Νέα ιδιωτική κλινική αποκτά η Λάρισα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΙΠΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ * ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ - ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ» * Γ. ΠΙΠΗΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2020 21:59

Συνέντευξη: Γιώργος Νούλης

Μία νέα μεγάλη επένδυση πρωτοποριακών προδιαγραφών που έρχεται να καλύψει την ανάγκη των πολιτών στη λήψη υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ταχύτερη πρόσβαση σ’ αυτές, προγραμματίζεται το επόμενο

διάστημα στην περιοχή μας. Πρόκειται για την ανέγερση μιας νέας ιδιωτικής γενικής κλινικής, από την οικογένεια των ιατρών Πίπη, σε έκταση 10 στρεμμάτων έναντι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Το νέο επενδυτικό εγχείρημα της γνωστής και καταξιωμένης στον ιατρικό κλάδο οικογένειας, έχει δρομολογηθεί μετά την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου πριν από μια τριετία, ενώ το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο διευθυντής του τοπικού Θεραπευτηρίου «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» κ. Γεώργιος Πίπης, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από τις αρμόδιες αρχές θα δομηθεί κτίριο 3.000 τ.μ. υπερσύχρονων προδιαγραφών σύμφωνα με τις επιταγές του νέου ν.4.600/2019 περί κλινικών. Θα πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα αντίστοιχη κλινική που θα ακολουθεί τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις. Αρχικά θα διαθέτει 44 κλίνες του χειρουργικού τομέα, ΜΕΘ και υπερσύγχρονα χειρουργεία. Σημειώνεται πως η δόμηση της νέας κλινικής χρηματοδοτείται από τη λειτουργία της καταξιωμένης και λειτουργούσας ήδη στο κέντρο της πόλης κλινικής, το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ», η οποία θα ενσωματωθεί τελικά στη νέα κλινική. Στα σχέδια είναι η επέκταση της κλινικής, ώστε να διαθέτει συνολικά 84 κλίνες, με την προσθήκη νέων τμημάτων του παθολογικού τομέα, ογκολογικού, νεφρολογικού και τεχνητού νεφρού.
Ο κ. Πίπης αποκαλύπτει επίσης του λόγους που ώθησαν την οικογένειά του στη δημιουργία μιας νέας δομής υγείας, μιλά για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, τις υπηρεσίες που θα προσφέρει και προσθέτει με έμφαση πως η νέα κλινική «θα δώσει επιπλέον ώθηση σε αυτό που εμείς θεωρούμε στρατηγικό πλεονέκτημα της πόλης, δηλαδή στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας».

