Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιατρική στήλη

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2020 22:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαρ 2020 10:31
Συγκινητικό το μήνυμα της ατομικής ευθύνης από το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στη διάρκεια της προχθεσινής εφημερίας. #Μένουμε σπίτι λοιπόν για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των υγειονομικών που φροντίζουν -κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό- την υγείας μας. Τη φωτογραφία αυτή χρησιμοποίησε χθες και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο λογαριασμό του στο instagram στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό.  Σας ευχαριστούμε και Μένουμε Σπίτι». Συγκινητικό το μήνυμα της ατομικής ευθύνης από το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στη διάρκεια της προχθεσινής εφημερίας. #Μένουμε σπίτι λοιπόν για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των υγειονομικών που φροντίζουν -κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό- την υγείας μας. Τη φωτογραφία αυτή χρησιμοποίησε χθες και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο λογαριασμό του στο instagram στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό. Σας ευχαριστούμε και Μένουμε Σπίτι».

Αναστέλλονται χειρουργεία

νοσοκομείων και κλινικών

Στο πλαίσιο της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 καθώς και της επιτακτικής ανάγκης για την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού των μονάδων υγείας της χώρας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης καλεί τα αρμόδια όργανα των νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών να προβούν άμεσα στην αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων τους, καθώς και στον μη προγραμματισμό νέων, μέχρι νεωτέρας.

Από την αναστολή εξαιρείται το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο μπορεί να υποδέχεται και περιστατικά από άλλους υγειονομικούς σχηματισμούς του Λεκανοπεδίου.

 

Κέντρο Εμφύτευσης

Βηματοδοτών στο ΠΓΝΛ

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζεται η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών με επιστημονικά υπεύθυνους τους ιατρούς κ. Βασίλειο Δημόπουλο και Δημήτριο Οικονόμου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 84050/18-6-2009 (ΦΕΚ Β΄1295) Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση, η λειτουργία του κέντρου διακόπτεται όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της ως άνω Υπουργικής Απόφασης και συγκεκριμένα αν απουσιάζουν οι ιατροί στους οποίους δόθηκε η άδεια ή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας του, όπως βλάβη μηχανημάτων κ.λπ. (προσωρινή διακοπή) και οι τοποθετήσεις βηματοδοτών ανά έτος είναι λιγότερες των 20 για μόνιμη βηματοδότηση ή λογότερες των 6 για απινιδωτή ή αμφικοιλιακό βηματοδότη -στην τελευταία περίπτωση διακόπτεται η λειτουργία του κέντρου (σκοπός η διατήρηση της εμπειρίας) και για επανέναρξη χρειάζεται νέα άδεια με στοιχεία που να φαίνεται ότι υπάρχουν νέα δεδομένα που θα αυξήσουν τον αριθμό των βηματοδοτήσεων.

 

94 οι θάνατοι από

τη γρίπη στην Ελλάδα

Περίοδο αυξημένης δραστηριότητας και της γρίπης στην Ελλάδα με πτωτική τάση δείχνει η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση για την επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης την εβδομάδα από 9 μέχρι 15 Μαρτίου 2020.

Την περίοδο αυτή στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 214 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 20 (9,3%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 9 (45%) ήταν τύπου Α και τα 11 (55%) ήταν τύπου Β. Τα 4 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 3 (75%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το 1 (25%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 .

Από την αρχή της επιτήρησης καταγράφηκαν 241 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 220 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 92 (38,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 94 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 76 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 18 σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

 

Αντιπρόεδρος αν και ...

παραιτηθείς στο Γ.Ν. Βόλου

Τι και αν ο Λαρισαίος Χαρίλαος Αποστολίδης έχει υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου "Αχιλλοπούλειο" λίγο μετά την ορκωμοσία του επίσης Λαρισαίου διοικητή Γιάννη Ντόκου.

Με πρόσφατη απόφασή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκροτεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου τοποθετώντας τον Χαρ. Αποστολίδη στη θέση του αντιπροέδρου έστω και για πολύ λίγο, καθώς η θητεία του αναπληρωτή διοικητή λήγει σε ένα περίπου μήνα.

 

Προϋποθέσεις για τα κέντρα

 διαταραχών ύπνου

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία Εργαστηρίων – Κέντρων Ελέγχου Διαταραχών Υπνου στις ιδιωτικές κλινικές καθόρισε με απόφασή του ο υφυπουργός Βασ. Κοντοζαμάνης.

Το Εργαστήριο ή Κέντρο Διαταραχών Υπνου (ΕΚεΔΥ) είναι ειδική λειτουργική μονάδα που ασχολείται με το εξειδικευμένο αντικείμενο της ιατρικής του ύπνου, το οποίο αφορά στη διάγνωση και θεραπεία των παρακάτω καταστάσεων: αϋπνίας, αναπνευστικών διαταραχών στον ύπνο, ημερήσιας υπνηλίας, διαταραχής ρύθμισης ύπνου-εγρήγορσης, παραϋπνίας, κινητικών διαταραχών και άλλων διαταραχών ύπνου.

Το ΕΚεΔΥ εντάσσεται σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες αναπτύσσουν Πνευμονολογικό ή Νευρολογικό ή Ψυχιατρικό τμήμα. Το παιδιατρικό ΕΚεΔΥ, εντάσσεται σε ιδιωτικές κλινικές που αναπτύσσουν Πνευμονολογικό Τμήμα παίδων ή Νευρολογικό Τμήμα παίδων ή Ψυχιατρικό Τμήμα παίδων.

 

Ιστοσελίδα Ένωσης

Ασθενών για την πανδημία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εγκαινιάζει μία ιστοσελίδα αποκλειστικά αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των χρόνιων ασθενών για την πανδημία Covid-19.

H ηλεκτρονική διεύθυνση https://mazi.greekpatient.gr/ παρέχει συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη νόσο και τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης, χρηστικές συμβουλές για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας να συμβάλει στη διάδοση της υπεύθυνης πληροφόρησης των πολιτών για την πανδημία και να αναδείξει τη σημασία της ατομικής ευθύνης για την αναχαίτισή της.

Gallery άρθρου