ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2020 22:00

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με τους Πρυτάνεις των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με  θέμα την προκήρυξη διαγωνισμού για την υποβολή προτάσεων σχετικά με παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα εν λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι έξυπνες λύσεις που θα αφορούν στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

O YPOYRGOS YGEIAS BASILHS KIKILIAS SYNANTHUHKE ME TOYS PRYTANEIS

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με ανάλογα γνωστικά αντικείμενα και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων μελών ΔΕΠ. Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι τρεις μήνες, ενώ θα δοθεί και χρηματικό έπαθλο. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των τεχνικών υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τεχνοκρατών.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης.

 

* * *

Γιατρός εργασίας, φύλαξη και γρίπη στην Ελλάδα

Η κα Ειρήνη Καρνάβα είναι η νέα γιατρός εργασίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η νέα γιατρός εργασίας υπέγραψε σύμβαση συμβατικού τιμήματος 20.620 ευρώ με τη διοίκηση του νοσοκομείου συνολικής διάρκειας ενός έτους, από 01/01/2020 έως 31/12/2020.

* * *

* Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Λάρισας Κων. Φουντάς τοποθετήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας στην Ομάδα Εργασίας για τη μελέτη της οργάνωσης και διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Συγκεκριμένα, έργο της Ομάδας Εργασίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Τσιβγούλης, είναι η μελέτη της οργάνωσης και διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση των λειτουργιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα των Νοσοκομείων.

* * *

*Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης του Κέντρου Υγείας Αγιάς ανακοίνωσε η 5η ΥΠΕ καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν οικονομική προσφορά μέχρι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 στο email: procurement@dypethessaly.gr.

Σημειώνεται ότι η φύλαξη αφορά στη νυχτερινή βάρδια από 23:00 έως 07:00 π.μ. όλες τις ημέρες της εβδομάδας, τα Σαββατοκύριακα καθώς και τις θεσμοθετημένες Αργίες.

* * *

* Σύμβουλο επικοινωνίας για τις ανάγκες της 1ης ΥΠΕ -στην περιοχή της Αττικής- διόρισε με απόφασή του ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η νέα σύμβουλος επικοινωνίας, που διορίζεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έτους και με δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο, είναι δημοσιογράφος και υπηρετούσε μέχρι πρότινος στο γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία Ξανθού-Πολάκη.

* * *

* Τον Δεκέμβριο η δράση προληπτικής Ιατρικής/Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφτηκε περιοχές των Δήμων Λευκάδας, Δραπετσώνας-Κερατσίνι, Πύργου ενώ πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα για τα ασυνόδευτα ανήλικά παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες κατόπιν αιτήματος του Δ.Ο.Μ. Συνολικά, τον συγκεκριμένο μήνα έγιναν 2.342 δωρεάν προληπτικές ιατρικές/οδοντιατρικές εξετάσεις σε 1.969 παιδιά. Το εγχείρημα του Οργανισμού στήριξαν εθελοντές Ιατροί και Οδοντίατροι μέλη των τοπικών Ιατρικών και Οδοντιατρικών Συλλόγων, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

 Το Νέο Κινητό Πολυιατρείο, το Κινητό Πολυιατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και η κινητή οδοντιατρική/παιδιατρική μονάδα πρόληψης Οργανισμού για ακόμα μία φορά υπήρξαν το σημείο συνάντησης για εκατοντάδες παιδιά με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας που αφορούν στην παιδική και την προεφηβική ηλικία. Η πρωτοβουλία Προληπτικής Ιατρικής εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ στη Γειτονιά», που στόχο έχει να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όπως η προαγωγή και η διασφάλιση της υγείας ενηλίκων και παιδιών μέσω προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

* * *

* Χαμηλή με σταδιακά αυξανόμενη τάση και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή την πρώτη εβδομάδα του χρόνου παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 8 (15,4%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, κι από αυτά τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή ελέγχου της ασθένειας καταγράφηκαν 9 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 2 (22,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

* * *

 MPOREI TO ESPA NA XRHMATODOTEI ERGA

Μπορεί το ΕΣΠΑ να χρηματοδοτεί έργα και στον χώρο της υγείας, όμως και η συνδρομή των Λαρισαίων για τη βελτίωση του νομαρχιακού νοσοκομείου είναι πολύτιμη. Τελευταία συνδρομή ο ελαιοχρωματισμός όλων των θαλάμων της Καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου από τον εκ Βουναίνης Αλέκο Καρυπίδη –έπεται και «λίφτιγκ» στη μονάδα της κλινικής. Όπου δεν μπορεί ή δεν θέλει το δημόσιο, αναλαμβάνουν οι ιδιώτες, αρχή που έχει αποδειχθεί ιστορικά…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass