Είναι κατάλληλες οι κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ;

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2019 15:34

Θέμα καταλληλότητας των κινητών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 5ης ΥΠΕ, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, έθεσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Ευαγγελίας Λιακούλη με αφορμή δημοσίευμα της "Ε".

"Η ΥΠΕ είχε τέσσερις Κινητές Μονάδες και οι δύο πράγματι είναι παροπλισμένες και καμία από τις τέσσερις δεν έχει άδεια. Επομένως υπάρχει πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε" υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας για να συνεχίσει αναφερόμενος στην απόφαση της 5ης ΥΠΕ "...φαντάζομαι ότι αφορά την άδεια καταλληλότητας αυτών των κινητών μονάδων, προκειμένου να κινούνται στις περιοχές αυτές και να προβαίνουν στις προγραμματισμένες εξετάσεις". Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι "σε ό,τι αφορά στις πιστοποιήσεις, όλα τα μηχανήματα φέρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και άδειες καταλληλότητας και λειτουργίας και λειτουργούν με διεθνή πρότυπα".

Το ζήτημα προέκυψε όταν αιφνιδιαστικά ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ διέκοψε, στο τέλος του Σεπτέμβρη, τη λειτουργία δύο κινητών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Θεσσαλίας με προληπτικές και άλλου τύπου ιατρικές εξετάσεις, με το σκεπτικό πως η λειτουργία τους δεν ήταν «θεσμικά» θωρακισμένη.

Η κα Λιακούλη αναπτύσσοντας την ερώτησή της ζήτησε να πληροφορηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου πως προτίθεται να αξιοποιήσει τις δύο κινητές μονάδες που βρίσκονται εγκαταλελειμμένες σε ένα οικόπεδο, ενώ υπενθύμισε πως εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της ουσιαστικής αδειοδότησης των εν λόγω μονάδων, με πλήρεις ελέγχους τεχνικής επάρκειας και πιστοποίησης των διενεργούμενων εξετάσεων, από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

«Όταν έχουμε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού για παράδειγμα, δηλαδή έχουμε απεικονιστικές εργασίες ή όταν έχουμε μικροβιολογικές εργασίες … αυτό δεν θα έπρεπε να σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και όλες τις πιστοποιήσεις; Να είναι δηλαδή οι εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους έγκυρα και πιστοποιημένα;» ρώτησε η βουλευτής Λάρισας τον υφυπουργό χαρακτηριστικά, για να εισπράξει την αφοπλιστική απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη πως ‘’φαντάζεται’’ ότι η ερώτησή της αφορά στην άδεια καταλληλότητας των εν λόγω κινητών μονάδων…

Σχολιάζοντας την απάντηση συνεργάτες της Λαρισαίας βουλευτή σημείωναν ότι "ο υφυπουργός Υγείας έδειξε να μην αντιλαμβάνεται πως το νέο ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με την εγκυρότητα των διενεργούμενων εξετάσεων και των αποτελεσμάτων τους, προκαλώντας τη δίκαιη ανησυχία της Λαρισαίας πολιτικού, σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των κινητών μονάδων προς τους πολίτες. Κοινώς, η απάντηση του υπουργού, κατέληγαν, αντί να καθησυχάσει τη βουλευτή, αλλά και την κοινή γνώμη της Λάρισας, φαίνεται να γεννά νέα ερωτήματα, για το αν το Υπουργείο απλώς έβαλε «κάτω από το χαλί» τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες του θεσμού των κινητών μονάδων, υπό το βάρος της κατακραυγής που η παύση της λειτουργίας τους προκάλεσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass