Οι διοικητές, το Κ.Υ. Καμένων Βούρλων και η ΜΕΘ ΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2019 22:01

ΑΚΟΜΑ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος στον χώρο της υγείας από την (καθυστερημένη) επιλογή των διοικητών στα νοσοκομεία μετά την παραίτηση του Κώστα Πατέρα από τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας, που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τα προσόντα των νέων διοικητών και την (μη) ενασχόλησή τους με την υγεία.

Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα και ο κανόνας είναι διαφορετικός υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας, στελέχη του οποίου δίνουν μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την κατάρτιση των νέων διοικητών: Από τους επιλεγέντες, επιπλέον του πτυχίου, το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή/και διδακτορικού, ενώ το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική (πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων).

Σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία. Ενδεικτικά, στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας κα), περισσότερο από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.

* * *

* Με την ανάληψή τους οι νέοι διοικητές (εκκρεμεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ) θα υπογράψουν ένα συμβόλαιο αποδοτικότητας. Οι βασικοί ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι του συμβολαίου αποδοτικότητας είναι οι εξής:

•             Οικονομικό-διαχειριστικοί στόχοι

Μείωση αξίας ληξιπρόθεσμων, μείωση κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης, παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (Φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων-αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό) και σωστή λειτουργία των Λογιστηρίων.

•             Ποιοτικοί στόχοι

Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μείωση χρήσης αντιβιοτικών, μείωση των χρόνων αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και μέτρηση - βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων.

•             Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή – Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων ασθενών και ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα Νοσοκομεία.

* * *

* Σε αναμονή της παράδοσης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας στους νέους διοικητές βρίσκονται οι νυν αναπληρωτές Ανθή Χαλιβέρα και Δημήτρης Λιόλιος, που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου να κλείσουν εκκρεμότητες. Η νέα διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πάντως, τόσο ο διοικητής Δημ. Κατσικονούρης όσο και ο αναπληρωτής του Γ. Αποστολίνας, σε (άτυπες) διαδοχικές τους επισκέψεις στην 5η ΥΠΕ ενημερώθηκαν για τα προβλήματα του ιδρύματος ώστε με την παραλαβή του ιδρύματος, όταν δημοσιευτεί η τοποθέτησή τους στο ΦΕΚ, να ξεκινήσουν δουλειά.

* * *

*Στοχοπροσηλωμένος στην αναβάθμιση και πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καμένα Βούρλα βρίσκεται ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης. Το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας υπολειτουργούσε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ να προχωρά στην αναβάθμισή του ώστε λόγω και της θέσης του δίπλα στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας να λειτουργήσει με εφημερίες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προσπάθειά του να εγκαταστήσει στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων και σταθμό του ΕΚΑΒ, προσπάθεια που καταβάλλεται και για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων.

* * *

* Τρέχει και δεν φθάνει με τα προβλήματα των νοσοκομείων της Λάρισας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Από τη μια δεν προλαβαίνει να απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις της Ευαγγελίας Λιακούλη (Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Γαστρεντερολογική και Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου, ογκολογικά φάρμακα) και από την άλλη πιέζεται δυνατά από τον Χρήστο Κέλλα για λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων των υγειονομικών δομών. Με τον Λαρισαίο να ελπίζει ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις του για ενίσχυση της Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με νοσηλεύτριες ώστε να ανοίξουν κάποια από τα 8 κλειστά κρεβάτια της κλινικής, θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικές με αυτές για τη Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου…

* * *

* Τη νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές των Οργανισμών, που ψηφίστηκε για να λυθεί το πρόβλημα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, φαίνεται να αξιοποιήσει και το Υπουργείο Υγείας που θα προχωρήσει στην κατάρτιση νέου Οργανισμού. Στο υπουργείο συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για να επεξεργαστεί τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και τα στοιχεία που αφορούν στην κατάρτιση του νέου Οργανισμού, καθώς και να υποβάλει πρόταση σχετικά με την οργανική διάρθρωση του Υπουργείου και τις αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων. Οι αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο του νόμου για το Επιτελικό Κράτος και έχει ως κεντρικούς άξονες τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, την ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και τη λειτουργική διασύνδεση τόσο μεταξύ των οργανικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και μεταξύ του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

* * *

* Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για τις «Υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας» συνολικού προϋπολογισμού 20.620 ευρώ και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής.

Οι υποψήφιοι προμηθευτές οφείλουν να υποβάλουν τις προσφορές τους το αργότερο μέχρι την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 2:30 το μεσημέρι και ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στο γραφείο προμηθειών της αναθέτουσας αρχής, δηλαδή του Π.Γ.Ν. Λάρισας, την Τετάρτη11 Δεκεμβρίου και ώρα 10 π.μ..

 

-------------

 

ΝΑΙ στον Αθλητισμό – ΟΧΙ στο Κάπνισμα

2TRIANTAFYLLIDOY MANTOYLIDH 3 12 2019

Βραβευμένο έργο της μαθήτριας Δέσποινας-Ειρήνης Τριανταφυλλίδου της Ε’ τάξης των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη) στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Kόσμο χωρίς Kάπνισμα».

Το θέμα ήταν κοινό για όλους τους μαθητές «ΝΑΙ στον Αθλητισμό – ΟΧΙ στο Κάπνισμα», καθώς οι δράσεις της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE δεν αφορούν μόνο στην πρόληψη του καπνίσματος, αλλά και στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς εξαρτήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass