Υπάρχει χρέωση και για την άυλη συνταγογράφηση

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ *ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2020 20:00

Οι συμβεβλημένοι και μη γιατροί όταν εκδίδουν άυλες συνταγές, ακολουθούν απολύτως τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθούσαν και πριν σχετικά με τη χρέωση του ασφαλιστικού φορέα ή του ασθενούς, διευκρινίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή του προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας με αφορμή τα προβλήματα που ανέκυψαν τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της άυλης συνταγογράφησης.

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η άυλη συνταγή είναι κανονική συνταγή ιατρού, η οποία απλώς δεν εκτυπώνεται στο χαρτί. Κατά συνέπεια, δεν είναι συνταγή χωρίς εξέταση, δεν είναι συνταγή κατά παραγγελία του ασθενούς προς τον ιατρό, ούτε είναι συνταγή αντιγραφής από εξέταση άλλου ιατρού. Δεν είναι δηλαδή κάτι τυπικό, αυτονόητο και άνευ σημασίας. Στοχεύει στη διευκόλυνση των ασθενών και στην ευχερέστερη εξυπηρέτησή τους, αλλά αποτελεί μέρος της ιατρικής πράξης, που ονομάζεται επίσκεψη στο ιατρείο ή κατ' οίκον.

Κατά συνέπεια, οι συμβεβλημένοι και μη συνάδελφοι όταν εκδίδουν άυλες συνταγές, ακολουθούν απολύτως τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθούσαν και πριν σχετικά με τη χρέωση του ασφαλιστικού φορέα ή του ασθενούς.

"Στην περίοδο αυτή που διανύουμε, οι ιατροί στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης παρέχουμε στήριξη στους ασθενείς μας όπως και σε μη ασθενείς μας, αλλά πάντοτε εντός των ανωτέρω πλαισίων" τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για να καταλήξει ότι "εργάζεται για τη ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών που ενδεχομένως περιπλέκουν την αυτόματη εφαρμογή των ανωτέρω λόγω των πληροφοριακών συστημάτων".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Την ίδια ώρα προβλήματα στην εκτέλεση των άυλων συνταγών εντοπίζει και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Λάρισας Θανάσης Κουτσούκης, ο οποίος καταγγέλλει ότι ενώ το νέο σύστημα συνταγογράφησης εφαρμόζεται ως ανάγκη για λιγότερες επαφές μεταξύ των ασθενών με τους επαγγελματίες υγείας -γιατρούς και φαρμακοποιούς- και αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους προστέθηκαν γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ταλαιπωρούν τόσο τους ασθενείς όσο και τους φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν γίνεται η εγγραφή από τους ασφαλισμένους, η άυλη συνταγογράφηση δεν ισχύει στα έκτακτα περιστατικά, η υλοποίηση της συνταγής απαιτεί την προσκόμιση του αριθμού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και του αριθμού φορολογικού μητρώου, ενώ αν εκτελεστεί από τρίτο απαιτεί και υπεύθυνη δήλωση, δικαιολογητικά που όπως είπε ο κ. Κουτσούκης θα μπορούσαν να αποφευχθούν από τη στιγμή που υπάρχει το barcode της συνταγής.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass