Επιβλαβής η χρήση του τζακιού, αλλά δεν χρειάζεται πανικός...

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ * ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΣΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ * «ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΛΕΕΙ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2020 22:08

Σε μια περίοδο όπου τα τζάκια και οι σόμπες καίνε νυχθημερόν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) για τις επιπτώσεις στην υγεία- πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου

και άλλων ασθενειών-από τη συστηματική χρήση τους, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου.
Στην ομολογουμένως ανησυχητική αυτή επιστολή η ΕΑΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.
Η ΕΑΕ επισημαίνει ότι μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Η κατάσταση είναι όντως ανησυχητική, παραδέχεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ωστόσο όπως λέει δεν χρειάζεται πανικός. «Το να ανάψει κάποιος το τζάκι του λίγες φορές μέσα στο χειμώνα δεν σημαίνει ότι θα πάθει καρκίνο. Όταν όμως χρησιμοποιείται ως κύριο μέσο θέρμανσης εκεί υπάρχει ζήτημα. Για τις συνέπειες και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας γνωρίζουμε, όμως είναι η πρώτη φορά που έγιναν μελέτες σε εσωτερικούς χώρους.
 Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια των γιορτών το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς οι οικογένειες μαζεύονται στο σπίτι και καίνε το τζάκι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό περιβάλλον μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Όλο αυτό σε ένα ήδη επιβαρυμένο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ΧΑΠ, παροξυσμό κρίσεων άσθματος, αναπνευστικές λοιμώξεις και καρδιαγγειακά νοσήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ακόμη πιο επικίνδυνο όμως λέει ο κ. Γουργουλιάνης, είναι το κάπνισμα στο σπίτι και αυτό θα πρέπει οι πολίτες να το καταλάβουν. «Το να μολύνεται η ατμόσφαιρα του σπιτιού σε καθημερινή βάση με καπνό, είτε προέρχεται από τζάκι είτε από τσιγάρο, λειτουργεί αθροιστικά και αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας» καταλήγει.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass