Αγώνας δρόμου για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΓΝΛ

ΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ * ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2019 22:06

Αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο καταβάλλει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προκειμένου να προλάβει την κατάθεση πρότασης για ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα, στο οποίο έχει ήδη ενταχθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στερώντας τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο, καθώς εξαιτίας του κοινού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου δεν μπορούσε να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση ένταξης.

Ο διαχωρισμός των δύο νοσοκομείων σε συνδυασμό με την οριστική τακτοποίηση (διαδικασία νομιμοποίησης) των αυθαίρετων κατασκευών από το νομαρχιακό νοσοκομείο του παρείχε τη δυνατότητα, καταθέσει τη δική του πρόταση για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η πρόσκληση του οποίου λήγει στο τέλος του χρόνου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες σε επαναληπτικό διαγωνισμό για την ανάδειξη ''Συμβούλου Παροχής Υπηρεσιών'' προκειμένου να αναλάβει τη σύνταξη και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του Νοσοκομείου στην πρόσκληση του Ε.Π.Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (ΕΣΠΑ 2014-2020) με τίτλο "Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων - Παραγωγή Ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε Νοσοκομεία'' συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 20.000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η ανάγκη παρεμβάσεων στο κτίριο που κατασκευάστηκε αρχικά πριν το 1955 για να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια πολλές προσθήκες. Η πρώτη το 1960, η επόμενη το 1980 και η τελευταία μεγάλη το 1990 περίπου. Φυσικά, από το 1990 και εφεξής έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες μικρότερες προσθήκες.

H μεγάλη πλειοψηφία (σχεδόν το 65%) των κτιρίων που κατασκευάστηκε πριν το 1980, σημειώνεται στις τεχνικές προδιαγραφές, δεν είναι θερμομονωμένα, συνεπώς απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας για να εξασφαλίσουν τις, με τα σημερινά επίπεδα, αποδεκτές συνθήκες άνεσης τον χειμώνα.

Το Γ.Ν. Λάρισας αποτελεί υποδομή με υψηλό ενεργειακό κόστος και χρήζει παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Μπορούν να αναφερθούν ενδεικτικά οι παρακάτω εγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού:

* Η εγκατάσταση θερμομόνωσης και υγρομόνωσης στα δώματα των κτιρίων αλλά και σε τμήματα των προσόψεων.

* Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων του κτιρίου και των εξωφύλλων όπου αυτά υπάρχουν.

* Η αντικατάσταση των φωτιστικών και των λαμπτήρων αυτών, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού φωτισμού, των κτιρίων του Νοσοκομείου, με λαμπτήρες και φωτιστικά τεχνολογίας led, αντίστοιχης απόδοσης.

* Εγκατάσταση ενός συστήματος παραγωγής ΖΝΧ με άμεση εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε συνδυασμό με μία αντλία θερμότητας υψηλής απόδοσης.

* Αντικατάσταση όλων των τοπικών επίτοιχων κλιματιστικών διαιρούμενου τύπου, τα οποία είναι παλαιότητας άνω των 5 ετών με καινούρια, τα οποία θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης Α+ και υποχρεωτικά τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (inverter).

* Η αναβάθμιση της εγκατάστασης του υφιστάμενου BMS (Building Management System) ώστε να μετατραπεί σε BΕMS (Building Energy Management System).

* Αντικατάσταση των δύο αερόψυκτων και των δύο υδρόψυκτων ψυκτών με καινούριους υψηλού βαθμού απόδοσης ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α.

* Ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων λεβήτων και ατμογεννητριών (με διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια και τη στρατσόνα).

* Η εγκατάσταση διατάξεων μέτρησης των καταναλώσεων online και λειτουργικού προγράμματος στο BMS για την πλήρη καταγραφή τους, την παρακολούθησή και την παραγωγή αποτελεσμάτων και γραφημάτων.

Πέραν των λόγων ουσίας που αναφέρονται παραπάνω και αφορούν στην ενεργειακή κατανάλωση και το λειτουργικό κόστος, διατυπώνονται και λόγοι συμμόρφωσης προς την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία αλλά και η κατάρτιση ενός σχεδίου ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με τον Ν. 4342/2015.

Είναι προφανές, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, ότι θα πρέπει το νοσοκομείο να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού πλάνου, η υλοποίηση του οποίου θα αναβαθμίσει το νοσοκομείο τουλάχιστον στη Β' ενεργειακή κατηγορία, καθώς αποτελεί όρο του προγράμματος με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων - παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε Νοσοκομεία».

Ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Λιόλιος εμφανίστηκε αιδιόδοξος ότι ο διαγωνισμός θα καταλήξει στην εξεύρεση συμβούλου, ώστε να προλάβει τις προθεσμίες και να καταθέσει στον ελάχιστο χρόνο που απομένει σχετική πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΓΝΛ

Στο μεταξύ, σοβαρό πρόβλημα με την υλοποίηση του σχεδίου για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προέκυψε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετά τη σχετική έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προς το νοσοκομείο ενημερώνει για την αλλαγή στις διαδικασίες υλοποίησης του σχεδιασμού –από υλοποίηση με τις διαδικασίες των προμηθειών μετατρέπεται σε διαδικασίες υλοποίησης έργου.

Η αλλαγή στις διαδικασίες ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με τις τεχνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου να προετοιμάζονται για την αλλαγή των διαδικασιών αναπτύσσοντας πάντως έντονους προβληματισμούς ότι η αλλαγή αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και στο κόστος υλοποίησης του έργου.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass