Μένουμε σπίτι και μεταδίδουμε τον «ιό του γέλιου»

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ *Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Msc ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΙΓΚΑ ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2020 19:45

Περνάμε δύσκολες στιγμές, αυτό είναι σίγουρο. Η παγκόσμια απειλή του κορονοϊού έχει σκιάσει την καθημερινότητά μας.

Η θλίψη, ο φόβος, η ανασφάλεια, το άγχος έχουν τρυπώσει στα σπίτια μας και όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν χρειάζεται όμως να είναι μόνο έτσι και αυτό ο Έλληνας το ξέρει καλά. Το «όπλο» του σε αυτή τη μάχη είναι το χιούμορ που είναι και ανεξάντλητο. Σε καιρούς κρίσης, όπως και στη τωρινή χρονική συγκυρία, έχει αποδειχτεί ότι ο Έλληνας τα δύσκολα τα ξεπερνά επιστρατεύοντας το χιούμορ και την καλή του διάθεση. Το αποδεικνύουν τα αμέτρητα ξεκαρδιστικά βίντεο, ανέκδοτα και φωτογραφίες που αναρτούν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο και κοινοποιούν άλλοι τόσοι.

Οι πολίτες «ζωγραφίζουν» με τις ατάκες τους και αποδεικνύουν ότι δεν είναι μονάχα ο κορονοϊός μεταδοτικός αλλά και το γέλιο. Εξάλλου, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας προειδοποιούν πως η πανδημία θα δοκιμάσει και τον ψυχικό μας κόσμο λόγω της κοινωνικής απομόνωσης.

Η ψυχολόγος κ. Αγγελική Τίγκα μιλώντας στην «Ε» εξηγεί πως το χιούμορ λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας και προστασίας του οργανισμού, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται για μια μορφή επικοινωνίας με πολλές μορφές. «Το χιούμορ είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην απογοήτευση και την κατάθλιψη. Δεν είναι έμφυτο, είναι επίκτητο και φυσικά υπάρχουν και κατηγορίες. Άλλοτε μπορεί να είναι καυστικό, άλλοτε ειρωνικό, σατιρικό, αυτοσαρκαστικό και φυσικά πηγαίο. Πολλές φορές παρέχει ανακούφιση από την ένταση, μπορεί να βοηθήσει κάποιον σε στιγμές αμηχανίας ή για να βγει από τη δύσκολη θέση, μπορεί να ελαφρύνει το κλίμα και είναι ένας μηχανισμός άμυνας που βελτιώνει τον αυτοσεβασμό και μειώνει τα ψυχολογικά συμπτώματα. Σε γενικές γραμμές είναι ένας μηχανισμός διαχείρισης της πίεσης ώστε το άτομο να μην κάνει κακό στον εαυτό του».

Στην παρούσα χρονική συγκυρία που το άγχος και η ψυχολογική πίεση έχουν "χτυπήσει κόκκινο" το χιούμορ είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο και μια ισχυρή απάντηση σε εκείνους που δεν κατανοούν ότι το να προσπαθεί κάποιος να δει ένα δυσοίωνο μέλλον με θετική ματιά, δεν είναι αδυναμία κατανόησης της κατάστασης, τουναντίον μάλιστα είναι ένας ευφυής τρόπος αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με την κ. Τίγκα «το να προσπαθεί κάποιος να βλέπει τα πράγματα μέσα από ένα θετικό πρίσμα, επιστρατεύοντας το χιούμορ μπορεί να είναι λυτρωτικό. Με αυτό τον τρόπο ξεσπάει, αντιδρά και αμύνεται και αισθάνεται πιο δυνατός. Οπότε σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που όλοι βιώνουμε, η προστασία της ψυχικής μας υγείας είναι προτεραιότητα και είναι ευτύχημα που σε πολλούς ενεργοποιείται αυτόματα και λειτουργούν ως «πομποί» θετικής διάθεσης με ευτυχώς εκατοντάδες χιλιάδες δέκτες».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

 

2SKYLI

3JANUOPOYLOS

4MARUA BOYRTSGH

52020 GMOI

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass