προαιρετικά και με θεαματικά αποτελέσματα» υποστηρίζουν άπαντες στο Γενικό Νοσοκομείο για να συμπληρώσουν ότι το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. «Αυτή πρέπει να τη δείξουν έμπρακτα με τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης...» καταλήγουν χαρακτηριστικά.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass