Ωτοπλαστική-πλαστική αυτιών

Δημοσίευση: 22 Νοε 2019 9:21 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Νοε 2019 9:52

Γράφει ο Νώντας Καποσίτας M.D,PhD,  Πλαστικός Χειρουργός 

Ωτοπλαστική ονομάζουμε την πλαστική των αυτιών.Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του αυτιού και αυτές αφορούν το πτερύγιο του αυτιού.Ο κόσμος ουσιαστικά ξέρει τα πεταχτά αυτιά, αυτά δηλαδή που απέχουν από το κεφάλι σε απόσταση που κάνει τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να νιώθουν άβολα.

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει και σε παιδιά οπότε μιλάμε για ωτοπλαστική παιδιών και βάσει της τρέχουσας βιβλιογραφίας μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά μετά την ηλικία των 5 ετών αν και υπάρχουν πρωτόκολλα που μπορεί να επέμβει ο πλαστικός χειρουργός από την ηλικία των 3 ετών.
Η θέση μας είναι ότι η ηλικία των 5 ετών είναι πιο ασφαλής και το παιδί πιο ώριμο να δεχθεί την επέμβαση.
Το 90% των περιπτώσεων είπαμε είναι τα πεταχτά αυτιά και το υπόλλοιπο 10% αφορά δυσμορφίες της έλικας,της κόγχης, όπως είναι το cup/lop ear,η μεγάλη κόγχη,το μεγάλο αυτί σε μήκος και πλάτος,η αγενεσία ή υποπλασία του πτερυγίου του αυτιού,το σχισμένο αυτί από σκουλαρίκι,τα πεταχτά λοβία,τα μεγάλα λοβία κλπ.

Ωτοπλαστική νέα μέθοδος

Οι υπάρχουσες μέθοδοι είναι αρκετές και διακρίνονται σε δυο κατηγορίες.Οι μέθοδοι cutting που κόβουν τον χόνδρο του αυτιού (αφαίρεση ή αναδίπλωση του χόνδρου) και οι μέθοδοι molding που κάνουν γλυπτική του χόνδρου.Σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά με κατάλληλα εργαλεία αδυνατίζουμε τον χόνδρο.Και στις δυο περιπτώσεις απαιτούνται ράμματα μη απορροφήσιμα για να κρατήσουν την νέα θέση του αυτιού.
Η θέση μας στην καθημερινή ωτοπλαστική είναι να χρησιμοποιούμε την τεχνική του molding δηλαδή του αδυνατίσματος του χόνδρου και σε επιλεγμένα σημεία να τοποθετούμε ράμματα που θέλει ο ασθενής αλλά να συμφωνούμε και εμείς.
Η μέθοδος αυτή τροποποιήθηκε απο εμάς τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με τον χειρουργημένο δίνουμε οριστική λύση.Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ή σε συνδυασμό με λίγη μέθη και προσχεδιασμένη αφαίρεση δέρματος ανά περίπτωση. Στον χόνδρο κάνουμε την μέθοδο molding.  
Όλοι οι χειρουργημένοι μας βλέπουν το αποτέλεσμα άμεσα.

Δείτε τι λένε οι χειρουργημένοι μας

 


Ωτοπλαστική ανάρρωση-πόνος

Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας ειδικός επίδεσμος για 48 ώρες και δεν χρειάζεται πέρα αυτού περισσότερο γιατί προκαλεί πόνο λόγω πίεσης.Σε όλους του ασθενείς μας κάνουμε ειδική αναλγητική διήθηση στο τέλος της επέμβασης και είναι ελεύθεροι πόνου άμεσα.Παίρνουν προληπτικά αντιβιοτικά και στην διάρκεια της επέμβασης και μετά για λίγες ημέρες.


Ωτοπλαστική φωτογραφίες-αποτελέσματα
Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι άμεσα ορατό αλλά στην αρχή υπάρχει πρήξιμο και λίγοι μώλωπες που γρήγορα υποχωρούν.Σταδιακά υποχωρούν τα τοπικά σημεία του οιδήματος και μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα τα αυτιά είναι σε καλή κατάσταση.

kapositas

Μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες ωτοπλαστικής πριν και μετά στο κεντρικό website του Νώντα Καποσίτα

 

Νώντας Καποσίτας M.D,PhD
πλαστικός χειρουργός
Εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago,USA
Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
website:https://kapositas.gr

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass