Το λεμφοίδημα και πώς αντιμετωπίζεται

Πάνω από 1.000 ασθενείς πέρασαν από το πολυπαραγοντικό πρόγραμμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2020 22:20

Η μοναδική Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (ΠΟΑΛ) στο δημόσιο τομέα βρίσκεται στη Λάρισα και λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Παρότι μπορεί το έργο της ομάδας να μην είναι ευρέως διαδεδομένο, ωστόσο στα 10 χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί πάνω από 1.000 ασθενείς.

Το λεμφοίδημα (πρήξιμο) άνω και κάτω άκρου είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση που επηρεάζει τον ασθενή σε πολλούς τομείς της ζωής του και με πολλαπλούς τρόπους και παρότι δεν θεραπεύεται, αντιμετωπίζεται και ο ασθενής μπορεί να έχει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Για τους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και τη λειτουργία της ΠΟΑΛ ενημερώθηκαν οι Λαρισαίοι την περασμένη Παρασκευή -Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα- μέσω της καμπάνιας που υλοποίησαν τα μέλη της ομάδας στη Κεντρική πλατεία. Τα μέλη της ΠΟΑΛ, η φυσικοθεραπεύτρια Μαρία-Χριστίνα Παπαδοπούλου και ο κοινωνικός λειτουργός Χρήστος Νάκος μιλούν στην «ΕτΔ» για το τι είναι το λεμφοίδημα, πώς αντιμετωπίζεται και τη δουλειά που γίνεται μέσω του Πολυπαραγοντικού Προγράμματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου «είναι πολύ εύκολο για έναν ασθενή να εισαχθεί στο πρόγραμμα κλείνοντας ένα ραντεβού στο 1535 για επίσκεψη στα Εξωτερικά Ιατρεία της Πανεπιστημιακής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Λάρισας. «Δεν υπάρχει αναμονή στα ραντεβού μας. Ο ασθενής ξεκινά αμέσως με τον αγγειοχειρουργό, ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση του λεμφοιδήματος, στη συνέχεια ακολουθεί ο δερματολόγος, που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, αλλά δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος, ο φυσικοθεραπευτής, που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και εφαρμογή της ειδικής αποσυμφορητικής φυσικοθεραπείας με λεμφική μάλαξη, ειδική περίδεση μάλαξης και διαλείπουσα συμπίεση με αεροθάλαμους, λεμφική συμπιεστική περίδεση, ειδική άσκηση, ενημέρωση-εκπαίδευση του ασθενή και παραγγελία ελαστικής κάλτσας με βάση τις διαστάσεις του μέλλους, ο διαιτολόγος που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την τροποποίηση της διατροφής του ασθενούς, αλλά και για την παροχή ειδικής διατροφής για τη μείωση του σωματικού βάρους, όταν αυτό αποκλίνει από τα φυσιολογικά όρια, ο ψυχολόγος που είναι υπεύθυνος για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του ασθενούς και ο κοινωνικός λειτουργός είναι υπεύθυνος επίσης για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του ασθενή, αλλά ο ρόλος του είναι βασικότερος στην ενημέρωση ομάδων υψηλού κινδύνου για την ύπαρξη του προγράμματος. Στο πλαίσιο άσκησης της Κοινωνικής Εργασίας με Κοινότητα θα συμβάλει στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην ενημέρωση ασθενών, που έχουν ήδη διαγνωστεί για λεμφοίδημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη θεραπεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΠΟΑΛ ξεκίνησε τη δράση της το 2008 δειλά δειλά. Έχει δεχτεί ασθενείς από πολλά μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα την περίοδο που λειτουργούσε ο ξενώνας του Δήμου Λαρισαίων ασθενείς έρχονταν από παντού. «Το πρόγραμμα της ΠΟΑΛ είναι καινοτόμο και δεν το συναντάς στον δημόσιο τομέα. Όλα τα μέλη της πολυπαραγοντικής ομάδας εμπλέκονται στη διάγνωση, αξιολόγηση, οργάνωση θεραπευτικής παρέμβασης, θεραπεία, εκπαίδευση και καθοδήγηση του ασθενούς, αξιολόγηση προόδου και αναπροσαρμογή θεραπευτικού πλάνου, όπως και επανέλεγχο.

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν την πάθηση, οι γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού και εμφάνισαν λεμφοίδημα άνω άκρου, να γνωρίζουν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης με στόχο πάντα την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Το πολυπαραγοντικό πρόγραμμα αντιμετώπισης λεμφοιδήματος δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, καθώς οι ασθενείς παρακολουθούνται εφ’ όρου ζωής αφού η πάθηση του λεμφοιδήματος δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και διατηρείται σε ένα αποδεκτό για τον ασθενή επίπεδο. Χωρίς αντιμετώπιση η πάθηση διαρκώς επιδεινώνεται» αναφέρει ο κ. Νάκος. Την Πολυπαραγοντική Ομάδα της Λάρισας απαρτίζουν οι εξής ειδικότητες.

Αθανάσιος Γιαννούκας, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Λ.,

Αγγελική-Βικτωρία Ρουσάκη Schulze,

αν. καθηγήτρια Δερματολογίας, διευθύντρια Δερματολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Λ.

Στάνκοβα Σάλτα Ρουμιάνα, υπεύθυνη Τμήματος Φυσικοθεραπείας Π.Γ.Ν.Λ.και Παπαδοπούλου Μαρία-Χριστίνα, φυσικοθεραπεύτρια Π.Γ.Ν.Λ.

Τσιώλη Σταυρούλα, διαιτολόγος Π.Γ.Ν.Λ.

Τσιούρη Ιωάννα, ψυχολόγος Ψ.Τ.Ε. Π.Γ.Ν.Λ.

Νάκος Χρήστος, κοινωνικός λειτουργός Ψ.Τ.Ε. Π.Γ.Ν.Λ.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass