Διοικητές, τομεάρχες και το δημογραφικό

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2019 22:02

ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ αργοί είναι οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται το ελληνικό δημόσιο, ακόμα και εκεί όπου υπάρχει η βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών. Απόδειξη η ανάληψη της διοίκησης των νοσοκομείων από τους νέους διοικητές προκειμένου τα νοσηλευτικά ιδρύματα να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν.

Τρεις εβδομάδες πέρασαν από την ανακοίνωση των διοικητών και των αναπληρωτών τους από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ακόμα να δημοσιευτούν οι αποφάσεις στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αποτέλεσμα να μην μπορούν ακόμα να αναλάβουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

Κάτι ακούγεται ότι εντός της εβδομάδας επίκειται η δημοσίευση της πρώτης απόφασης για διοικητή της 5ης ΥΠΕ, αλλά πρόκειται για φήμες και πληροφορίες. Προς το παρόν τίποτε δεν είναι επίσημο με την κατάσταση να σέρνεται στα νοσοκομεία, καθώς οι απερχόμενοι διοικητές είναι υπ’ ατμόν και τα περιθώρια λήψης αποφάσεων είναι ασφαλώς περιορισμένα.

* * *

*ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ παράδειγμα καταγράφεται και με τους υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ Ηλία Τσαούση και Σταύρο Παπαγεωργίου, οι οποίοι αν και τοποθετήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, μόλις προ ημερών βγήκε το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητές τους και μπορούν πλέον να ασκήσουν και επίσημα τα καθήκοντά τους.

Στον πρώτο εκ των υποδιοικητών, που αναπληρώνει και τον διοικητή, ανατίθενται τα καθήκοντα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ στον δεύτερο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την ανάπτυξη των εποπτευόμενων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή των νοσοκομείων.

* * *

*ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ μετά από τοπικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Αγιά, Αμπελώνα, Γιάννουλη, Ελασσόνα, Τύρναβο και Φάρσαλα πρόκειται να θεσμοθετήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας. Οι τομεάρχες θα ασχοληθούν σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό με θέματα εφημεριών, δεοντολογίας, τήρησης ωραρίου και τοπικών δράσεων. Ωστόσο η νέα διοίκηση του συλλόγου στην τελευταία συνεδρίασή της δεν έλαβε οριστικές αποφάσεις για τον ακριβή ρόλο των τομεαρχών, αλλά και τη σχέση τους με τη διοίκηση του συλλόγου.

Παράλληλα συστάθηκαν και τρεις επιτροπές με τη συμμετοχή μελών και εκτός διοίκησης για τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων για φαρμακοποιούς, τη διοργάνωση ανοιχτών προς το κοινό εκδηλώσεων για θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και τη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για ασθενείς και φαρμακοποιούς.

* * *

*ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ η επίσκεψη του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Στην ολιγόωρη παραμονή του ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν στο Κέντρο Υγείας και μπήκε σε όλους τους χώρους για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι σε ποια κατάσταση βρίσκονται, καταγράφοντας αρκετές παρατηρήσεις στο μπλοκάκι του πριν αναχωρήσει για επιστροφή στη Λάρισα.

Χθες πάντως η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας κα Γαρυφαλλιά Ρέικου – Καφφέ κλήθηκε στην 5η ΥΠΕ για να παραλάβει σειρά οδηγιών και κατευθύνσεων με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση, με έμφαση στους χώρους τους οποίους επισκέπτονται οι ασθενείς και οι συγγενείς τους.

* * *

*ΤΟ φλέγον δημογραφικό πρόβλημα, όπως καταγράφεται στην Ελλάδα, προσέγγισαν πολύπλευρα οι δύο ομιλητές της τελευταίας διάλεξης του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ο κ. Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis και ο κ. Γιώργος Ραχιώτης, ειδικός ιατρός Εργασίας, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι ομιλητές προσπάθησαν να αναδείξουν την ανάγκη εύρεσης μιας κεντρικής λύσης του προβλήματος που θα δώσει κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ώθηση στη χώρα μας.

Οι δύο ομιλητές της διάλεξης συμφώνησαν ότι η οικονομική κρίση και εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας, έχουν μεν επιδράσει καταλυτικά στο πρόβλημα, χωρίς όμως να αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα εμφάνισης και εξέλιξής του. Σε περίπτωση απουσίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών θα υπήρχε μικρότερη αλλά ελεγχόμενη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Όπως ανέφερε ο κ. Ραχιώτης, η οικονομική κρίση πυροδότησε μια διαδικασία σημαντικής μείωσης του πληθυσμού της χώρας λόγω μείωσης των γεννήσεων, αλλά και μέσω της ανατροπής του μεταναστευτικού ισοζυγίου, δηλαδή της υπεροχής του αριθμού των εξερχόμενων μεταναστών έναντι του αριθμού των εισερχομένων. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οι θάνατοι (1296) ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις (726) το 2018. Σημαντική είναι και η ανατροπή του ισοζυγίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (1914 θάνατοι, 1061 γεννήσεις), αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (γεννήσεις 1891, θάνατοι 2372). Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη δημογραφική διαταραχή, την κρίσιμη γεωγραφικά θέση της χώρας και το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέτουν την Ελλάδα ενώπιον μεγάλων προκλήσεων.

 

Δωρεάν εξετάσεις για ανασφάλιστους

2EJETASEIS 10 12 2019

Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων για ανασφάλιστους συμπολίτες μας, από τις κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ, οι οποίες βρίσκονται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα πραγματοποιούνται οι παρακάτω εξετάσεις:

- Μαστογραφία (πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες

ηλικίας 40 έως 60 ετών).

- Μέτρηση Οστικής Μάζας (έλεγχος για την οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την

εμμηνόπαυση και σε άνδρες άνω των 60 ετών)

- Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση για καπνιστές/στριες άνω των

40 ετών).

- Βιοχημικές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις γίνονται κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 69403-06978. Ώρες επικοινωνίας για ραντεβού από Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός αργιών) και ώρες 09:00 μέχρι 13:00.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass