Δύο θάνατοι από γρίπη στη Λάρισα!

ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ *ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 29ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ 74ΧΡΟΝΗ ΣΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2020 22:10

Δύο θάνατοι σε διάστημα μόλις λίγων ημερών είναι ο τραγικός απολογισμός της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης στη Λάρισα. Τα δύο περιστατικά έχουν δηλωθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, που καταγράφει τα επιδημιολογικά δεδομένα της ασθένειας στην Ελλάδα.

Χθες το απόγευμα, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Εργαστήριο Αναφοράς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δήλωσε στον ΕΟΔΥ τον θάνατο 29χρονου Λαρισαίου, τον οποίο συνδέουν με την ασθένεια της γρίπης.

Ο 29χρονος Λαρισαίος διακομίσθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σε κρίσιμη κατάσταση και παρά τις προσπάθειες των γιατρών διαδοχικά τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κατέληξε δύο ώρες αργότερα. Χθες το απόγευμα συμπληρώθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο το ειδικό έντυπο της δήλωσης στον ΕΟΔΥ για τη σύνδεση του θανάτου με τη γρίπη, με τη σημείωση υποκείμενου προβλήματος σχετιζόμενου με την καρδιακή λειτουργία παρά το γεγονός ότι οριστική διάγνωση για τον θάνατο του νεαρού Λαρισαίου θα δώσει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, η οποία στο πλαίσιο της νεκροψίας έστειλε δείγματα για ιστολογικές εξετάσεις, τα δείγματα των οποίων αναμένονται.

Της περίπτωσης του 29χρονου είχε προηγηθεί ο θάνατος 74χρονης επίσης Λαρισαίας που είχε διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα τέλη του Ιανουαρίου σε άθλια κατάσταση υγείας με πολλαπλά προβλήματα για να μεταφερθεί στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας, όπου κατέληξε το προηγούμενο Σάββατο.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις διαπιστώθηκε πως η 74χρονη Λαρισαία έπασχε από γρίπη με τον υπότυπο A(H1N1), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητικά ήταν τα υπόλοιπα 13 δείγματα που ελήφθησαν από ύποπτα κρούσματα και στάλθηκαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για εξέταση.

Αντίθετα θετικά υπήρξαν τα δείγματα δύο ακόμα ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με την κατάσταση της υγείας τους να έχει βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να πάρουν εξιτήριο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου η δραστηριότητα της ασθένειας είναι υψηλή με ανοδικές τάσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Την περίοδο από τέλη Ιανουαρίου μέχρι αρχές Φεβρουαρίου στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α. και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 327 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 165 (50,5%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 141 (85,5%) ήταν τύπου Α και τα 24 (14,5%) ήταν τύπου Β. Τα 113 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 79 (69,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 34 (30,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της επιτήρησης μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. –οι προαναφερθέντες αριθμοί αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά στην επόμενη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, καθώς θα ενσωματωθούν και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών μεταξύ των οποίων και οι δύο θάνατοι στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass