Μόνο επείγοντα περιστατικά στα ιατρεία

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ, ΤΣΕΚ ΑΠ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ * ΣΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2020 20:30

Αυστηρά και μόνο επείγοντα και έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στο εξής ακόμα και στα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια και αυτά υπό την προϋπόθεση της τήρησης όλων των κανόνων προστασίας γιατρών και εργαζομένων, εντός του ιατρείου και εργαστηρίου.

Την οδηγία αυτή έδωσε χθες προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνοντας την ανάγκη αναβολής όλων των τακτικών παρακολουθήσεων, της συνταγογράφησης, των τσεκ απ και των περιοδικών ελέγχων των ασθενών. Ενώ εφιστά την προσοχή των Ιατρικών Συλλόγων για την πλήρη απαγόρευση των μη αναγκαίων παρεμβάσεων (π.χ. αισθητικές παρεμβάσεις γραφείου, εφαρμογές λέιζερ, κ.λπ.).

"Οιαδήποτε ιατρική πράξη δύναται να αναβληθεί για μικρό χρονικό διάστημα, οφείλουμε να την αναβάλλουμε (τακτικοί επανέλεγχοι, προληπτικές εξετάσεις, τακτικοί εμβολιασμοί ενηλίκων και παιδιών)" αναφέρεται με νέο έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που δηλώνει κατηγορηματικά ότι γιατροί που επέστρεψαν στη χώρα από ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις 16-3, και ειδικά από την Μ. Βρετανία, υποχρεούνται να μείνουν σε περιορισμό κατ’ οίκον 14 ημέρες.

Η οδηγία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έρχεται σε μια εποχή που ένα σημαντικό ποσοστό των γιατρών της πόλης έχουν περιορίσει δραστικά ή αναστείλει τις δραστηριότητές τους την ώρα που εκδηλώνεται η αγωνία και ο προβληματισμός των χρηστών των υπηρεσιών υγείας, κυρίως για τη συνταγογράφηση της θεραπευτικής τους αγωγής.

Ο ιατρικός κόσμος έχει ήδη ζητήσει παράταση όλων των συνταγών για χρόνια νοσήματα αυτόματα μέσω ΗΔΙΚΑ, πρόταση που εξετάζει θετικά η κυβέρνηση όπως και τον τρόπο συνταγογράφησης για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση καταλήγει σε ένα μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο ο ασθενής θα επικοινωνεί με τον ιατρό τηλεφωνικά και ο ιατρός προβαίνει σε λήψη ιστορικού και είσοδο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσα από το ΑΜΚΑ του ασθενούς και αναγραφή συνταγής. Ο γιατρός θα δίνει στον ασθενή το bar code της συνταγής και με αυτό τον αριθμό η συνταγή θα εκτελείται σε οποιοδήποτε φαρμακείο.

ΙΑΤΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΕΣ

Στο μεταξύ, αγωνιώδης είναι η προσπάθεια των ιδιωτών γιατρών της Λάρισας να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό ατομικής προστασίας, όπως προκύπτει από επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

«Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ Α' 64 (14-3-2020) αρ. 6, προβλέπεται η επίταξη για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μασκών κάθε είδους, μέσων ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός). Μετά τη δημοσίευση της προαναφερομένης Π.Ν.Π., αυτή η προγραμματισμένη προμήθεια δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από την αγορά» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος για να προσθέσει ότι με τον τρόπο αυτό «τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς οι γιατροί καλούνται απροστάτευτοι να διαχειριστούν ασθενείς -πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, καθώς και ασυμπτωματικούς φορείς- παρότι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας».

Με την επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά να διατεθούν τα αναγκαία υλικά προστασίας στους ιατρικούς συλλόγους, ώστε αυτά να διατεθούν και στους ιδιώτες γιατρούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι σήμερα απάντηση στο αίτημα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Όσο αφορά στην παροχή των ιατρικών πράξεων, οι οδηγίες που δίνονται στους γιατρούς είναι:

* Τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού:

Οι ιατροί θα πρέπει να κρίνουν τηλεφωνικά την αναγκαιότητα του ραντεβού και να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τα επείγοντα ή τα απολύτως απαραίτητα, θα πρέπει να προβλεφθεί απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ραντεβού ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

* Υποδοχή:

Οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν σε αποστάσεις ασφαλείας (εάν είναι εφικτό > 2 μέτρα) στην αίθουσα αναμονής.

Να επιτρέπεται μόνος ένας συνοδός ανά ασθενή, εκτός ειδικών περιπτώσεων.

Να υπάρχει φροντίδα ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος αναμονής των ασθενών.

Ο ασθενής οφείλει να δηλώσει την αιτία της επίσκεψης ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε περίπτωση δήλωσης εμπύρετου, βήχα, αναπνευστικής λοίμωξης κ.λπ. θα πρέπει να μπει απλή χειρουργική μάσκα στον ασθενή και να προβλεφθεί διακριτός χώρος αναμονής με επαρκή αερισμό.

Ο ασθενής θα πρέπει να προβεί σε απαραίτητη επάλειψη αντισηπτικού διαλύματος στα χέρια του πριν οποιαδήποτε εξέταση.

Τα απολυμαντικά χαρτομάντιλα και υλικά επαφής με τον ασθενή να αποβάλλονται σε κλειστά δοχεία απορριμμάτων.

* Εσωτερική οργάνωση:

Το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

* Κλινική εξέταση:

Οι ιατροί που έρχονται σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένους ή πιθανούς ασθενείς με COVD 19 πρέπει να φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενούς.

Ο ιατρικός εξοπλισμός (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, πιεσόμετρα) καθαρίζεται και απολυμαίνεται από τον ένα ασθενή στον άλλο.

Ύποπτα περιστατικά να προγραμματίζονται ως το τελευταίο ραντεβού της εκάστοτε ημέρας ώστε να ακολουθεί η απολύμανση, ο εξαερισμός του χώρου κ.λπ.

Για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού θα πρέπει να γίνει τηλεφωνική αξιολόγηση, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχει συντάξει ο ΠΙΣ. Σε ύποπτο κρούσμα σύμφωνα με τον ορισμό από ΕΟΔΥ, ακολουθεί επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ ώστε στη συνέχεια να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις στον ασθενή.

* Εργαστήρια:

Το προσωπικό των εργαστηρίων θα πρέπει να τηρεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τα εργαστήρια δέχονται ασθενείς για αιμοληψία και οι απαντήσεις στέλνονται με e-mail, φαξ, διαδίκτυο, εφαρμογές κ.λπ. για να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών και ο συνωστισμός τους.

Να ακολουθείται αυστηρά η διαδικασία για τα μολυσματικά απόβλητα.

* Αναστολή εργασίας και άδεια υπηρεσίας:

Ιατροί μεγάλης ηλικίας ή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση.

* Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης:

Ιατρεία και εργαστήρια που διαγιγνώσκουν θετικά κρούσματα, υποχρεούνται να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ άμεσα με υποβολή των αντίστοιχων έντυπων δηλώσεων.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass