Η Γυναικολογική Κλινική ΓΝΛ έφτασε στα όριά της…

ΕΜΕΙΝΕ ΜΕ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ *ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΑΛΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2019 22:04

Στα όρια (διακοπής) της λειτουργίας της βρίσκεται η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Ολόκληρη η κλινική λειτουργεί με δύο μόλις γιατρούς, που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις της κλινικής σε εφημερίες, με αποτέλεσμα να αναζητείται επειγόντως λύση για την επιβίωση της κλινικής!

Με τον διευθυντή της Κλινικής να βρίσκεται σε παρατεταμένη αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και την επικουρική γιατρό να έχει φύγει λόγω λήξης της σύμβασής της, η κλινική με τους δύο γιατρούς κατέθεσε πρόγραμμα εφημεριών για 18 ημέρες αφήνοντας ακάλυπτη την κλινική για τις υπόλοιπες 12 ημέρες – για τα τριήμερα 9-11 Νοεμβρίου, 15-17 Νοεμβρίου και την τελευταία εβδομάδα του μήνα δεν θα εφημερεύει κανένας μαιευτήρας- γυναικολόγος, γεγονός που σημαίνει επιβάρυνση της αντίστοιχης Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά έκτακτα περιστατικά.

«Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εφημερεύουμε 30 ημέρες τον μήνα για να καλυφθούν οι ανάγκες της κλινικής» τονίζουν οι δύο επιμελητές επισημαίνοντας την ανάγκη της εξεύρεσης μόνιμης λύσης με την προσθήκη ειδικών γιατρών. Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται και από την 5η ΥΠΕ μετά τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή Φώτη Σερέτη με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Απ. Κομνό για απόσπαση της επικουρικής γιατρού, που έφυγε προ ημερών, από τη νέα της θέση ως αγροτική γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο και η ενίσχυση μ’ έναν ακόμα επικουρικό γιατρό, για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες, προσφέρει μια ανακούφιση αλλά δεν αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κλινική από τις αρχές του χρόνου.

Από μια σύντομη συζήτηση με τους δύο επιμελητές είναι ορατή η αγωνία τους για την επιβίωση της Κλινικής, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς τους. «Είμαστε νέοι γιατροί, έχουμε τις γνώσεις και πάνω από όλα τη διάθεση να προσφέρουμε και να πάμε ένα βήμα παραπάνω την Κλινική, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα μέσα να το επιτύχουμε και το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχει και η διάθεση να αποκτηθούν και να λυθούν σειρά προβλημάτων, για τα οποία έχουν ενημερωθεί διοικήσεις και αρμόδιοι παράγοντες…» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Μια επίσκεψη στους χώρους της Κλινικής δικαιώνει όσα υποστηρίζουν. Τεχνολογικός εξοπλισμός παλιός, ξενοδοχειακή υποδομή υπό κατάρρευση συνθέτουν την εικόνα της που είναι ορατή από την πρώτη ματιά: Παλιά σιδερένια κρεβάτια, σχισμένα στρώματα, σάπια κομοδίνα και ασυντήρητοι θάλαμοι χωρίς τουαλέτες, αναγκαίες για τη συγκεκριμένη κλινική, είναι η υποδομή που υποστηρίζει τις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στις Λαρισαίες γυναίκες.

Όσο για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, που επίσης υποστηρίζει αυτή την παροχή υπηρεσιών ενδεικτικός: αίθουσα τοκετού χωρίς χειρουργικό κρεβάτι για έκτακτα περιστατικά επιπλοκών –οι γιατροί προσεύχονται να μην υπάρξει επιπλοκή σε γέννες-, με δύο «μπουμ» για τους φυσιολογικούς τοκετούς, το ένα χαλασμένο και το άλλο κατασκευασμένο για… ουρολογικές κλινικές (!), με δύο θερμοκοιτίδες εκ των οποίων η μία καμένη, με δύο υπερήχους, ο ένας χωρίς εκτυπωτή και ο δεύτερος στα εξωτερικά ιατρεία «μουσειακό είδος» και χωρίς κολποσκόπιο, το κόστος του οποίου είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τη χρησιμότητά του.

Αιτήματα για αντικαταστάσεις και σταδιακή ανανέωση του εξοπλισμού πολλά. Μια στοίβα φακέλων περιέχουν χαρτιά με αιτήματα και οι απαντήσεις κάθε φορά οι ίδιες, γνωστές περί οικονομικής αδυναμίας, που κούρασαν το προσωπικό. Η απογοήτευση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, σταμάτησαν πλέον να ζητούν αφήνοντας να εννοηθεί πως με ενεργή διεύθυνση της Κλινικής τα πράγματα ίσως και να ήταν καλύτερα.

Οι δύο γιατροί ωστόσο σε πείσμα των τεράστιων προβλημάτων συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, όπως και οι γιατροί των υπολοίπων Κλινικών του Γενικού νοσοκομείου, απευθύνοντας έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα να συμβάλει όπως μπορεί για τη διάσωση μιας Κλινικής που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες για τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας στον νομό.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass