Η ιδιωτικοποίηση, τα ραδιοφάρμακα και οι παραιτήσεις

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2020 21:27

Μπορεί η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλια στη Λάρισα να προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας της δήλωσής του για μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, την πρωτιά ωστόσο για αλλαγή του νομικού καθεστώτος απέκτησε  το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη δωρεά του ΙΣΝ δημιουργείται ένα σύγχρονο νοσοκομείο, ενώ με τη λειτουργία του ως ΝΠΙΔ, «μας δίδεται η ευκαιρία να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα αλλάξει την εικόνα των νοσοκομείων στη χώρα».

Όσα ακολουθήσουν την ψήφιση στη Βουλή για το Νοσοκομείο Κομοτηνής αναμένεται να δώσουν το στίγμα όσων εξελιχθούν και στη Λάρισα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

* * *

 2KONTOZAMANHS 18 2 2020Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για τη δωρεά του νέου απεικονιστικού μηχανήματος PET-CT από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» άρχισε ο προβληματισμός για τη ματαίωση της δωρεάς του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκων. Θα κοστίζει πιο ακριβά η απεικονιστική εξέταση, παρατηρούσε διοικητικός παράγοντας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, για να έρθει και η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, με την οποία ενημερώνει ότι το ραδιοφάρμακο για την εξέταση PET SCAN παραμένει μονοπώλιο.

«Τώρα το ραδιοφάρμακο παράγεται από μία εταιρεία και είναι μονοπώλιο. Ανεβαίνει η τιμή κατά το δοκούν. Τακτικά υπάρχει έλλειψη ραδιοφαρμάκου, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να αδυνατούν να κάνουν την εξέταση. Παραμένουν οι ασθενείς με καρκίνο μήνες για να κάνουν τη διαγνωστική εξέταση και όταν έρχεται η σειρά τους πολλές φορές αναβάλλεται λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκου» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη τη λειτουργία  κυκλότρων από το Δημόσιο για παραγωγή του ραδιοφαρμάκου.

Στη ματαίωση της δωρεάς των κυκλότρων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη συζήτηση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής στη Βουλή τονίζοντας ότι η εγκατάσταση και λειτουργία τους είναι ασύμφορη οικονομικά για το Δημόσιο. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «όταν προτείνατε (στο ΙΣΝ) τη λειτουργία των 4 κυκλότρων, η τιμή για το ραδιοφάρμακο ήταν 700 ευρώ, τώρα είναι 470 ευρώ και μειώνεται. Το νοσοκομείο "Μεταξά" ήδη αγοράζει στα 330 ευρώ» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι «στον αρχικό σχεδιασμό δεν προβλέψατε τη μείωση του φαρμάκου».

* * *

*Θέμα ημερών εκτιμάται ότι είναι η αποχώρηση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Χαράλαμπου Μπαλή, καθώς ζητήθηκε η διαγραφή του από το μητρώο του Νοσοκομείου μετά την υποβολή της παραίτησής του. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα τον αντικαταστήσει, δεδομένου ότι οι πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Υγείας να επαναπροκηρύσσει τη θέση του διοικητή. Χρονοβόρα η διαδικασία, αλλά κενό δεν πρόκειται να υπάρξει, αφού προβλέπεται ότι ελλείψει διοικητή αναπληρώνεται από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, δηλαδή τον διευθυντή της ΜΕΘ Απόστολο Κομνό.

* * *

* Θέμα ημερών θεωρείται η αποδοχή και της παραίτησης του Λαρισαίου υποδιοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Χάρη Αποστολίδη, δύο περίπου μήνες πριν τη λήξη της τριετούς θητείας του. Στην επιστολή του ο κ. Αποστολίδης επικαλείται προσωπικούς λόγους προσθέτοντας πως από την αποχώρησή του δεν προκύπτει κενό διοίκησης, καθώς ο νέος διοικητής Γιάννης Ντόκος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Με την αποχώρησή του από τον Βόλο ο παραιτηθείς υποδιοικητής θα επιστρέψει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου θήτευσε ως διευθυντής, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να υποβάλει υποψηφιότητα για καμία από τις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών της 5ης ΥΠΕ της επόμενης προκήρυξης.

* * *

*Ξεκίνησε χθες η πλήρης 24ωρη λειτουργία του νέου Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων  μετά από την εγκατάστασή του στις 4 Φεβρουαρίου. Ο νέος αξονικός τομογράφος είναι 32 τομών, αξίας 343.480€ και χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, εν τω μεταξύ, θα κλείνονται ραντεβού και για μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

* * *

* Υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ιδιωτικής εταιρείας η σύμβαση για την προμήθεια τριών γυναικολογικών boom για τις ανάγκες του Π.Γ.Ν.Λ., συμβατικού τιμήματος  5.160 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. δηλαδή 6.398,40 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

* * *

*Η Κοινωνική Υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας- συγκαλεί  συνάντηση Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας  σήμερα Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα διδασκαλίας του Ε.Ε.Σ. στην οδό Παναγούλη 9 (2ος οροφος).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410-532.250.

*****

3LYKOS PAPOYLIA 18 2 2020

 Καμπάνια για τον Ερυθηματώδη Λύκο

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) με τη συνεργασία Ελλήνων καλλιτεχνών  ξεκινά ενημερωτική καμπάνια με διακριτικό τίτλο «LUPUS GR 2020», σκοπός της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Η δημιουργία μιας τέτοιας καμπάνιας, της οποίας εμπνευστής και “Project Leader” είναι ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντινίδης, έχει βασικό στόχο να συμβάλει στη διαδικασία αποστιγματισμού της νόσου, καθώς το άκαμπτο πρόβλημα της προκατάληψης και του στίγματος απέναντι στην ψυχική και σωματική ασθένεια παραμένει αναλλοίωτο.

Με τη συμπαράσταση καλλιτεχνών κι όχι μόνο, οι οποίοι δεν έλαβαν αμοιβή για την συμμετοχή τους, η καμπάνια «LUPUS GR 2020» αποτελείται από φωτογραφίες και 2 τηλεοπτικά spots.

Σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο

Η πρώτη διάγνωση της νόσου χρονολογείται απ’ τον Μεσαίωνα, ενώ πήρε το όνομα «Λύκος» λόγω του ότι οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί μοιάζουν με δάγκωμά του. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές Λύκου, ο Δερματικός που περιορίζεται στην πρόκληση εξανθημάτων στο δέρμα και ο Συστηματικός Ερυθηματώδης που προσβάλλει δέρμα και αρθρώσεις, ενώ συχνά επηρεάζει και εσωτερικά όργανα (νεφρός, καρδιά κ.ά.). Έπονται ο Φαρμακευτικός που προκαλείται απ’ τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και ο Νεογνικός που εμφανίζεται σε νεογέννητα, των οποίων οι μητέρες πάσχουν από Λύκο ή κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass