Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξέμειναν από χρήματα τα Νοσοκομεία, την «πληρώνουν» οι καρκινοπαθείς

ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ 40 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ * ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2019 22:06
Από τη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Από τη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Σοβαρά προβλήματα στην υποστήριξη της θεραπείας των καρκινοπαθών αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την... προμήθεια φαρμάκων.

Αποτέλεσμα της τραγικής οικονομικής κατάστασης είναι οι συνεχείς αναβολές των θεραπειών με τη διοίκηση του ιδρύματος να αναγνωρίζει τα προβλήματα αλλά να δηλώνει αδυναμία να τα αντιμετωπίσει.

Τις τελευταίες ημέρες ο Σύλλογος Καρκινοπαθών έγινε δέκτης καταγγελιών και παραπόνων για αναβολές θεραπειών παρά το γεγονός της πρόσφατης χρηματοδότησης του ιδρύματος, με την πρόεδρο του συλλόγου κα Ιωάννα Καραβάνα να ζητά εξηγήσεις από τη διοίκηση και να προκαλεί στη συνέχεια σύσκεψη, η οποία έγινε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της διοίκησης.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ανθή Χαλιβέρα, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας καθηγητής Γ. Βασιλόπουλος, ο καθηγητής Ογκολογίας Αθανάσιος Κωτσάκης, η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας κα Συρματένια Αμπατζή και η φαρμακοποιός κα Σοφία Μπέλου αναλύθηκε το πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προμήθεια των φαρμάκων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το πρόβλημα στην παρούσα περίοδο, χωρίς πάντως να αποκλείεται η περαιτέρω επιδείνωσή του, αφορά στις αναβολές των θεραπειών 33 ογκολογικών ασθενών και 7 αιματολογικών ασθενών στους οποίους χορηγούνται φάρμακα υψηλού κόστους.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα υπάρχουν, αλλά το νοσοκομείο αδυνατεί να τα προμηθευτεί καθώς τα χρήματα εξαντλήθηκαν, ενώ όπως επισήμαναν στελέχη του νοσοκομείου τούς τελευταίους μήνες παρατηρείται εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των χημειοθεραπειών κατά 30%, σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, της εισαγωγής νέων ογκολογικών φαρμάκων, της προμήθειας των ορφανών φαρμάκων καθώς και της αύξησης του ΦΠΑ από 6% στο 13%.

Η πρόεδρος των καρκινοπαθών κα Ιωάννα Καραβάνα χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα των αναβολών των θεραπειών, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις και κάλεσε τη διοίκηση να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς για την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση με δηλώσεις της στην «Ε» επισήμανε ότι ο σύλλογος θα κινηθεί μαχητικά με όλους τους εμπλεκόμενους και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος των ασθενών.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ανθή Χαλιβέρα αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύπτοντας ότι το νοσοκομείο έχει υποβάλει αίτημα για την αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 8 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου αφορά στη φαρμακευτικά δαπάνη, που εκτιμάται στα 2,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως! Παράλληλα διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους να θέσει εκ νέου το θέμα στον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη που αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά του.

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ανάλογη εικόνα με την κατάσταση των οικονομικών υπάρχει και στο Γενικό Νοσοκομείο ανεξάρτητα εάν ακόμα δεν έχουν αναβληθεί επείγουσες θεραπείες. Μηδενικοί κωδικοί, ελάχιστα χρήματα για την προμήθεια φαρμάκων και υλικών κάθε είδους -παραμένει άγνωστο πώς θα καλυφθούν οι μηνιαίες ανάγκες τονίζουν τα στελέχη του ιδρύματος-, πάγωμα των εργασιών συντήρησης και επισκευής μηχανημάτων συνθέτουν το οικονομικό πρόβλημα, που δεν αφορά μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο αλλά στο σύνολο των νοσοκομείων της περιφέρειας.

Χαρακτηριστική της οικονομικής κατάστασης των νοσοκομείων, όπως αποκαλύπτει γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου, είναι η περίπτωση γονέα που απευθύνθηκε χθες το μεσημέρι στο ίδρυμα για την ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου στο παιδί του για την αντιμετώπιση προβλήματος, αφού προηγουμένως πήγε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου παρακολουθείται. Εκεί ανέμενε 4 περίπου ώρες για να ενημερωθεί τελικά ότι δεν υπήρχε το φάρμακο, με αποτέλεσμα να κληθεί να το προμηθευτεί με δική του δαπάνη από το εμπόριο!

Σύμφωνα με στελέχη του νοσοκομείου, το κονδύλι των 800 χιλιάδων ευρώ, που κατανεμήθηκε πριν τις εθνικές εκλογές, δεν μπήκε στα ταμεία του νοσοκομείου με τα αποτελέσματα να είναι πλέον περισσότερο παρά ποτέ ορατά τις τελευταίες εβδομάδες ενώ, όπως και το Πανεπιστημιακό, ζήτησε αύξηση του φετινού προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών του κατά 2,5 εκατ. ευρώ χωρίς ωστόσο να υπάρχει απάντηση από την 5η ΥΠΕ.

Του Δημ. Κατσανάκη