Συνταγή γιατρού μέσω τηλεφώνου και sms

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ Η ΑΫΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ -ΝΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» * Θ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ»

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2020 19:10

Ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των ασθενών στο ιατρείο γίνεται από χθες η συνταγογράφηση των φαρμάκων. Διαδικασία που μπορεί να επιβλήθηκε ως μέτρο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, αλλά αποτελεί βάση στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ιατρικού κόσμου καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με τη διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης, κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους από τον ιατρό δεν απαιτείται εκτύπωση της συνταγής φαρμάκων, αλλά δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής παραλαβής της συνταγής τους μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο(sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους (e-mail).

Αντίστοιχα ο φαρμακοποιός θα εκτελεί μία άυλη συνταγή, είτε εισάγοντας στο σύστημα το barcode της συνταγής, το οποίο έχει λάβει ο πολίτης στο κινητό του τηλέφωνο ή/και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, είτε με αναζήτηση της συνταγής του πολίτη εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του.

Για την εκτέλεση άυλης συνταγής μέσω του ΑΜΚΑ του πολίτη, ο φαρμακοποιός πρέπει να εισάγει στο σύστημα τον κωδικό (one time password) που θα λάβει ο πολίτης στο κινητό του τηλέφωνο ή/και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και το οποίο θα πρέπει να το γνωστοποιήσει στον φαρμακοποιό. Μόλις ο φαρμακοποιός εισάγει τον κωδικό στο σύστημα, μπορεί να ανακτήσει και να εκτελέσει τη συνταγή.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται μόνο για όσους πολίτες έχουν επιλέξει ότι επιθυμούν άυλη συνταγογράφηση υποβάλλοντας συγκεκριμένη δήλωση στην ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (www.e-prescription.gr) και αφού γίνει είσοδος στην εδική εφαρμογή με τη χρήση των ειδικών κωδικών ή εναλλακτικά των κωδικών του TAXISNET.

«Παρότι με το νέο σύστημα συνταγογράφησης παρακάμπονται γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και οι επαφές μεταξύ πολιτών και γιατρών, σε μια εποχή που απαγορεύονται για λόγους υγείας, ωστόσο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν οι ίδιοι στα φαρμακεία για τα φάρμακά τους...» τονίζει με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος. Προσθέτει πάντως ότι η άυλη συνταγογράφηση ήταν στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των Ιατρικών Συλλόγων καθώς η εφαρμογή τους εξυπηρετεί τόσο τους γιατρούς όσο και τους συναλλασσόμενους. « Το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά αν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και μετά την κρίση θα τα δούμε τότε...» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος είχε διερευνητικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα στα φαρμακεία να μην φθάσουν ηλεκτρονικές συνταγές. Ωστόσο η πρόσβαση στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ ήταν αδύνατη για πολλές ώρες χθες το πρωί προφανώς λόγω υπερφόρτωσης, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Κουτσούκης έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα στον συντονισμό της ΗΔΙΚΑ με τα προγράμματα που χρησιμοποιούν τα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε χθες το πρωί ήταν το μήνυμα του κ. Κουτσούκη προς τους συναδέλφους του σύμφωνα με το οποίο «Για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εκτέλεση των δεύτερων και τρίτων επαναλαμβανόμενων συνταγών, μπορούν να τις εκτελούν μέσω των προγραμμάτων των φαρμακείων και όχι μέσω της σελίδας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το πρόβλημα με την εκτέλεση μέσω του e-prescription θα επιλυθεί μέσα στην ημέρα».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο προώθησης της άυλης συνταγογράφησης δίνεται η δυνατότητα επανέκδοσης συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για χρόνιους πάσχοντες.

Οι θεράποντες ιατροί μπορούν να επανεκδίδουν μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες συνταγές έως τρεις επαναλήψεις, που αφορούν σε σταθερή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες και οι οποίες θα εκτελούνται στα φαρμακεία .

 Οι συνταγές των χρονίως πασχόντων, οι οποίες έχουν εκδοθεί με αυτό τον τρόπο, χωρίς εκτύπωση της συνταγής και συνοδευτικά έγγραφα του ιατρού, μπορούν να εκτελεστούν υποχρεωτικά μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με βάση τον κωδικό (barcode) της συνταγής, έως τις 30.6.2020.

Οι δικαιούχοι περίθαλψης, οι συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού αυτών ή τρίτα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, προσέρχονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησής, ήτοι ταυτότητα και Α.Φ.Μ., στο φαρμακείο επιλογής τους με τον κωδικό (barcode) της συνταγής. Η παραλαβή των φαρμάκων είναι δυνατό να γίνει και από τρίτα πρόσωπα με τα ανωτέρω δικαιολογητικά ταυτοποίησης (ταυτότητα και Α.Φ.Μ) και με τη συμπλήρωση απλής υπεύθυνης δήλωσης που συντάσσεται και παραδίδεται στο φαρμακείο. Τα δικαιολογητικά ταυτοποίησης αναγράφονται στο φύλλο εκτέλεσης συνταγής.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass