Απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη για ιατρικά λάθη

ΖΗΤΑ ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ * ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ * ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2019 22:04
-Από τη χθεσινή συνάντηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια -Από τη χθεσινή συνάντηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Χιουλιαράκη, με την οποία καλούνται οι γιατροί να καταβάλλουν αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη, ζήτησε χθες σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της χώρας μετά την αίτηση του Γενικού Επιτρόπου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταλογίσει ποσό 850,6 χιλιάδων ευρώ σε Λαρισαίο γιατρό για λάθος του σε χειρουργική επέμβαση μετά από 17 χρόνια!

Η προοπτική του καταλογισμού προκειμένου τα χρήματα να επιστραφούν στο Γενικό Νοσοκομείο, που κατέβαλε τις αποζημιώσεις σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, κινητοποίησε τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών και χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε έκτακτη συνάντησή του ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ζητώντας την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη αλλά και νομοθετική ρύθμιση για την αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ.

Για τις διαστάσεις της υπόθεσης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Λαρισαίος βουλευτής Χρήστος Κέλλας, ο οποίος χαρακτήρισε αυτονόητη τη θωράκιση των νοσοκομειακών γιατρών για αστική ευθύνη από την Πολιτεία, ενώ έκδηλη υπήρξε η ανησυχία και η αγωνία των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου, οι οποίοι στη διάρκεια γενικής συνέλευσής τους χθες το μεσημέρι έστειλαν σαφές μήνυμα ότι με τους πενιχρούς τους μισθούς δεν μπορούν να καλύψουν και τη δαπάνη ασφάλισής τους για αστική ευθύνη στις περιπτώσεις απλής αμέλειας –περιπτώσεις που πρέπει να καλύπτονται από τα νοσοκομεία.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Το θέμα της αστικής ευθύνης των γιατρών με αφορμή την υπόθεση του Λαρισαίου γιατρού συζητήθηκε στην έκτακτη συνάντηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αφού ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον τότε υπουργό κ. Γ. Χουλιαράκη.

Ο ΠΙΣ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση, από την πρώτη στιγμή επισήμανε ότι η εγκύκλιος Χουλιαράκη, με βάση την οποία καλείται ο ίδιος ο γιατρός να πληρώσει το ποσό αυτό, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές, καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα της υγείας των ασθενών.

Επιπρόσθετα, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τη συνολική νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στο ιατρικό σφάλμα και την ιατρική αμέλεια, σε βάση ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ιατρών της χώρας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Συνέδεσε μάλιστα το ιατρικό λάθος με το σύνδρομο «burn-out» που αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Ένα σύνδρομο που προέρχεται κυρίως από τα εξαντλητικά ωράρια που επικρατούν για πολλά χρόνια στο ΕΣΥ, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού.

«To burn-out είναι ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στον χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των συναισθημάτων και της ενέργειας, σε αυξημένη διανοητική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονται με την εργασία, καθώς και σε μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα» τονίζεται στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα, αφού το έθεσε ως βασική προτεραιότητά του.

ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Στο μεταξύ, έκδηλη υπήρξε η αγωνία αλλά και ο έντονος προβληματισμός των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΚΥΛ με την υπόθεση να κυριαρχεί, παρότι η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε σειρά προβλημάτων στον χώρο της υγείας, μεταξύ των οποίων και οι τεράστιες ελλείψεις των δομών υγείας σε προσωπικό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Νταφούλης ενημερώνοντας τους συναδέλφους του τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται στο πλευρό του γιατρού και ζήτησε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη συντασσόμενος και με τις απόψεις της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, που έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Νταφούλης υπενθύμισε τις δεσμεύσεις Ξανθού-Πολάκη ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η εγκύκλιος Χουλιαράκη και δεν θα κληθούν οι γιατροί να πληρώσουν αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη, που δεν γίνονται από δόλο ή από βαριά αμέλεια, για να υποστηρίξει ότι η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει για την κάλυψη της αστικής ευθύνης των γιατρών. «Ένας γιατρός των 1.500 ευρώ μηνιαίως σ’ αυτές τις συνθήκες των νοσοκομείων τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί και στην ανάγκη ασφάλισής του για αστική ευθύνη…» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass