Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικός ο απολογισμός παρά τις τεράστιες δυσκολίες

 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ 2019  Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ  ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ Α. ΧΑΛΙΒΕΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2020 22:47 | Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιαν 2020 11:54

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Θετικό είναι το πρόσημο του απολογισμού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για τη χρονιά που πέρασε παρά το γεγονός ότι εκτός των γνωστών προβλημάτων της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων,

αντιμετωπίζει και σειρά διοικητικών θεμάτων, που δεν αντιμετωπίστηκαν.
Στοιχεία του επίσημου απολογισμού για το 2019, που θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες από το Υπουργείο Υγείας, παραθέτει σήμερα «Ε» με την αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ανθή Χαλιβέρα να υποστηρίζει ότι στη διάρκεια της χρονιάς «έγιναν πολλά και σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα...» για να προσθέσει ότι από τη διοίκηση μέχρι και το προσωπικό «κινηθήκαμε με ανιδιοτελή κίνητρα και με σεβασμό προς τους λήπτες των υπηρεσιών υγείας».
Ως σημεία-σταθμοί για την ανάπτυξη του νοσηλευτικού ιδρύματος και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς κρίνονται:
• Η ίδρυση του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για τα Αυτοάνοσα Ηπατικά Νοσήματα με έμφαση στην Αυτοάνοση Ηπατίτιδα και την Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα (ΦΕΚ τ. Β’/ 4040/05-11-2019 ). Αποστολή του Κέντρου είναι ο εστιασμός στην πρώιμη διάγνωση των αυτοάνοσων νοσημάτων του ήπατος που έχει σαφές όφελος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας μέσω της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.
•Η υπογραφή από τη Διοίκηση, της σχετικής απόφασης για την ίδρυση Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, την πέμπτη κατά σειρά στη χώρα, στην Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις για την εφαρμογή των κυτταρικών θεραπειών, που βρίσκονται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης.
Στον τομέα της ανάπτυξης εντάσσεται και η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Cyclotron) συνολικής αξίας 5.000.000 ευρώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 3 Ιουνίου 2019, ενώ ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του μηχανήματος.
Παράλληλα, ο αγώνας της διοίκησης για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και την αντικατάσταση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων θεωρούνται παλαιά, ήταν συνεχής παρά τις δυσκολίες λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα. Έτσι στη διάρκεια της χρονιάς ανακαινίστηκε του τμήμα Χημειοθεραπείας και ολοκληρώθηκε σχεδόν το σύνολο των διαγωνισμών ενταγμένων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού ποσού 2.711.475 € και οι οποίοι αφορούν σε προμήθεια εξοπλισμού των Χειρουργείων, της Αναισθησιολογικής Κλινικής, της Μονάδας Στεφανιαίας Νόσου, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, του Εργαστηρίου Ακτινολογίας –Ιατρικής Απεικόνισης, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, της Νευρολογικής και Ψυχιατρικής Κλινικής, καθώς και εξοπλισμό για την Αποστείρωση.
Επιπρόσθετα, έχουν αποσταλεί για έγκριση ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαγωνισμοί για προμήθεια μηχανημάτων συνολικού ποσού 1.461.777,30 ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε πλήθος διαγωνισμών ενταγμένων τόσο σε Προγράμματα Προμηθειών, όσο και στον προγραμματισμό οικονομικού έτους 2019.
Παρέμβαση με ιδιαίτερη αξία θεωρείται και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου συνολικής δαπάνης 4.000.000 ευρώ αφού προηγουμένως υπογράφηκε σύμβαση με ενεργειακό σύμβουλο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες υποβλήθηκαν όλες οι σχετικές μελέτες και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Εσωτερικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης υλικών προς τον ασθενή από τα τμήματα του νοσοκομείου με τη χρήση του barcodes και λειτουργεί παραγωγικά το Πληροφοριακό Σύστημα στον μεγαλύτερο αριθμό των Υπηρεσιών, Εργαστηρίων και Τμημάτων. Ενώ στο Τμήμα Γραμματείας εφαρμόστηκε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο πιλοτικά για τη διακίνηση εγγράφων εντός της υπηρεσίας.
Σημαντική για την εσωτερική λειτουργία του ιδρύματος με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων είναι η ολοκλήρωση στο Φαρμακείο απαραίτητων υποδομών προκειμένου να λειτουργήσει η Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΒΦ) .
Το 2019, τονίζει με δηλώσεις της στην «Ε» η αναπληρώτρια διοικήτρια «ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά καθώς είχαμε να διαχειριστούμε, εκτός των άλλων και τον διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, τα οποία λόγω συγκυριών (παραίτηση του Διοικητή των δύο νοσοκομείων), συνεχίζουν να λειτουργούν με ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο. Από τον Απρίλιο του 2019, οπότε και παραιτήθηκε ο Διοικητής των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, κλήθηκα να εκτελέσω τα καθήκοντα του Διοικητή για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αλλά και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και των δύο νοσοκομείων» για να προσθέσει: «Δεν θα σταθώ στις δυσκολίες καθώς αυτές ήταν αναμενόμενες λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα. Με μειωμένους προϋπολογισμούς και με μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό κληθήκαμε όλοι μαζί να εργαστούμε με σύνεση και μεγάλη προσπάθεια ώστε να παρέχουμε, χωρίς εκπτώσεις, ποιοτικές υπηρεσίας υγείας στους πολίτες».

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
Η πολιτική αλλαγή το καλοκαίρι της χρονιάς ήταν φυσικό να επιφέρει αλλαγές και στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Εντός των προσεχών ημερών η κα Χαλιβέρα αναμένεται να παραδώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου στο νέο διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη ενάμιση και πλέον μήνα μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του.
Εν όψει της παράδοσης και της αποχώρησής της η κα Χαλιβέρα σε αποχαιρετιστήριο μήνυμά της αναφέρει:
«Εν όψει της λήξης της θητείας μου αισθάνομαι την αδήριτη ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου τα χρόνια που υπηρέτησα το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τη θέση της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Τα μέλη ΔΕΠ, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του νοσοκομείου, το λοιπό επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και όλους τους εξωτερικούς μας συνεργάτες. Ευχαριστώ θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για την άψογη, γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου.
Επίσης ευχαριστώ τόσο την προηγούμενη, όσο και τη σημερινή Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρεις Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την παραγωγική συνεργασία μας.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού που στάθηκαν πάντα δίπλα στο νοσοκομείο και σε εμένα προσωπικά σε δύσκολες και σε ευχάριστες στιγμές. Τους ευχαριστώ θερμά και δεν θα ξεχάσω ποτέ την άριστη και εποικοδομητική μας συνεργασία, με μόνο γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου.
Εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια σε όλους σας και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και υγεία».

 

Το 2019 με αριθμούς

* 79.930 ασθενείς νοσηλεύθηκαν με το σύνολο νοσηλείας τους να ανέρχεται σε 196.044 ημέρες.
* 85% ήταν η μέση ετήσια πληρότητα με αντίστοιχη μέση διάρκεια νοσηλείας τις 2,91 ημέρες.
* 146.586 επισκέψεις ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
* 69.998 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
* 14.811 επισκέψεις στο Τμήμα Χημειοθεραπείας.
* 44.120 επισκέψεις στο πλαίσιο της Ολοήμερης λειτουργίας.
* 10.392 χειρουργεία, 9.528 συνεδρίες ΜΤΝ και 9.489 πράξεις Ακτινοθεραπείας.
* 84.329.417,46 ευρώ οι εξοφλήσεις προς τρίτους - προμηθευτές.

Gallery άρθρου