Επιχειρησιακό σχέδιο για τις ανάγκες των νοσοκομείων

ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ Η 5η ΥΠΕ *ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ *ΟΔΗΓΙΕΣ Φ. ΣΕΡΕΤΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2019 22:01
Ο υποδιοικητής και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Στ. Παπαγεωργίου και Φ. Σερέτης, αντίστοιχα, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους διευθυντές των Ορθοπεδικών Κλινικών για την καταγραφή των αναγκών τους Ο υποδιοικητής και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Στ. Παπαγεωργίου και Φ. Σερέτης, αντίστοιχα, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους διευθυντές των Ορθοπεδικών Κλινικών για την καταγραφή των αναγκών τους

Στην κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου με δύο σκέλη, ένα για κάθε Περιφέρεια και ιεραρχημένες τις (τεράστιες) ανάγκες των νοσοκομείων προχωρά η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ σε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους φορείς για τη χρηματοδότησή του.

Για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου η διοίκηση της ΥΠΕ έχει προγραμματίσει -πέραν των επισκέψεων του αρμόδιου για την εποπτεία και τον συντονισμό των νοσοκομείων κ. Σταύρου Παπαγεωργίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα- έναν κύκλο επαφών και συναντήσεων με στελέχη κλινικών για την πλήρη καταγραφή των αναγκών.

Ο πρώτος κύκλος επαφών ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή με τη συνάντηση με τους διευθυντές των Ορθοπεδικών Κλινικών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης, ο υποδιοικητής κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Κώστας Μαλίζος, οι διευθυντές των Ορθοπεδικών Κλινικών των νοσοκομείων Βόλου κ. Λεωνίδας Μπάρδας και Τρικάλων κ. Στ. Τζουρβάκας και ο εκπρόσωπος της Ορθοπεδικής Κλινικής του νοσοκομείου Λάρισας κ. Κων. Μπαργιώτας.

Οι τεράστιες ελλείψεις των κλινικών τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή ως αποτέλεσμα της συνεχούς περικοπής οικονομικών πόρων τα τελευταία χρόνια κυριάρχησε, όπως ήταν φυσικό, στη συνάντηση, με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να δεσμεύεται να επαναλάβει τη συνάντηση για την καταγραφή των αναγκών μετά την ανακοίνωση των νέων διοικητών στα νοσοκομεία.

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, στη συνάντηση τέθηκε και το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα του εθνικού συστήματος υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων διαπίστωσε ότι το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία αναπτύσσει λοίμωξη όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 4%, κάτι που κάνει την κατάσταση της υγιεινής στα ελληνικά νοσοκομεία πολύ ανησυχητική.

Δεδομένου ότι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απειλεί όχι μόνο τις χειρουργικές κλινικές -συνεπώς και τις ορθοπεδικές κλινικές- αλλά ολόκληρη τη δημόσια υγεία, αφού θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, παρατείνει τη διάρκεια νοσηλείας κατά μέσο όρο 10 ημέρες, αυξάνει το κόστος νοσηλείας και ταλαιπωρεί τους ασθενείς, συνοδούς και νοσηλευτές, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης ζήτησε από τους διευθυντές των Ορθοπεδικών Κλινικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των λοιμώξεων -οι συνηθέστερες νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι η ουρολοίμωξη, η νοσοκομειακή πνευμονία, οι λοιμώξεις από χειρουργικά τραύματα και οι λοιμώξεις με ενδοαγγειακό καθετήρα.

Συγκεκριμένα στις οδηγίες του συνέστησε πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την πρόληψη της διασποράς των νοσοκομειακών παθογόνων, την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και τη λειτουργία της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων σε κάθε νοσοκομείο, καθώς η επιτροπή είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την επιτήρηση και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε κάθε νοσοκομείο. Καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, καθώς και το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της αντίστοιχης πολιτικής και στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και την πρόληψη των λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών στους Χώρους Παροχής Υγείας. Εισηγείται (βάσει τεκμηριωμένων εθνικών και διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών) μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων που σχετίζονται με την παρεχόμενη φροντίδα υγείας και επιτηρεί την εφαρμογή τους.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος των συναντήσεων με τους διευθυντές των κλινικών των νοσοκομείων τόσο της Θεσσαλίας όσο και της Στερεάς Ελλάδας θα συνεχιστεί για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, που θα τεθεί υπόψη του Υπουργείου Υγείας αλλά και των αντίστοιχων περιφερειών προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την υλοποίησή του με στόχο την κάλυψη των αναγκών και τη βελτίωση των νοσοκομείων, που θα οδηγήσει και σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass