Αγωνιστική κατεύθυνση για την υποβάθμιση του ΓΝΛ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΘΕΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ- ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ 5η ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2020 22:25

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολύμορφες δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων αλλά και την υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αποφάσισαν χθες οι γιατροί της ΕΙΝΚΥΛ.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Νταφούλης χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση για την προκήρυξη μόλις 5 θέσεων γιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μίλησε για πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση του νομαρχιακού νοσοκομείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη με δήλωσή της, την οποία τιτλοφορεί «Είδα καλά ή με γελούν τα μάτια μου;» επικρίνει την κυβέρνηση για την επιλογή να «κόψει» από την προκήρυξη τη θέση γυναικολόγου-μαιευτήρα παρά τη δέσμευση του υφυπουργού Υγείας στη Βουλή πως «στο 2020, η γυναικολογική – μαιευτική κλινική του Γ.Ν. Λάρισας θα αποκτήσει δύο ιατρούς».

Αναλυτικότερα, το κλίμα στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΙΝΚΥΛ, μία μόλις ημέρα μετά την ανάρτηση των προκηρύξεων για την πρόσληψη γιατρών, ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την αντιμετώπιση του Γενικού Νοσοκομείου που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης «η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για 5 προσλήψεις ειδικών γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί ξεκάθαρη κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι ελάχιστες θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να καλύψουν τα χιλιάδες κενά που προέκυψαν και προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από τις ήδη υπάρχουσες κενές θέσεις» για να συνεχίσει: «Πιο συγκεκριμένα για το νοσοκομείο μας αυτή η προκήρυξη αποτελεί πρόκληση, καθώς όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι προκήρυξε 6 θέσεις, τότε πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές της ΝΔ αντιδρούσαν ότι είναι λίγες. Σήμερα για την ίδια προκήρυξη η Κυβέρνηση δίνει 5 θέσεις και μάλιστα «κόβει» τη θέση του Γυναικολόγου»!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπενθύμισε ότι ο οργανισμός του Νοσοκομείου επίσης δεν έχει τροποποιηθεί παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου με αποτέλεσμα η Γαστρεντερολογική Κλινική και η ΜΑΦ να είναι κλινικές «φαντάσματα», που λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και τη δυνατότητα να προκηρυχθούν οι θέσεις που τους αναλογούν» για να καταλήξει: «Από την κατανομή των 28 θέσεων στον Νομό Λάρισας, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν, επιβεβαιώνεται ότι στο ένα Νοσοκομείο θα επενδύσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και θα είναι ιδιωτικού δικαίου, ενώ το άλλο θα βιώνει την απόλυτη υποβάθμιση και θα έχει περιορισμένες δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των οικονομικά αδύνατων».

Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, μαζί με τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νομού Λάρισας η ΕΙΝΚΥΛ θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με πολύμορφες δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και την υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σημειώνεται ότι οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και των Κέντρων Υγείας συμμετέχουν στην απεργία στις 18 Φεβρουαρίου ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που «καταργεί ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης» ενώ δηλώνουν αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας μέσω των Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και της μετατροπής των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στις 21 Φεβρουαρίου μάλιστα προγραμματίζεται εκδήλωση από τους συλλόγους γιατρών ΕΣΥ των 2 νοσοκομείων με ομιλήτρια την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου με θέμα την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Εξάλλου στη δήλωσή της η Λαρισαία βουλευτής αναφέρει:

«Μόνο έκπληξη προκαλούν τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και η επιβεβαίωση αυτών από την ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τα οποία και κατόπιν σχετικής απόφασής της, προκηρύσσονται συνολικά εξήντα (60) θέσεις νέων ιατρών στη Θεσσαλία – και καλώς προκηρύσσονται – αλλά μόνο με τις είκοσι τρεις (23) να αφορούν στο Πανεπιστημιακό Λάρισας και μόλις πέντε (5) στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο πλέον απαξιώνεται παντελώς καθώς παίρνει μία θέση λιγότερη από όσες είχαν προκηρυχθεί.

Τρίβω τα μάτια μου και δεν μπορώ να πιστέψω όμως, ότι η πολύπαθη και πολυσυζητημένη στη Βουλή, Γυναικολογική Κλινική του Γ.Ν.Λ., θα υποδεχθεί … μηδέν (0) ιατρούς!

Η κλινική που είναι εγκαταλειμμένη και στα όρια λειτουργίας της, όπως ακριβώς και η παιδοχειρουργική. Κι ας είχε δεσμευτεί αυτολεξεί ο Υφυπουργός Υγείας σε επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή στις 29/11/2019 πως «στο 2020, η γυναικολογική – μαιευτική κλινική του Γ.Ν. Λάρισας θα αποκτήσει δύο ιατρούς».

Κι ας έλαβα την ίδια διαβεβαίωση από τον διοικητή της ΥΠΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. Κι ας έγινε αυτοψία από τον υποδιοικητή και υπεύθυνο των νοσοκομείων κ. Παπαγεωργίου και είδε την τραγική κατάσταση με τα μάτια του.

Φοβάμαι ότι ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος των πολιτών της Λάρισας, εξυπηρετώντας και ικανοποιώντας τους πάντες, εκτός από αυτούς. Είναι όμως, πλέον, η εικόνα καθαρή.

Απαξιώνονται τα νοσοκομεία μας και οι δομές υγείας, έρχεται ως Μεσσίας ο κ. Υπουργός και μεταξύ «τύρου και αχλαδιού» με τους ημετέρους του, πετάει και την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και αφήνει το σύστημα να «ζυμώνεται», τους πολίτες να αγανακτούν, αφού δεν υπάρχουν διοικήσεις, δομές, εξοπλισμός, ραντεβού, ράμματα και βαμβάκια, ώστε μοιραία όλοι να αναγκαστούν αναφωνήσουν «δώστε τα στους ιδιώτες, επιτέλους, να τελειώνουμε !»

Είναι το σχέδιό τους και είναι φανερό. Είναι όμως ένα αδέξιο σχέδιο, ακριβώς γιατί είναι τόσο ορατό και τόσο προβλέψιμο.

Και για να καταλάβουμε πόσο αλήθεια παλαιάς κοπής είναι, μπορεί σήμερα να θάβουν τη γυναικολογική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, να βάζουν και την ταφόπλακα, συνειδητά και ανερυθρίαστα, την ίδια ώρα όμως ακυρώνουν την προκήρυξη για το νοσοκομείο της Λαμίας και αντί για 10 προκηρύσσουν 14 θέσεις ιατρών !

Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει λόγος η Λαμία να έχει προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τη Λάρισα, ή μήπως υπάρχει; Αυτός ο εμπαιγμός προφανώς και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτός ο εμπαιγμός προφανώς και δεν πρέπει να συνεχιστεί».

 

Δημήτρης Κατσανάκης

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass