"Η Κυβέρνηση διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας"

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ * ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΓΝΛ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2020 17:30

Οι κυβερνητικές προθέσεις για την τροποποίηση της νομικής υπόστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης των Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας, που συγκαλείται αύριο στη 1.30 το μεσημέρι.

 Ταυτόχρονα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασ. Κικίλια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, με κοινή δήλωσή τους προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, θα υπερασπιστεί το ΕΣΥ δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και οι άλλες δημόσιες δομές υγείας δεν είναι προς πώληση στα πιράνχας».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην κοινή ανακοίνωσή τους «η Κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει σταδιακά όλες τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες της, που υπονομεύουν κάθε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, κάθε δημόσιο αγαθό. Ανακοινώνει τώρα το 2ο από τα 3 Νοσοκομεία που σκοπεύει να παραδώσει στα πιράνχας των κερδοσκοπικών συμφερόντων, τα οποία επιδιώκουν να «επενδύσουν» επιχειρηματικά στην υγεία: είναι το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Το πρόσχημα που χρησιμοποιούν είναι: «Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα Υγείας. Στη πραγματικότητα θέλουν να εκχωρήσουν τα «φιλέτα» του ΠΠΓΝΛ – τον εργαστηριακό εξοπλισμό με σύγχρονα μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας (ακόμη και το PET – SCAN που θα δωρίσει το Ίδρυμα Νιάρχος) – τα χειρουργεία – τους ασθενείς που θα «προθυμοποιούνται» να «εξυπηρετηθούν» από γιατρούς μη αποκλειστικής απασχόλησης – στα Διαγνωστικά Μεγαθήρια, σε Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, στους γιατρούς που δεν θέλουν να είναι δημόσιοι λειτουργοί του ΕΣΥ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει κάθε τι που απαξιώνει και διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχει ακυρώσει τις 2.500 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού που είχε προετοιμάσει για το 2019 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κωλυσιεργεί για τις 454 θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας, για τους επικουρικούς γιατρούς και για την ολοκλήρωση της ενίσχυσης των Αυτόνομων ΤΕΠ με 520 θέσεις γιατρών, καθήλωσε στον προϋπολογισμό του 2020 τις δημόσιες δαπάνες υγείας.

Προειδοποιούμε το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση της ΝΔ ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, οι δημόσιοι λειτουργοί της υγείας, τα κοινωνικά κινήματα, οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, θα υπερασπίσουν το ΕΣΥ και θα αντιμετωπίσουν μαχητικά τα επικίνδυνα σχέδιά τους.Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και οι άλλες δημόσιες δομές υγείας δεν είναι προς πώληση στα πιράνχας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΝΚΥΛ

Το θέμα «Εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας (ΣΔΙΤ, μετατροπή του ΠΓΝΛ σε ΝΠΙΔ)» θα συζητηθεί εκτενώς αύριο στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΚΥΛ παράλληλα με την εγκατάλειψη και απαξίωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι προθέσεις της ΕΙΝΚΥΛ όπως άφησε να εννοηθεί στην πρόσφατη κοινή δήλωση με τον σύλλογο των γιατρών ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό αλλά και με χθεσινή ανακοίνωσή του είναι σε αγωνιστική κατεύθυνση όπου καλεί τους γιατρούς να συμμετέχουν στη συνέλευση για να αγωνιστούν για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα με ποιοτικές και επιστημονικά άρτιες παροχές Υγείας και Πρόνοιας για όλους.

«Το κυβερνητικό σχέδιο της πλήρους υποταγής της δημόσιας υγείας στην απροκάλυπτη κερδοσκοπία δεν περιορίζεται μόνον στις ΣΔΙΤ, αλλά πάλι με επίκεντρο πειραματικής εφαρμογής την Λάρισα, όπως ανακοινώθηκε με περίσσεια αυθάδεια από τον απόντα από την ουσία και τα προβλήματα της Υγείας Υπουργό Κικίλια, συμπληρώνεται με τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χαρακτήρα του νοσοκομείου» τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και συμπληρώνει «Εκχωρεί με άλλα λόγια η κυβέρνηση, σε επίρρωση του προαναγγελθέντος από τους πρόθυμους «λαγούς» του ΠΙΣ εγκλήματος σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας αξιοπρέπειας αλλά και των συμφερόντων των αρρώστων, την δημόσια υγεία, ως βορά, σε αχρείους κερδοσκόπους «επενδυτές»».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης διαπιστώνεται ότι «Το ΓΝ Λάρισας τελεί σε πλήρη εγκατάλειψη χωρίς διοικητικό συμβούλιο από τον Μάρτη 2019. Κατατρύχεται από ετών από την υποχρηματοδότηση, την ακραία και επισφαλή υποστελέχωση, την απαξιωτική υποβάθμιση των χώρων, των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του, με τους διαδρόμους του νοσοκομείου να έχουν μετατραπεί προ πολλού σε αποθηκευτικό αχούρι αναλώσιμων υλικών.

Τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Υπαίθρου του Νομού, όπως καταγράφηκε εξ άλλου και από τις πρόσφατες επισκέψεις κλιμακίου του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ, με την πρωτοφανή υποστελέχωση και τις ελλείψεις ακόμα και βασικών υλικών φέρουν εις πέρας οριακά και με επισφάλειες τη ρουτίνα και τα επείγοντα της ΠΦΥ, αδυνατώντας να υπηρετήσουν στόχους και καθήκοντα, όπως η πρόληψη, η προστασία και η προαγωγή της υγείας, η εκπαίδευση και η έρευνα.

Η εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας και η ελλιπής συντήρηση των υποδομών τους, συμπληρώνουν τη θλιβερή εικόνα της σχεδιασμένης απαξίωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο από τον γενικό σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ Χρ. Μπίκα, καθώς και για την απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Φεβρουαρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass