×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/241881

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2019 22:10

Οι μονάδες, ο Νέστορας και η ενέργεια

*Τέλος καλό, όλα καλά για στελέχη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και αυτοδιοικητικούς παράγοντες για την υπόθεση της επιχειρούμενης αναστολής λειτουργίας των κινητών μονάδων της 5ης ΥΠΕ.

Ο διοικητής 5ης ΥΠΕ μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων αναδιπλώθηκε και ανακάλεσε την αρχική του απόφαση περί αναστολής προκειμένου να αδειοδοτηθούν, με αποτέλεσμα την προηγούμενη Παρασκευή οι υπάλληλοι να μην επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν, και οι μονάδες να μετακινηθούν στους Γόννους σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στις απαντήσεις που καλείται να δώσει ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Ευαγγελίας Λιακούλη αλλά και στην απλή ερώτηση του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου.

Την ίδια ώρα το δεύτερο ζευγάρι των κινητών μονάδων που προμηθεύτηκε η Θεσσαλία με κοινοτικούς πόρους, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να λειτουργήσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δυτική Θεσσαλία, βρίσκονται εγκαταλελειμμένες αναζητώντας πολιτική βούληση και ανθρώπους πρόθυμους να τις αξιοποιήσουν, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους της υπαίθρου. Εφόσον φυσικά έχουν πειστεί για την (αυταπόδεικτη) συμβολή των δύο λειτουργούντων κινητών μονάδων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

* * *

*Αναζητείται ρόλος για τον πρώην διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου στο Γενικό Νοσοκομείο. Ο πρώην διοικητής μετά την παράδοση της διοίκησης στον Φώτη Σερέτη επέστρεψε και παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο ζητώντας προς το παρόν τμήμα της άδειάς του.

Οι διοικητικές υπηρεσίες διερευνούν τη νομοθεσία και φαίνεται να καταλήγουν ότι ο Νέστορας (όπως και κάθε διοικητής ή αναπληρωτής του σε ΥΠΕ και Νοσοκομεία) επιστρέφει στη θέση που κατείχε πριν την τοποθέτησή του στη θέση ευθύνης, καθώς δεν ισχύει πλέον νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε ότι μπορούσε να τοποθετηθεί με την επιστροφή του σε διευθυντική θέση. Το «προνόμιο» από τη θητεία του ωστόσο θα είναι να πριμοδοτηθεί για τον χρόνο που θήτευσε ως διοικητής όταν γίνουν οι κρίσεις για την επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

* * *

*Τρέχουν και δεν φθάνουν τα διοικητικά στελέχη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για να προλάβουν να καταθέσουν πρόταση χρηματοδότησης του Νοσοκομείου στην πρόσκληση του Ε.Π.Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (ΕΣΠΑ 2014-2020) με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων – Παραγωγή Ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε Νοσοκομεία».

Υπενθυμίζεται ότι με την κοινή διοίκηση των δύο νοσοκομείων επιλέχθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να καταθέσει σχετική πρόταση (δεν μπορούσαν να κατατεθούν δύο προτάσεις με ένα Α.Φ.Μ.), η οποία και εγκρίθηκε. Η έκδοση ξεχωριστού Α.Φ.Μ. μετά τον διαχωρισμό των δύο Νοσοκομείων και η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων του Γενικού Νοσοκομείου άναψε το «πράσινο φως» στη διοίκηση να καταθέσει πρόταση, που αναμένεται να υπερβεί τα 3,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια εμφανίζονται περιορισμένα. Στην κατεύθυνση αυτή το Νοσοκομείο αναμένεται να προχωρήσει σε προκήρυξη για την ανάδειξη «Συμβούλου Παροχής Υπηρεσιών» που θα αναλάβει την υποβολή πρότασης.

* * *

*Έρευνα για τη χρήση των Η/Υ σε ασθενείς με αρχικό και με μέτριο στάδιο άνοιας πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Alberta στον Καναδά.

Έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει ότι, μέσω της χρήσης συγκεκριμένων παιχνιδιών στον Η/Υ, αυξάνονται σημαντικά οι νοητικές ικανότητες, όπως είναι η μνήμη, η συγκέντρωση, η εκτελεστική λειτουργία, ο λόγος κλπ., ενώ βελτιώνονται τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, τα οποία πολύ συχνά παρουσιάζουν οι ασθενείς με άνοια. Σε ολόκληρο τον Καναδά, αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες με τη χρήση τεσσάρων διαφορετικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από ειδική ομάδα Πληροφορικής, σε συνεργασία με επαγγελματίες Υγείας (Νευρολόγους, Ψυχολόγους κ.λπ.). Τα παιχνίδια αυτά έχουν μεταφραστεί και ειδικά τροποποιηθεί για τα ελληνικά δεδομένα και έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε ωφελούμενους ασθενείς της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Βόλου από την υπεύθυνη νευρολόγο Μαρία Σακκοπούλου.

* * *

*Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας, με στόχο την ανάδειξη και στη συνέχεια τη διεκδίκηση «πολιτικών» για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στη χώρα μας διοργανώνει ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου 2019 στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων διεθνούς κύρους, παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς και της πολιτικής ηγεσίας. H θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει καίρια ζητήματα για τις κλινικές μελέτες, σχετικά με πολιτικές και κίνητρα για την ανάπτυξή τους, τον ρόλο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τα νέα μοντέλα και τις διεθνείς τάσεις, τη συμβολή των ασθενών και τις ανάγκες των Δημόσιων Νοσοκομείων.

 

----------------------------------------------------------------

 

Εκθεση ζωγραφικής από την Πνευμονολογική ΠΓΝΛ

2EKUESH ZVGR1 8 10 2019

EKUESH ZVGR2 8 10 2019

Συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνουν το ΠΜΣ «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝΛ στο Εμπορικό κέντρο «Thessalia Mall» στο 3ο χλμ. Λάρισας – Τυρνάβου.

Ο διαγωνισμός ζωγραφικής είναι συνέχεια προηγούμενων σε αντίστοιχες Παγκόσμιες – Διεθνείς Ημέρες Υγείας με θέμα «Αναπνέοντας Καθαρό αέρα … Ακριβή μου Ανάσα». Ο χώρος της έκθεσης πλαισιώνεται με 33 έργα καλλιτεχνών ανά την Ελλάδα και την Κύπρο που θα είναι εκτεθειμένα στον χώρο έως και τις 16 Νοεμβρίου.

Gallery άρθρου

{gallery}241881{/gallery}