* Κύριε Πίπη είστε μέλος μιας οικογένειας ιατρών, επιχειρηματιών που δραστηριοποιείσθε πάνω από 35 χρόνια στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ποιο μοντέλο ιδιωτικής υγείας πρεσβεύετε;
- Θα τολμούσα να διορθώσω ότι η οικογένειά μου, με την πιο διευρυμένη έννοια της λέξης, δραστηριοποιείται στην περιοχή τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, σχεδόν έναν αιώνα. Την παράδοση αυτή συνεχίζουμε με την ανάπτυξη και λειτουργία αντίστοιχων δομών στο κέντρο της Λάρισας, όπως το οφθαλμολογικό κέντρο «IRIS» και η κλινική «ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Ε.Π.Ε.». Φιλοσοφία μας ήταν και είναι η ισότιμη συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες υγείας, η ανάδειξη του ρόλου του ιατρού, του νοσηλευτή αλλά και του ασθενούς στο νέο μεταβαλλόμενο και απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στην ικανοποίηση των ασθενών, στον περιορισμό του κόστους και στη βελτίωση των ποιοτικών δεικτών παροχής υπηρεσιών υγείας. Ως ιατροί οι ίδιοι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελεύθερη, ανεμπόδιστη και delegeartis άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος σε σύγχρονο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον.
* Σε μια δύσκολη εποχή, τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην επιλογή της δημιουργίας μιας νέας κλινικής; Ήδη διαθέτετε μια στο κέντρο της Λάρισας...
- Το πρόβλημα είναι γενικότερο και το αντιμετωπίζουν όλες οι κλινικές που δραστηριοποιούνται στο κορεσμένο από την πυκνή δόμηση και τις μη φιλικές προς την παροχή υπηρεσιών υγείας χρήσεις του κέντρου της πόλης. Πρόκειται στο σύνολό τους για κλινικές παλιού τύπου που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υποδομή τους, ενώ παράλληλα πολεοδομικά περιορισμοί απαγορεύουν την επέκταση ή την αύξηση της δυναμικότητάς τους. Συνάμα το κέντρο της πόλης γίνεται όλο και πιο αφιλόξενο για κλινικές, καθώς η πεζοδρόμηση και η αυξημένη κυκλοφορία δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε επείγοντα περιστατικά και ασθενοφόρα, κατάσταση που πρόκειται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον. Για τους παραπάνω λόγους επιλέξαμε τη δημιουργία της νέας κλινικής στις παρυφές της πόλης, «κεντροβαρικά» όμως στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, ώστε να εξυπηρετούνται εύκολα τόσο οι ασθενείς και οι συνοδοί τους, όσο και οι συνεργάτες ιατροί, από κάθε περιοχή της Θεσσαλίας.
* Και με την υπάρχουσα δομή, ποια είναι τα σχέδιά σας, τι σκοπεύετε να κάνετε;
- Η υπάρχουσα κλινική και μέχρι να ενσωματωθεί στη νέα κλινική θα παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες της. Άλλωστε τα έσοδά της κατά κύριο λόγο επενδύονται στο νέο εγχείρημα. Κατόπιν στις σκέψεις μας είναι το παρόν κτίριο, στο οποίο ήδη έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις, να μεταμορφωθεί σε μια διαφορετική μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας συμβατή με τη ζώνη του καθαυτού πολεοδομικού κέντρου.
* Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο όπου εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο εγχείρημά σας;
- Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αρχικά, όταν προ τριετίας αγοράσαμε το οικόπεδο ήταν οι ίδιες που συναντούσε όποιος ήθελε να κάνει μια νέα επιχείρηση. Ασταθές οικονομικό περιβάλλον, θολό τοπίο επενδυτικό, γραφειοκρατία, έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου για τις κλινικές.
Θα τόνιζα μάλιστα την ύπαρξη ενός εχθρικού περιβάλλοντος για τις ιδιωτικές μονάδες υγείας υπάρχουσες ή που επρόκειτο να δημιουργηθούν. Τελευταία όμως παρατηρήσαμε μια μεταστροφή, ένα θετικό κλίμα στη «διοίκηση» (Υπουργείο –Περιφέρεια-Δήμος) για τη δημιουργία νέων σύγχρονων κλινικών, που πιστεύουμε θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, μικραίνοντας έτσι τον χρονικό ορίζοντα του έργου.
Φυσικά δεν λείπουν τα προβλήματα. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο όπου εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Η εξ υπαρχής κατασκευή μίας κλινικής και όχι απλώς η ανακαίνισή της, ή η επέκτασή της σε ένα ήδη υπάρχον κτίριο, και μάλιστα με τις προδιαγραφές της νέας νομοθεσίας, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι θεσπίστηκε μόλις πέρυσι, αποτελεί μία πρόκληση για όλους μας. Δεν υπάρχει αντίστοιχη επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα σήμερα και πολύ φοβούμαι ότι δύσκολα θα υπάρξει άλλη. Δυστυχώς όμως απουσιάζουν ακόμη και σήμερα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο μας.
Για τον λόγο αυτόν εστιάζουμε στην αυτοχρηματοδότηση του έργου με την επένδυση σε αυτό κεφαλαίων που προέρχονται από τη λειτουργία της υπάρχουσας κλινικής.

* Ποια άλλα θετικά στοιχεία βλέπετε με τη δημιουργία μιας νέας κλινικής στην περιοχή μας;
- Πολλά! Εκτός δηλαδή από τη βελτίωση της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, μέσω του υγιούς ανταγωνισμού, θα σημείωνα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης σε σχετιζόμενες με τον κατασκευαστικό τομέα επιχειρήσεις και τη συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής.
Είναι άλλωστε σαφές ότι η Λάρισα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, με ναυαρχίδα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την Ιατρική Σχολή, ως περιφερειακός πόλος παροχής υπηρεσιών υγείας ανταγωνιζόμενη κατά τρόπο ισότιμο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μία νέα δομή όπως αυτή που υλοποιούμε, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες δομές δημόσιες αλλά και ιδιωτικές, θα δώσει επιπλέον ώθηση σε αυτό που εμείς θεωρούμε στρατηγικό πλεονέκτημα της πόλης, δηλαδή στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

* Ποιο είναι το συνολικό κόστος της επένδυσης και ποια τεχνική εταιρεία έχει αναλάβει να την υλοποιήσει;
- Το κόστος της επένδυσης θα ανέλθει στο ύψος των 3 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστεί η αξία του οικοπέδου, το οποίο έχει ήδη αγοραστεί από την επιχείρηση. Πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης υπερβαίνει τα 3 εκατ.. Τη μελέτη και την επίβλεψη την έχει αναλάβει το Τεχνικό Γραφείο της Λάρισας «ΠΕΤΡΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΜΠΟΥΦΙΚΟΣ ΗΛΙΑΣ».* Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες;
- Θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Υγείας - Πολεοδομία).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass