Ημερίδα για την κατάθλιψη

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2019 15:29

Ημερίδα με θέμα «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη κοινωνία» διοργανώνουν σήμερα στις 5 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διαχρονικού Μουσείου το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση της υγείας και στην υγειονομική περίθαλψη των Ελλήνων, στις παρεμβάσεις νοσηλευτικής φροντίδας για την κατάθλιψη στους χρόνιους πάσχοντες και στην κατάθλιψη στις γυναίκες και στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ενδιαφέρον για προσαπόκτηση γνώσεων από την πλευρά των πολιτών πηγάζει πρωτίστως από την πολυμορφία αυτής της πάθησης, από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή και από τη χρονιότητά της. Επιπλέον μια ευρεία ενημέρωση των ίδιων των ασθενών, των οικογενειών τους και ευρύτερα των πολιτών κρίνεται απαραίτητη λόγω του κινδύνου αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών των πασχόντων, εξ αιτίας των πολλών και σοβαρών δυσκολιών που συναντούν οι πάσχοντες στη δημιουργία και διατήρηση στενών διαπροσωπικών σχέσεων και στην επαγγελματική ζωή τους. Τα προβλήματα από την κατάθλιψη περιπλέκονται και μεγεθύνονται από τον συνοδό αλκοολισμό και την κατάχρηση ουσιών που κάνουν πολλοί καταθλιπτικοί, τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν και τις οικονομικές συνέπειες που υφίστανται οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και το κράτος.

Αναφερόμενοι οι διοργανωτές στην κατάθλιψη, σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν «από την ιατρική σκοπιά, υποδηλώνει μια παθολογική θλίψη και διάθεση. Χαρακτηρίζεται από μια κάμψη του σωματοψυχικού τόνου, ιδιαίτερα του ψυχικού, και εκδηλώνεται με μια μη αναμενόμενη δυσανάλογη (σε ένταση και διάρκεια) θλίψη έπειτα από ένα επώδυνο φανερό ή κρυφό ερέθισμα. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες, νέους, μεσήλικες, γέρους, άνδρες και γυναίκες. Η κατάθλιψη αφορά στη σχέση του ατόμου τόσο με τον εαυτό του (έσω κόσμος) όσο και με τον έξω κόσμο. Έναν έξω κόσμο άφιλο και απελπισμένο από τον οποίο έχει λείψει η «γλυκυθυμία στη ζωή μας», όπως ισχυρίζεται ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος στο βιβλίο του «Το περιβόλι της Παναγίας».

Οι εισηγητές των θεματικών παρουσιάσεων συμφώνησαν πως η αύξηση των νοσήσεων από κατάθλιψη έχει να κάνει με τη διασάλευση της κανονικότητας και της ευρυθμίας της κοινωνικής ζωής μας. Όλοι βιώνουμε και αναγνωρίζουμε, είπαν, ότι η σύγχρονη κοινωνία έχει υποστεί βαθιές αλλαγές. Τη χαρακτηρίζει η ανωνυμία και η αποξένωση, ο καταναλωτισμός και η ιδιοτέλεια, η εξειδίκευση και η μονομέρεια, η ατονία και η εξαφάνιση παραδοσιακών αξιών και θεσμών. Η ανωτερότητα του πνεύματος υποτάσσεται ολοένα και περισσότερο στη χυδαιότητα της μάζας, η πίστη και η προσήλωση σε ιδανικά και οράματα συν τω χρόνω εκλείπουν, ο ανώτερος σκοπός και η υψηλή αποστολή στην επίγειο ζωή συσκοτίζονται. Ζούμε μια βαθιά πνευματική και δομική κρίση και εισερχόμεθα σ’ έναν νέο Μεσαίωνα ακοινωνικότητας, πνευματικής απαιδευσιάς, απολυτοποίησης της σκέψης, απανθρωποίησης και επικράτησης κάθε είδους παραλογισμών και αφορισμών. Οι κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις που ταράσσουν την κοινωνία μας, καθώς και ο πόνος και οι ταλαιπωρίες από χρόνιες παθήσεις αποτελούν πρόκλησης κατάθλιψης. «Ο καταθλιπτικός άρρωστος» έγραψε ο Μπάρτον, στα 1621, στο βιβλίο του η Ανατομία της Μελαγχολίας «είναι ένας άρρωστος άκεφος, θλιμμένος, ξινός, κατσούφης, κακοδιάθετος, μοναχικός και νιώθει ψυχική ταραχή για κάποιους λόγους...ακόμη και κοινωνικούς...» Ο ίδιος σε κάποιους στίχους του είχε γράψει για τη φύση της κατάθλιψής του λέγοντας: «το ανάθεμά μου είναι η μοναξιά μου / είμαι ένα κτήνος, τέρας πια, / δε θέλω φως, δε θέλω συντροφιά, / η δυστυχία τώρα με αρπάζει. / …Κάθε άλλη μου χαρά ανοησία / κι ο μόνος ουρανός είναι η μελαγχολία»» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες πριν από την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση καλλιτεχνημάτων των μελών του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας της ΘΕΨΥΠΑ, καθώς και να ξεναγηθούν στα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass