Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητούν λύση για τα ογκολογικά φάρμακα

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΓΝΛ – ΕΝΗΜΕΡΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ Φ. ΣΕΡΕΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ –ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ – ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2019 22:10

Νέα δέσμευση υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υγείας για άμεση οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προκειμένου αυτή τη φορά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων για τους ασθενείς της Θεσσαλίας, έλαβε χθες το μεσημέρι ο Λαρισαίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας.

Το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για τις διαδοχικές αναβολές θεραπειών ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, στους οποίους χορηγούνται φάρμακα υψηλού κόστους, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με τον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη να επικοινωνεί με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα Ιωάννα Καραβάνα και να της ανακοινώνει ότι το πρόβλημα των ογκολογικών φαρμάκων θα είναι το πρώτο πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθεί μόλις έρθει στη Λάρισα –η ανάληψη των νέων του καθηκόντων αναβλήθηκε για σήμερα, καθώς μόλις χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο διορισμός του, προϋπόθεση για να παραλάβει και τυπικά τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας. Ενώ στο πλευρό των καρκινοπαθών τάχθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της ευρύτερης περιοχής μας», κάλεσε τους κυβερνητικούς παράγοντες, να εξασφαλίσουν έκτακτη χρηματοδότηση αλλά και τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς «σε αγώνα αποκατάστασης της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών της περιοχής μας».

Την ίδια ώρα ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας από νωρίς το πρωί είχε συνεχείς επαφές τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, να δοθεί πρόσθετη οικονομική ενίσχυση στο νοσοκομείο για την προμήθεια των ογκολογικών φαρμάκων που θα επιτρέψει τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών.

Όπως ανακοίνωσε ο Λαρισαίος βουλευτής, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας κ. Θ. Κομματάς δεσμεύτηκε να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ από τα 8 εκατ. που έχει ζητήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι το τέλος του χρόνου. Προϋπόθεση για την αποστολή των χρημάτων έθεσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, την οποία θα υπογράψει ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ αφού αναλάβει τα καθήκοντά του.

Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα αναφέρουν πως το μεσημέρι δόθηκαν τηλεφωνικά σχετικές οδηγίες στην αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Ανθή Χαλιβέρα για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ για όλες τις λεπτομέρειες του προβλήματος ενημερώθηκε και ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Σημειώνεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, μετά από τα σημερινά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, που αφορούν την έλλειψη φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς, εκφράζει τη λύπη του, αλλά συγχρόνως και την αγανάκτησή του για ένα αναμενόμενο γεγονός, που είχε επισημανθεί και από τον Σύλλογό μας με συνεχόμενα δελτία Τύπου από την άνοιξη (2-4-2019 και 15-4-2019).

Δυστυχώς, θεραπείες αναβάλλονται, ενώ οι ογκολογικοί ασθενείς αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων μας δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της ευρύτερης περιοχής μας.

Καλούμε τους κυβερνητικούς αρμόδιους αλλά και τον νεοδιορισθέντα ΥΠΕάρχη μας κ. Φ. Σερέτη, αφού του ευχηθούμε εγκάρδια καλή επιτυχία στο έργο του, να παρέμβουν άμεσα για να εξασφαλίσουν έκτακτη χρηματοδότηση, ώστε η δημόσια υγεία να μην δοκιμάζεται περιοδικά, όταν μάλιστα μπαίνουν εμπόδια στις θεραπείες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Τέλος, καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά και κάθε συναρμόδιο φορέα, σ’ έναν αγώνα αποκατάστασης της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών της περιοχής μας και την ομαλοποίηση της ροής φαρμάκων υψηλού κόστους, με γνώμονα πάντοτε η χρηματοδότηση αυτή να κατευθύνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών».

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης