Στον αέρα το πρόγραμμα απεξάρτησης

ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ «ΣΤΕΓΝΟ» ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2019 22:06

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η αιφνιδιαστική έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ και ουσιαστικά για την κατάργηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του.

Σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, για την ακύρωση αυτής της Πράξης, με το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ να έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τους κινδύνους που εγκυμονούν παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» στη Λάρισα, κ. Σωτήρης Μπουντής, στελέχη του θεραπευτικού προγράμματος και εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος», στις εγκαταστάσεις της Θεραπευτικής Κοινότητας, αφήνοντας αιχμές για αλλαγές που πιθανόν να επέλθουν και στο «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα της απεξάρτησης των χρηστών από τα ναρκωτικά.

«Είναι λυπηρό, μετά από χρόνια υποδειγματικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, του μεγαλύτερου οργανισμού υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα, μετά από χιλιάδες ζωές που έσωσε, να έρχεται μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να τα ακυρώνει όλα!» τόνισε ο κ. Μπουντής, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον του οργανισμού.

Ο κ. Μπουντής κατήγγειλε ότι είναι «συκοφαντία το επιχείρημα που προβάλλει το Υπουργείο Υγείας ότι δήθεν προέβη σε μια τέτοια πράξη με αφορμή τη μη χρηστή διοίκηση και διαχείριση του ΚΕΘΕΑ». Πάνω σ’ αυτό επισημάνθηκε μάλιστα ότι σε διαχειριστικό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο ΚΕΘΕΑ, αποδείχθηκε περίτρανα το αντίθετο (με βαθμολογία άριστης διαχείρισης 2, με άριστα το 1).

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ τόνισαν ότι «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου διακυβεύεται η ίδια η λειτουργία του Οργανισμού. Η κατάργηση του εκλεγμένου και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ και η αντικατάστασή του από έμμισθο Συμβούλιο διορισμένων, καταστρατηγεί την ομαλή λειτουργία του Φορέα:

* Γραφειοκρατικοποιεί τη λειτουργία και τη θεραπεία και αποκλείει τα μέλη, τους γονείς και το προσωπικό από την ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις και τον στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού.

* Συνδέει άμεσα και συγχέει τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ με τις όποιες αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ανοίγοντας πύλες για ποικίλες «ημέτερες» παρεμβάσεις.

* Θέτει υπό διαπραγμάτευση τον σκοπό, τον στόχο και τη θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ (δωρεάν και στεγνά προγράμματα), καθώς με απόφαση του υπουργού Υγείας εντός τριμήνου από τη δημοσίευση της ΠΝΠ, θα οριστεί ο τρόπος λειτουργίας των οργάνων και «ζητήματα διοικητικής οργάνωσης και διασύνδεσής τους και κάθε αναγκαίο ζήτημα για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ» (ΦΕΚ 145/30.09.19, άρθρο 56).

Ο αιφνιδιασμός συνοδεύεται από σοβαρότατες μομφές για να δικαιολογηθεί η αδιάλλακτη απόφαση της Κυβέρνησης, επικαλούμενη την «αποκατάσταση της

χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Το ΚΕΘΕΑ, μέχρι σήμερα ποτέ δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε πρόσφατο έλεγχό του πιστοποίησε την πολύ καλή επίδοση του Οργανισμού στον Τομέα αυτό. Ο υπουργός Υγείας φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι το ΚΕΘΕΑ υποβάλλει κάθε χρόνο σχέδιο δράσης, προϋπολογισμό και απολογισμό στο Υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί για πάνω από 35 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι δεν προϋπήρξε διάλογος ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και το ΚΕΘΕΑ, ούτε καμία συντονισμένη ενέργεια για τη χάραξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά.

Εργαζόμενοι, θεραπευόμενοι, γονείς και φίλοι, όλοι μέλη της οικογένειας του ΚΕΘΕΑ γνωρίζουμε ότι αυτό είναι η αρχή της προσπάθειας σπίλωσης του ΚΕΘΕΑ και του έργου του.

Όλοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό Ύγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε:

* Την άμεση ανάκληση της αυταρχικής ΠΝΠ, με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

* Τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες.

* Την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.

* Την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» απηύθυναν χθες κάλεσμα στους Λαρισαίους να στηρίξουν τον αγώνα τους, τονίζοντας ότι «η μάχη αφορά όλη την κοινωνία, αφορά στα παιδιά μας, αφορά στον αγώνα κατά των ναρκωτικών».

Συγκεκριμένα, το κάλεσμα αφορά και στην συμμετοχή των πολιτών, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι, στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, το ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» Λάρισας και το ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» του Βόλου.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων έχει αρχίσει η συλλογή υπογραφών στη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz, η οποία έχει στόχο την άσκηση πίεσης για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Να σημειωθεί ότι εντός τριμήνου, το νέο διορισμένο και έμμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ υποχρεούται να καταθέσει πρόταση για τον επανακαθορισμό της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε κάθε τομέα δράσης του.

«Για μας είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχουμε δεχθεί μέχρι σήμερα…» τόνισε ο κ. Μουντής.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass